خبرگزاری شبستان - خراسان جنوبی؛ رمضان ماه وزيدن نفحات الهی و گشوده شدن درهای رحمت و مغفرت خداوندی است كه با فرا رسيدن آن جان تازهای در كالبد وجود روزه داران دمیده میشود. خداوند، در اين ماه با فراخوانی بندگان خويش بر خوان گستردهاش، هيچ لطف و عنايتی را از آنان دريغ نمیکند.
به همین دلیل مومنانی که آموزههای دینی خود را دنبال میکنند تمام تلاش خود را به کار میگیرند تا از این ماه شریف بیشترین بهره را برده و سرمایه پربرکتی را نیز برای آخرت خود فراهم کنند.
در این میان، پذیرایی از روزهداران در مراسم افطار، سادهترین کاری است که فرد مومن میتواند انجام دهد و در واقع یکی از شیرینیهای ماه رمضان همین مهمانی دعوت شدنها و رفت و آمدها است.
افطاری دادن موجب انس و الفت، تجدید دیدارها، پیوند ارحام، انفاق، و ترویج خوبیها و دوستیهاست و مهمترین اثر افطاری، در ترویج فرهنگ روزهداری است ضمن آن که شادی و طراوت فوق العادهای هم به ماه مبارک رمضان میبخشد.
در این ماه هر خانواده ای در حد توان مالی خود با افطاری دادن سعی میکند در ثواب آن شریک شود و با صله رحم از حال اقوام و خویشاوندان خود آگاه شوند.
به همین منظور در چند سال گذشته رستورانها و تالارها شهر نیز اقدام به برگزاری مراسم افطاری با منوهای مختلف کرده تا از این قافله عقب نماندهاند. اما متاسفانه گاهی اوقات دیده میشود که چه افطاریهایی راه میافتد، با چه اسرافهایی و بدتر از آن اینکه هر چه چشم میاندازیم فقط میبینیم که سران آمدهاند و ثروتمندان! و تنها تفاخر و چشم و هم چشمی است که در آن موج میزند و بس!
در این مجالس افطاری با یک حساب سرانگشتی، صاحب مهمانی برای یک مهمانی افطار صدنفره تازه آن هم از نوع معمولی، فارغ از حواشی، فقط برای یک غذای مهمانان، حدود 2 میلیون تومان خرج میکند.
صحبت با مالک یکی از این تالارها نشان میدهد در ماه رمضان نیز رونق مهمانیها قابل توجه است تا آنجا که کل ماه رمضان رزرو هستند و به سختی، جای خالی در جدول زمانبندیشان پیدا میشود!
وی در خصوص لیست غذاهایی که در مهمانیهای ماه رمضان سرو می شود، افزود: کار تالارها در ماه رمضان راحت نیست چون در واقع باید چند سفره غذایی روی میزها بچینیم.
مالک این تالار که نرخ غذاهای مجالس افطاری آن از دیگر مکانها گرانتر است، میگوید: برای این ماه منوی غذایی خاصی را در نظر گرفتیم البته سفارش هر نوع غذای دیگری غیر از منوی تالار را هم میپذیریم.
وی تاکید دارد که سوپ، نان، پنیر، سبزی و خرما رایگان است و البته برخی از خانوادهها نیز خواهان افطاری پررنگ و لعاب همزمان با سفرهآرایی و سرو چندین نوع دسر، آش، شله زرد و فرنی هستند که هزینه اینها جدا محاسبه میشود و در مجموع پذیرایی افطار برای هر نفر در کنار یک غذای اصلی چلو کباب وزیری یا چلو کباب بختیاری حدود 35 هزار تومان و برای چلو گوشت حدود 44 هزار تومان آب می خورد.
مجموع نرخ یک وعده افطار با یک غذای معمولی، پنیر، سبزی و سوپ در یکی دیگر از رستورانهای میانه شهر هم تقریباً حدود 20 هزار تومان است.
اما این افطاریهای سنگین و پرهزینه با چاشنی تفاخر و چشم و هم چشمی در استان خراسان جنوبی که وضعیت اقتصادی عده بسیاری از جمعیت آن نابسامان است، میتواند موجب آزردگی دلهای بسیاری شود. وقتی بسیاری از سفرههای افطاری از سادهترین غذاها نیز برخوردار نیستند و روزهداران با بی میلی و به اجبار گرسنگی بر سر آن مینشینند، انداختن سفرههایی که هزینههای میلیونی برمیدارد چگونه روح الهی داشته و مورد رضایت خداوند خواهد بود؟
البته عیب دیگر آن است که افطاریهای سنگین، موجب کم شدن این ضیافت حسنه میشود زیرا در وسع همه نیست که افطاریهای پرهزینه را تحمل کنند اما از ضیافتهای سبکتر هم شرم دارند. اسراف از دیگر آسیبهای اخلاقی مجالس افطاری با این سبک و رنگ و لعاب است. در فرهنگ و اخلاق اسلامی به شدت این رویهی غیر اخلاقی مذمت شده تا آنجا که اسرافکاران برادران شیاطین معرفی شدهاند. لذا شاید در این افطاری دادنها نه تنها سخنی از ثواب و قبولی نخواهد بود بلکه آنچه باقی میماند گناه بزرگ اسراف است.
حجت الاسلام احمد رضایی، مدیرکل تبلیغات اسلامی خراسان جنوبی در گفتگو با خبرنگار شبستان با بیان اینکه ماه مبارک رمضان یک دانشگاهی است که در آن دروس معارف به صورت عملی تدریس میشود، میافزاید: خداوند متعال درب این دانشگاه انسانسازی و معرفت را به روی احدی نبسته است و هرکسی میتواند از برکات این دانشگاه بهرهمنده شود.
وی میگوید: ماه رمضان ماهی است که پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم در خطبه شعبانیه میفرماید: «ماهی که در آن شما را به مهمانی خدا دعوت کردهاند» یعنی این ماه پربرکت استثناء بردار نیست و همه دعوت هستند اما آنچه خداوند در این دعوتی عنایت میکند رحمت واسعه، آمرزش و مغفرت و برکات الهی است که نصیب همه مومنان میشود.
حجت الاسلام رضایی با تاکید بر اینکه در ماه رمضان اگر دعوت خداوند را لبیک بگوییم همه گناهان ما پاک خواهد شد، ادامه میدهد: در خطبه شعبانیه پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم آمده است که رمضان بهترین ماههاست که روزهایش بهترین روزها و شبهایش بهترین شبها و ساعتهایش بهترین ساعتها است.
این کارشناس مذهبی با اشاره به اینکه در این ماه خداوند متعال دنبال بهانه است تا هرکسی را به هر شکلی به خود نزدیکتر کند، میگوید: نفسهای شما در این ماه مهمانی الهی ثواب تسبیح و ذکر خدا دارد و خواب شما ثواب عبادت.
به گفته وی افطاری دادن یکی از کارهای است که خداوند متعال و اولیای الهی، مردم را به آن تشویق کردند و در این خصوص پیامبر اسلام میفرماید: « ای مردم! هرکه از شما روزه دار مؤمنی را در این ماه افطار دهد، نزد خدا پاداش بنده آزاد کردن و آمرزش گناهان گذشتهاش را خواهد داشت. برخی از اصحاب گفتند: یا رسول الله! همه ما قادر به انجام آن نیستیم. حضرت فرمود: با افطار دادن روزه داران، از آتش جهنم به پرهیزید اگرچه به نصف دانه خرما و یا به یک جرعه آب باشد».
مدیرکل تبلیغات اسلامی خراسان جنوبی میافزاید: اما ما باید توجه داشته باشیم که در افطاری دادنها خیلی گزینشی عمل نکنیم و تنها کسانی که بضاعت مالی و موقعیت اجتماعی دارند کنار سفره افطاری ما بنشینند بلکه بایستی همه افراد را در حد توان دعوت کنیم و اقوام و خویشان خود را رتبهبندی نکنیم و فقرا، مساکین و یتیمهای که امسال پدرشان کنارشان نیست را ویژه ببینیم.
حجت الاسلام رضایی ادامه میدهد: افطاری دادنها در ماه پربرکت رمضان اگر توجه نکنیم ممکن است گرفتار آسیبهای شود و در روایات تاکید بر افطاری دادن شده، نه پهن کردن سفرههای کذایی رنگین و سنگین! در واقع ما باید از افطاریهای سنگین که تبعاتی دارد پرهیز کنیم.
وی میگوید: سفرههای افطاری با طعم و بوی تجمل و اشرافی موجب رقابتهای کاذب و خارج شدن انسانها از اخلاص در جامعه میشود چون بیشتر از آنکه به عظمت افطاری دادن در این ماه الهی توجه کنیم شاید خدای ناخواسته در این فکر باشیم که حتی سفرههای افطاری را به رُخ یکدیگر بکشیم که البته پهن کردن اینگونه سفرههای افطاری در استان خراسان جنوبی کم است.
این کارشناس مذهبی تاکید میکند در افطاریهای پر زرق و برق گاهی ممکن است گرفتار اسراف شویم این در حالی است که عمل مستحب وقتی ارزش و ثواب دارد که به واجب ضرر نرساند و ضیافت افطار، عمل مستحب اما اسراف نکردن واجب است.
حجت الاسلام رضایی با بیان اینکه وقتی سفرههای افطاری سنگین شود بسیاری از افراد که قصد برگزاری مراسم افطاری دارند دیگر جرأت نمیکنند افطاری بدهند زیرا در وسع همه نیست که افطاریهای پرهزینه را تحمل کنند و این امر موجب کم شدن این ضیافت حسنه در جامعه می شود، میگوید: باید ضیافتهای افطاری با فرهنگسازی به گونهای مدیریت شود که خیلی سنگین نشود و به سمت و سوی افطاری دادنهای ساده در عین حال با صفا و صمیمیت بخصوص در مساجد و حسینیهها حرکت کنیم تا بیشتر عمق کلام رمضان بفهمیم.
درست است که در ماه مبارک رمضان افرادی با تجملات و چشم و هم چشمیها باعث شدند که بسیاری از انسانها از افطاری دادن منصرف شوند اما همه باید تلاش میکنیم سفرههای ساده و بیآلایش را هرچه بیشتر در جامعه ترویج کنیم و حتی اگر شده با یک لیوان چای و نان و پنیر در کنار خیابان یا در مساجد و حسینیهها به مردم افطاری بدهیم تا لااقل فلسفهی این میزبانی سیر کردن مستمندان واقعی باشد نه آنکه خدای ناکرده کسانی گرد سفره افطارمان بنشینند که هیچ نیازی به غذا ندارند.
بسیار حیف است که در این ماه خاص و سرشار از خیر و برکت به فخرفروشیهای بیهوده، خالی نگهداشتن سفره نیازمندان و بی بهرهماندن از رحمت و لطف خداوند سپری کنیم. پس بیایم تا هنوز فرصت باقی است با محاسبه تعداد افراد مهمان و حذف تجملات در ضیافتها، دورریختنیهایمان را ذخیره کنیم تا با آن خانوادهای نیازمند را سیر کنیم و از طرفی به توصیههای مقام معظم رهبری مبنی بر رواج سنت خوب افطاری ساده جامعه عمل بپوشانیم و ضمن بهرهمندی از ثواب افطاری دادن در ماه رمضان با فرهنگ سازی، معضلی را که اکنون گرفتار آن هستیم را مدیریت کنیم.
گزارش: زهرا مهرور
نظر شما