به گزارش خبرنگاراجتماعی خبرگزاری شبستان، رتبه دار برخی از مسایل هستیم که در آنها «ترین ها» را با خود یدک می کشیم. گاهی این ترین ها خوشایند نیستند. گاهی با خود وضعیت نیمه پنهان جامعه را نشان می دهند.
یکی از این بی سابقه ها و ترین ها که خوشایند نیست، متاسفانه مربوط به یک آسیب اجتماعی است. آسیبی که نه دو نفر را بلکه زندگی چندین نفر دستخوش تغییر می شود. در هفته های گذشته خبری از سوی سازمان ثبت احوال منتشر شد که در صدر اخبار شبکه های اجتماعی قرار گرفت و ذهن خیلی از افراد درگیر آن شد.
سازمان ثبت احوال آمار ازدواج و طلاق سال ۱۳۹۶ را منتشر کرد. براساس این آمار تعداد ازدواجهای ثبتشده نسبت به سال ۱۳۹۵، حدود ۸ درصد (۵۱ هزار مورد) کاهش داشته، در حالی که تعداد طلاقها به حدود ۱۷۵ هزار مورد رسیده که بیشترین آمار ثبت شده در تاریخ ایران است.
عدم مهارت های لازم در زندگی
در این ارتباط، علی کریمی، روانشناس به خبرنگار شبستان می گوید: برخی از شهرها همانند شیراز، برای جوانان آموزش های پیش از ازدواج ارایه می دهند. وقتی آمار ازدواج و طلاق را در میان کسانی که دوره های آموزشی را گذرانده بودند، رصد کردیم؛ متوجه شدیم، آمار طلاق میان این افراد بسیار کم است.
این روانشناس با تاکید بر آموزش های پیش از ازدواج گفت: کسانی که آموزش های پیش از ازدواج و مهارت های لازم زندگی را ندارند، آمار طلاق در آنان نیز بیشتر است.
حجت الاسلام کریمی بیان کرد: زوج ها باید نسبت به یکدیگر شناخت و تناسب های اخلاقی و اعتقادی داشته باشند. گذشت، فداکاری و احترام یکی دیگر از اساس زندگی است. هر چه از آداب و روسوم غربی و فضای مجازی در زندگی ها رسوخ می کند از اخلاق نیزدورتر می شویم.
این کارشناس مذهبی خاطر نشان کرد: افراد وارد جامعه می شود مسایل و نماد های غربی را می بینند و به منافع شخصی تا خانوادگی ترجیح می دهند.
وی با بیان اینکه افراد جامعه سختی را به راحتی تحمل نمی کنند گفت: بحث ارتباطات و مسایل فضای مجازی نیز در پاشیدگی زندگی ها می تواند نقش داشته باشد.
وی افزود: وقتی افراد وارد این شبکه ها می شوند، با یکدیگر ارتباط می گیرند که جنسیت برای آنان تفاوتی ندارد و این موضوع اثر منفی می گذارد. طلاق آخرین سنگر در زندگی است. هنگامی به طلاق می انجامد که گسست عاطفی به وجود می آید.
برخی از عوامل طلاق در زندگی زناشویی
همچنین؛ امان الله قرایی مقدم نیز متعقد است؛ ازدواج در سن بالا، دخالت والدین، هزینه های زیاد ازدواج و مهریه، عدم تناسب فرهنگی و قومی، خواسته و انتظارات زیاد بر اساس ذهنیت غلط، عدم شناخت، نبود مهارت زندگی، نبود اعتماد و خیانت از دلایل طلاق است.
وی افزود: متاسفانه گرایش مردم به ماهواره و سریال های آن زیاد شده است. آنان از این سریال ها الگوگیری می کنند. سریال هایی که هیچ ارتباطی با اعتقادات، ارزش ها و فرهنگ ما ندارند.
تغییر سبک زندگی و افزایش طلاق
در این ارتباط همچنین؛ مجید ابهری، رفتارشناس و آسیب شناس اجتماعی می گوید: تغییر سبک زندگی موجب بروز آسیب های اجتماعی شده است. یکی از آسیب های کاهش ازدواج و افزایش طلاق بوده است که آمارهای سال 96 نشان می دهد، افزایش طلاق در طول تاریخ کشور بی سابقه بوده است.
وی با بیان اینکه عوامل رفتاری و محیطی بر افزایش طلاق نیز تاثیر دارند می گوید: مشکل های محیطی همانند، گرانی، تورم، مسکن، بیکاری، ترافیک، آلودگی هوا و آلودگی صوتی که منجر به بروز خشونت می شود را می توان از عوامل محیطی نام برد.
ابهری ادامه می دهد: عوامل رفتاری همانند عدم شناخت، بالابودن یا پایین بودن سن ازدواج، نبود مهارت های زندگی در زوجین، سپری کردن اوقات فراغت در فضای مجازی، دوست یابی اجتماعی در فضای مجازی که در نهایت موجب دوستی های عمیق می شود و خیانت به وجود می آید، ناتوانی جنسی که در خیلی از موارد به عنوان دلیل طلاق ذکر نمی شود، الگوگیری از سریال های ماهواره ای، توقعات و انتظارات بالا از برخی عوامل طلاق به شمار می آید.
وی بیان می کند: خانواده ها و نهادهای مربوطه و رسانه ها به خصوص رسانه ملی باید چاره برای کاهش آمار طلاق بیندیشند و دوره های آموزشی پیش از ازدواج برای جوانان گذاشته شود.
ابهری گفت:اصلی ترین رسالت و مسئولیت بعد از خانواده به عهده آموزش و پرورش است به جای دروس و مباحث غیر مفید و ناکارآمد در زندگی باید دروس مهارت زندگی در دوره دبیرستان به صورت کارگروه و عملی ارایه کنند. نباید در قالب یک درس و حافظه محوری باشد.
کاهش ازدواج و افزایش طلاق امری بدیهی است و این موضوع در اعلام آمار از سوی ثبت احوال همیشه مطرح می شد اما در تاریخ کشور بی سابقه نبود که سال 96 بی سابقه نیز شد. باید مسئولان راهکارهای جدی تری بدهند تا شاهد کاهش این آسیب شویم.
نظر شما