مرگ از منظر اسطوره و عرفان آغاز است

خبرگزاری شبستان:دکتر شعبانلو گفت: اندیشه های اساطیری عناصری همچون زمان، مکان و صدور کثرت از وحدت دارند که در عرفان نیز آنها را می بینیم.

به گزارش خبرنگار شبستان، دکتر علیرضا شعبانلو، استاد دانشگاه و پژوهشگر عصر دیروز در بزرگداشت روز ملی فردوسی که در سالن حکمت پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی برگزار شد، گفت: در اسطوره آفرینش ایرانی اهریمن و اهورا است. اهریمن در منطقه  زیرین و اهورا در منطقه بالا قرار دارد. اهورا از وجود اهریمن خبر داد. اهورا به اهریمن می تازد و به پایین فرو می رود و سه هزار سال بیهوش بوده است. سرانجام در جنگ اهریمن و اهورا، اهورا پیروز می شود. در اسطوره های مصری، چینی، هندی و یونانی نیز شاهد جنگ نور و ظلمت هستیم.

 

دکتر شعبانلو با بیان اینکه اندیشه های اساطیری چندین عنصر و یک ماده اولیه دارند، عنوان کرد: ماده اولیه در تمام اندیشه های اساطیری آب است. این اندیشه ها مبنای فلسفی هم دارد. عنصر مکان در اندیشه های اساطیری وجود دارد. زمان در اندیشه های اساطیری عنصر دیگری است که خطی نیست بلکه دایره ای است. علاوه بر این صدور کثرت از وحدت را در تمام این اندیشه ها شاهد هستیم. عنصر دیگر نخستین مخلوق است، نخستین مخلوق معمولا یک غول یا اژدهایی است که جنس مادینه دارد. مورد دیگر که کارکرد شاهان و خدایان را توزیع می کند تضاد نظم و آشوب است.

 

این استاد دانشگاه خاطرنشان کرد: اندیشه های اساطیری را در عرفان نیز می بینیم. نوع مرگ و حیات، نفی مرگ، چرخه آفرینش که به رستاخیز منتهی می شود را در اندیشه های عرفا می بینیم. در اندیشه عرفان اسلامی یکی از مکانیسم های دفاعی عرفا نفی مرگ است. اسطوره ها هم می گویند، مرگ آغاز است نه پایان.

 

گفتنی است، پایان بخش مراسم بزرگداشت روز ملی فردوسی ، نقالی پریسا سیمین مهر بود. وی کارشناس تاریخ است و از سال ۸۰ سابقه اجرای نقالی دارد.

کد خبر 705499

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha