به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، آیت الله ناصر مکارم شیرازی صبح امروز (20 اردیبهشت) در مراسم افتتاحیه کنگره بین المللی نقش شیعه در پیدایش و گسترش علوم اسلامی که در مدرسه تخصصی فقه امام کاظم(ع) در قم برگزار شد، اظهار داشت: هدف برگزاری این کنگره این بود که نقش اهل بیت(ع) و علمای شیعه را در پیدایش و گسترش علوم اسلامی تبیین کنیم.
وی بیان کرد: امروز دور هم جمع شدیم تا در مورد مسئله تاریخی مهمی صحبت کنیم؛ و آن خدمات ائمه معصومین و علمای شیعه در توسعه و گسترش علوم اسلامی است، بدیهی ست که علما و بزرگان مذاهب دیگر هم در این عرصه خدمات بسیاری داشتند و ما نمی خواهیم در مقام نقض خدمات و تلاش های آن ها باشیم، بلکه مبنای ما احترام به تمام مذاهب اسلامی و دوری از مواضع سیاسی و فرقه ایست.
آیت الله مکارم شیرازی با بیان این که در اسلام آغاز و پایان جهان در سیطره علم قرار می گیرد، تصریح کرد: به فرموده قرآن فضیلت و برتری حضرت آدم و دلیل اصلی سجده فرشتگان الهی به انسان به سبب امتیاز علمی آن بود، طبرسی در کتاب مجمع البیان عنوان می کند، به تصدیق صحابه و تابعین علم الاسماء تسلط آدم به علوم مادی و معنوی زندگی بشری است.
وی تاکید کرد: افتخار منجی موعود حضرت مهدی(عج) به علوم و دانش الهی ایشان است، در روایتی از امام جعفر صادق(ع) داریم که مجموعه علوم 27 بخش است، تا قبل از ظهور حضرت صاحب الامر(عج) تنها 2 بخش آن در اختیار انسان ها قرار می گیرد و هنگامی که منجی قیام می کند 25 بخش دیگر آن آشکار می شود.
آیت الله مکارم شیرازی خاطرنشان کرد: افتخار ما مسلمانان این است که دین اسلام در یک زمانی آمد که محیط مملو از جاهلیت و خرافات بود، اما نقش اصلی و فضلیت انسان که علم بود را متجلی کرد، در این مسیر علمای اسلام در خط مقدم قرار گرفتند و در این میان نقش علمای شیعه بی بدیل است، اما در عین حال مظلوم واقع شدند و خدمات آن ها آشکار نشد.
مرجع تقلید شیعیان اظهارکرد: در طول تاریخ همواره حکومت های طاغوتی و استبدادی و گروه های افراطی که در هر جامعه ای هستند، مانع شناساندن و ظهور و بروز شخصیت ها و آثارعلمای شیعه شدند.
وی با اشاره به سوزاندن کتابخانه های اهل بیت علیهم السلام و علمای شیعه در طول تاریخ، یادآور شد: بسیاری از کتبی که امروز در اختیار ماست، آثاری ست که برخی از علما از طریق دفن کردن آن ها را حفظ کرده اند.
آیت الله مکارم شیرازی گفت: شیخ طوسی تفکر تقریبی فوقالعادهای داشت، اما موقعی که سلجوقیان روی کار آمدند عده ای متعصب و افراطی به خانه وی هجوم آورند و کتابخانه او را به آتش کشیدند و دست به غارت زدند، بسیاری از منابع ذخائر کتب شیعی دیگر نیز به همین ترتیب در طول تاریخ دچار خسارت و غارت شد.
وی یادآور شد: شهید اول کتاب های فقهی فراوانی داشت، شهید ثانی صاحب شرح لمعه که یکی از مهمترین کتب فقهی و شیعی ست این کتاب را در بیش از 6 ماه به تقریر درآورد، اما یکی از شیوه های ناصبی های متعصب برای عدم شناخته شدن این آثار؛ سانسور و ممانعت از انتشار و تدریس این آثار فاخر در مدارس، دانشگاه ها و حوزه های علمیه بود.
آیتالله مکارم شیرازی با اشاره به این که کتابخانههای شیعی مملو از کتابها و آثار برادران اهل سنت در علوم مختلف است، اذعان داشت: ما ابایی نداریم که از کتب و منابع علمی اهل سنت استفاده کنیم، این در حالی ست که در کتابخانههای افراطیون و متعصین اهل سنت در کشورهای مختلف یا کتب شیعه پیدا نمیشود یا اگر باشد در دسترس عموم نیست.
وی افزود: البته برادران معتدل اهل سنت را از این مسائل مبری می دانیم و در طول این سال ها هموتره ارتباط و تعامل علمی مابین برقرار بوده است، علمای بزرگی مانند مرحوم حسن آقا صدر، آقابزرگ تهرانی و سید محسن امین عاملی تلاش های بسیاری در این زمینه داشتند اما کتب و آثار آنها به تنهایی برای معرفی نقش و گستره خدمات شیعه در علوم اسلامی کافی و وافی نیست.
نظر شما