یوسف خدادادی، معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری استان اردبیل و رییس شعبه اول دادگاه انقلاب استان در گفتگو با خبرنگار سیاسی قضایی خبرگزاری شبستان در مورد احکام جایگزین حبس و اثرات آن گفت: احکام جایگزین حبس یک موضوع چندوجهی است یعنی تنها نباید از یک منظر به آن نگاه کرد. در این موضوع هم تراکم زندان ها در نظر گرفته شده است و محیط زندان محیطی آلوده محسوب می شود و علتی برای اصلاح زندانیان محسوب نشده و از سوی دیگر بحث مالی و اقتصادی را در زندان به دولت تحمیل می کند و همچنین موضوع اصلاح و تنبیه زندانی نیز در این احکام در نظر گرفته شده است.
وی اظهار کرد: به اعتقاد بنده موضوع احکام جایگزین حبس یک موضوع جدید و موثر است زیرا وقتی ما متهم را روانه زندان می کنیم علاوه بر آنکه خود متهم در زندان در معرض آسیب های مختلف قرار می گیرد خانواده این فرد بیش از مجرم در معرض آسیب های اجتماعی قرار می گیرند. این احکام ظرفیت خوبی است تا ما بتوانیم با استفاده از مقررات احکام جایگزین حبس تا متهم را تنبیه و در راستای اصلاح او گام برداریم و از سوی دیگر خانواده این فرد را از گزند آسیب های اجتماعی در امان نگاه می داریم.
معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری استان اردبیل گفت: مجازات های جایگزین قطعا آسیب های اجتماعی خانواده مجرم را کاهش می دهد اما شاید این سوال مطرح می شود که آیا این احکام تنبه لازم را برای متهم دارد و می تواند برای این فرد مجرم عبرت آموزی در پی داشته باشد؟ به اعتقاد بنده اگر رای با دقت لازم صادر شود تنبه، اصلاح، بازدارندگی آن بیش از زندان است.
خدادادی ادامه داد: وقتی فردی را که در سطح یک استان فردی قلدر و مشهور است به حکم زندان محکوم می کنیم کسی از به سر بردن این فرد در زندان اطلاعی نمی یابد زیرا زندان در مرعا و منظر عمومی نیست اما وقتی همین فرد را محکوم به نظافت معابر عمومی شهر می کنیم و یا به درختکاری و اصلاح فضای سبز حکم می دهیم و یا ارایه خدمات عمومی در وسایل نقلیه از جمله تعمیرات را در نظر می گیریم این احکام بسیار بازدارنده تر از حکم زندان است زیرا مردم می بینند فرد قلدری که به قانون تکمین نمی کرد امروز قانونگذار او را در سطح شهر و معابر با حکم قضایی به نظافت و خدمات عمومی فرد مجرم داده است و این امر اثری بیشتر از حبس دارد.
معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری استان اردبیل گفت: موضوع خدمات عمومی رایگان در احکام جایگزین حبس موضوع جدیدی است. ما در احکام جایگزین پنج نوع مجازات را در نظر گرفته ایم؛ دوره مراقبت و جزای نقدی، جزای نقدی روزانه، محرومیت اجتماعی، خدمات عمومی رایگان که معمولا در احکام جایگزین حبس معمولا انجام می شود و حکم جزای نقدی در احکام جایگزین حبس بیشتر استفاده می شود.
معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری استان اردبیل اظهار کرد: آنچه در احکام جایگزین حبس نقطه عطف محسوب می شود موضوع خدمات رایگان عمومی است که هنوز نهادینه نشده است و دلایل و عوامل زیادی در آن دخیل است از علت های آن می توان به این موضوع اشاره کرد که باید یک نهاد پذیرنده برای موضوع خدمات عمومی وجود داشته باشد، هماهنگی میان دادگستری و نهاد پذیرنده صورت گیرد و اینکه نهاد پذیرنده چه تعداد به نیرو نیازمند است؟ ممکن است رای دادگاه خدمات عمومی باشد اما نهاد پذیرنده احتیاجی به این موضوع نداشته باشد.
خدادادی تصریح کرد: ما باید قاضی احکام ویژه و خاصی در احکام جایگزین حبس داشته باشیم تا بر این موضوع نظارت کند که از داشتن آن محرومیم، همچنین این قاضی باید دارای مددکار باشد تا بر اجرای حکم جایگزین حبس نظارت داشته باشد که در این موضوع هم ما با خلا مواجه هستیم، در حقیقت باید گفت ما در موضوع اجرای احکام جایگزین حبس با چالش مواجه هستیم اما باید به این موضوع اهمیت بدهیم.
وی گفت: در استان اردبیل در بحث مراقبتی، جزای نقدی روزانه و محرومیت اجتماعی بیشتر استفاده شده است اما خدمت عمومی رایگان کم است و اخیرا این موضوع را از سوی معاونت پیشگیری عنوان کردیم و در نشست فصلی کمیته قضات آن را مطرح کردیم و خوشبختانه استقبال صورت گرفته است امیدواریم این موضوع در روزهای آینده در دادگستری و همچنین نهادهای پذیرنده نهادینه شود.
نظر شما