به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از اصفهان، ششمین نشست از سلسله نشست های چهل چراغ با محوریت آموزش «میان بر»هایی برای زندگی فردی و اجتماعی در تالار ادب برگزار شد.
ظرفیت 400 نفره تالار ادب ساعتی پیش از آغاز برنامه به پایان رسیده بود و آنها که دیرتر آمده و یا پیش بینی چنین استقبالی را نمی کردند، بر روی راه پله های ورودی و خروجی سالن نشسته و مشتاقانه آغاز برنامه را انتظار می کشیدند. جالب آنکه مخاطبان این برنامه بیشتر از میان زنان و دختران جوان و نوجوان هستند و به همین جهت در اغلب مواقع محتوای مباحث به رویکردی زنانه متمایل می شود.
گرامیداشت یاد و خاطره حماسه بزرگ آزادسازی خرمشهر در روز سوم خردادماه، با پخش کلیپی با عنوان «از خون جوانان وطن» و اجرای دو سرود، توسط گروه سرود نوجوانان آغازگر این برنامه بود.
پس از آن محمدرضا عابدی و راضیه ایزدی همچون جلسات پیشین و طبق روال برنامه به روی صحنه آمده و موضوع تربیت اخلاقی را به بحث و گفتگو گذاشتند. برنامه با روایت خاطرات و تجارب شخصی تعدادی از حاضران ادامه یافت و کارشناسان به تحلیل و بررسی میزان رشدیافتگی و تربیت اخلاقی افراد در مواجهه با موقعیت های مختلف پرداختند.
خانمی حدودا 40 ساله تجربه اش از مواجهه با زندگی مشترکی پرفراز و نشیب را با کارشناسان و حاضران در برنامه در میان گذاشت و گفت: من در سن 22 سالگی با مردی ازدواج کردم که مادری بسیار مقتدر داشت و حق اظهارنظر درباره تمامی امور زندگی را از من گرفته بود. در سالهای بسیاری که در نزدیکی او زندگی کردم، به جز رنج و از دست رفتن بهترین روزهای زندگی ام چیز دیگری عایدم نشد! اما اکنون که 14 سال است از زندگی مشترکم می گذرد، حاضر نیستم لحظه ای مادر همسرم را که به بیماری بغرنج آلزایمر دچار است رها کرده و محبتم را از او دریغ کنم!
دکتر محمدرضا عابدی پس از شنیدن این سخنان گفت: فردی که از تربیت اخلاقی کاملی برخوردار است معمولا از حس انتقام و کینه جویی خالی است و در وجودش وجدان، احترام، مهربانی، بردباری و انصاف رشد می کند. این فرد حتی اگر مورد بی مهری قرار بگیرد هرگز به فکر تلافی نیست و درباره افراد منصفانه قضاوت می کند.
در ادامه دکتر راضیه ایزدی با طرح این پرسش که آیا افراد تربیت شده نیز به میان برهایی نیاز دارند، گفت: همه افراد نیازمند میان برهایی هستند که بتوانند موقعیت خود را از آنچه هستند ارتقا دهند. فردی که از تربیت اخلاقی برخوردار است هم به میان برهایی نیاز دارد که او را سریع تر به مقصد برساند.
وی ادامه داد: در جلسات قبل به ارائه پنج میان بر تبسم، گفتگو، نوازش، بازی و قصه پرداختیم و گفتیم همه این میان برها ابزارهایی برای رساندن افراد به تربیت اخلاقی هستند.
این استاد دانشگاه تاکید کرد: با این وجود همه ما باید بدانیم که افرادی که از تربیت اخلاقی برخوردار هستند هم با مشکلات و رنج هایی مواجه هستند که در جلسات آینده درباره نحوه مدیریت و کنترل این آسیب ها سخن خواهیم گفت.
در ادامه کارشناسان برنامه به طرح این پرسش پرداختند که آیا تاکنون از کسی هدیه یا کادو دریافت کرده اید یا خیر؟ و حاضران نیز تجارب شخصی شان را در این باره بیان کردند. پس از آن محمدرضا عابدی به شرح انواع مختلف کادو، جایزه، پاداش، تشویق، رشوه، باج و ... پرداخت و اظهار کرد: کادو یک بده بستان دوطرفه و چون در آن یک نیت مادی وجود دارد، نمی تواند به عنوان یک ابزار تربیت اخلاقی محسوب شود. جایزه نیز یک کمیت و کیفیت مشخص در زمان و برای فعالیتی مشخص است.
وی افزود: پاداش و تشویق نیز هر یک دارای کیفیت و کمیتی نامشخص هستند که برای ایجاد انگیزه و براساس تلاش فرد ارائه می شود. رشوه و باج نیز دو روش منفی برای ایجاد انگیزه در افراد هستند.
راضیه ایزدی در ادامه این سخنان گفت: آنچه امروز به عنوان میان بر پیشنهادی ما برای شما مطرح می شود «هدیه» است. عملی که در پشت آن هیچ نیت مادی وجود ندارد و کاملا انتخابی، همراه با غافلگیری، بدون انتظار و بی دلیل و تنها از سر عشق است.
وی ادامه داد: هدیه در مقایسه با کادو، جایزه و پاداش رفتاری یک طرفه است و هیچ دلیلی به جز عشق در پشت آن نیست. همچنین هدیه دادن همچون قصه گفتن و بازی کردن یک هنر محسوب می شود.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه حتی کودکان هم مفهوم هدیه گرفتن را به خوبی درک می کنند، گفت: کودکان از زمانی که قادر به درک مفاهیم مختلف هستند، می توانند مفهوم هدیه گرفتن را به خوبی درک کنند. آنها به بهانه های مختلف چشم به دست بزرگترها دارند تا به آنها چیزی هدیه کنند.
وی افزود: راغب اصفهانی نیز در کتاب «مفردات» خود، از هدیه به معنای راهنمایی از روی لطف تعبیر می کند و برای آن هدفی به جز مهربانی و عشق متصور نمی شود.
گفتنی است؛ سلسله نشست های چهل چراغ به همت مرکز تخصصی خانواده سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری اصفهان و معاونت فرهنگی اجتماعی منطقه 3 شهرداری اصفهان از 29 اردیبهشت ماه آغاز شده و تا 13 خردادماه، هر روز از ساعت 13 در تالار ادب پذیرای شهروندان است.
نظر شما