به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از حوزه هنری، حسین عالمبخش، دبیر سومین جشنواره نقالان علوی از انتشار فراخوان این جشنواره در روزهای آتی خبر داد. وی که دبیری دورههای پیشین این جشنواره را برعهده داشته است، اعلام کرد همانند سالهای گذشته این جشنواره در اوایل شهریور فاصله عید قربان تا غدیرخم در تهران و چند شهر دیگر کشور برگزار میشود.
به گفته عالمبخش، برخلاف سالهای گذشته جشنواره صرفاً در تئاتر شهر برگزار نمیشود. وی گفت: چند نقطه در تهران در نظر گرفته شده است. چند شهر مهم نظیر مشهد، شیراز، تبریز و اهواز در همان بازه زمانی درگیر جشنواره خواهند شد. البته شهرهای غیرتهران دو روز زودتر از تهران اجراهای خود را آغاز خواهند کرد.
وی با اشاره به برنامه تدوین شده این برنامهها از انتشار آن در طی هفتههای آتی خبر داد و گفت: بسیاری از مرشدها درباره جشنواره گفتهاند برکت این برنامه آن بوده که به امور حرفهای خود بازگشتهاند و از طریق جشنواره به آنان کاری سپرده شده است. چرا که برخی از مرشدها کمکار شدهاند. به هر روی نقالی به هنری فراموششده بدل شده بود. بیشتر در پی احیای شاهنامهخوانی بودند؛ اما موفقیتی حاصل نشد. به نظر من راهکارهای خوبی برای این مهم اتخاذ نشده بود یا اینکه بسیار تکبعدی به ماجرا نگاه میکردند؛ در حالی که نقالی و پردهخوانی نوعی هنر است که در هر موضوعی میتواند اجرا شود. شاهنامهخوانی نیز بخشی از نقالی در دورههای گذشته بود که در چایخانه اجرا میشده است. بخشی از این هنر به موضوعات مذهبی اشاره داشته که در ایام محرم و صفر رنگ و لعابی بیشتری به خود میگرفت.
عالمبخش با این ادعا که پردهخوانی موجب انتقال داستانهای اهل بیت به روستاهایی بوده که دسترسی به آنها ساده نبوده است، گفت: نقال و پردهخوان با مشقت خود را برای نقل و روایت بدانجا میرسانده است.
وی درباره برنامههای دوره سوم گفت: قرار است تومارهای قدیمی که سندیت ندارند و داستانهایشان به حال معاصر نمیخورد را کنار گذاشته و به جای آن تعدادی تومار را با همکاری داوود فتحعلی بیگی بازخوانی و تصحیح کنیم. امیدواریم 20 تومار را به جشنواره امسال برسانیم و قرار است تنها این تومارها اجرا شود؛ چرا که صحت و سقم آنان تأیید میشود . این تومارها مورد مشاوره مذهبی نیز قرار میگیرند.
به گفته عالمبخش نقالان میتوانند این تومارها را بپرورانند و علت تأخیر در انتشار فراخوان نیز انتشار این تومارها عنوان شده است. همچنین قرار است تومارها در قالب کتاب یا نشر الکترونیک در اختیار علاقهمندان قرار گیرد.
سومین جشنواره نقالان علوی قرار است بر خلاف دو دوره گذشته به صورت رقابتی برگزار شود. عالمبخش در این باره گفت: ما پیش از این جشنوارهای مستقل در موضوع نقالی نداشتیم و تنها در چند استان به صورت بخشی از یک جشنواره اجرا میشده است. نیاز بود در دو سال نخست سطح استقبال به خصوص جوانان را میسنجیدیم. امسال بخش رقابتی را خواهیم داشت و در کنارش بخش تقدیر از پیشکسوتان را نیز برگزار میکنیم.
نظر شما