خبرگزاری شبستان: گرامیداشت دوران هشت ساله دفاع مقدس و مجاهدت ها و ایثارگری های رزمندگان اسلام اگرچه نباید به هفته دفاع مقدس محدود شود اما فرصتی است مغتنم تا گوشه ای هرچند اندک از این رشادت ها را به مخاطبان به ویژه نسل سوم انقلاب که شاید جنگ برایشان واژه ای غریب باشد، را به بحث بگذاریم.
دوران دفاع مقدس در کنار تمامی ویژگی ها و خصوصیاتی که آن را در تاریخ جنگ های جهان بی نظیر می کند به دلیل حضور حداکثری تمامی اقشار از جایگاهی رفیع برخوردار است چراکه در این دوران جهاد و دفاع از خاک و میهن فرضی بود که همگان خود را به آن مکلف دانسته و سرباز زدن از آن را گناهی نابخشودنی تعبیر می کردند.
در این میان قاریان و حافظان قرآن نیز با حضور اثرگذار خود نه تنها به عنوان رزمنده در کنار سایر گروه ها در برنامه ها مشارکت می کردند بلکه با تلاوت آیات نورانی وحی روحیه ای دوچندان به رزمندگان اسلام برای ایستادگی و مقابله با دشمن می بخشیدند.
حضور این چهره ها و تاثیر فضای معنوی برگرفته از نورانیت وحی بر روحیه رزمندگان در گفت و گو با احمد ابوالقاسمی، قاری و داور بین المللی قرآن که در عملیات بیت المقدس 7 از ناحیه ریه مجروح و به مقام جانبازی نائل شده است، به بحث گذاشته می شود:
احمد ابوالقاسمی، قاری و جانباز دوران هشت سال دفاع مقدس درباره میزان اثرگذاری انس با قرآن در خود برای حضور در جبهه های نبرد حق علیه باطل به خبرنگار شبستان گفت: زمانی که من برای نخستین بار در میادین جنگ حاضر شدم هنوز به طور جدی به امر تلاوت قرآن روی نیاورده بودم و در حقیقت آغاز این دو مهم برای من تقریبا همزمان بود، اما حضور در جبهه و برخورداری از معنویت آن باعث اهتمام جدی تر به این ساحت مقدس شد، به گونه ای که در هنگام حضور در تهران در جلسات قرآن مشارکتی فعال داشتم.
وی درباره میزان اثرگذاری تلاوت قرآن و ترویج آموزه های آن بر انگیزه بخشی به رزمندگان اسلام اظهار کرد: باید توجه داشت که در آن زمان جو عمومی و حاکم بر جامعه و احساس نیاز به حضور نیروهای جوان و مخلص برای دفاع از میهن مهمترین ابزار انگیزشی برای رزمندگان به شمار می رفت، علاوه بر این بیان خاطرات رزمندگان پس از بازگشت از جبهه، حضور در مراسم تشییع پیکرهای پاک شهدا و شرکت در جلسات مذهبی و مساجد خود مهمترین انگیزه سازی ها را در جامعه آن روز انجام می داد.
رزمندگان به تلاوت قرآن در خلوت اهتمام داشتند
ابوالقاسمی درباره نحوه برگزاری جلسات قرآنی در جبهه های جنگ تصریح کرد: باید توجه داشت تلاوت قرآن کاری است نمایشی و ارزشی، اما رزمندگان در جبهه های جنگ بیشتر به تلاوت در خلوت آیات وحی اهتمام داشتند اما در این میان حضور کاروان های نور برای اجرای برنامه و برگزاری جلسات تلاوت نیز تاثیرگذار بود و با استقبال رزمندگان همراه می شد.
جانباز دوران دفاع مقدس ادامه داد: تلاوت قرآن نه تنها برای رزمندگان که سرشار از معنویت بودند بلکه برای عموم مردم و حتی غیرمسلمانان اثرگذار است، چراکه هر صاحبدلی با شنیدن سخن پروردگار خود اثراتی خاص را پذیرا می شود، اما وقتی این معنویت و سخن الهی بر رزمندگان آنهم در میادین نبرد حق علیه باطل تلاوت می شد بی شک تاثیری دوچندان داشت.
وی با بیان این مطلب که در انتخاب آیات سعی می شد تا مباحث انگیزشی بیشتر مورد تاکید باشد، عنوان کرد: آیاتی که بر دفاع از دین، خاک و کشور تاکید دارند بیشتر در محافل قرآنی جبهه ها تلاوت می شد و در کنار آن نیز برخی موارد ترجمه آیات برای آشنایی هرچه بیشتر رزمندگان بیان می شد.
جای قاریان و رزمندگان در اثرگذاری بر یکدیگر عوض شده بود
ابوالقاسمی با بیان این مطلب که امروزه تلاوت قرآن در مقایسه با زمان جنگ از ارزش بیشتری برخوردار است، ابراز کرد: دلیل این امر آن بود که رزمندگان از چنان معنویتی برخوردار بودند که خود بر جبهه ها اثر می گذاشتند و دیگر نیازی نبود که با تلاوت قرآن در آنها انگیزه سازی کرد و در بسیاری از موارد این ما قاریان بودیم که آنها الهام می گرفتیم و مجذوب صفای باطن، اخلاص و معنویت وجودی آنها می شدیم.
وی منشا این خلوص و معنویت را امام راحل دانست و بیان کرد: امام خمینی (ره) که از مصادیق عینی مومنان ترسیم شده در قرآن بودند این حرکت را آغاز کردند و با نفس حق خود نه تنها جامعه بلکه نسل جوان را دچار تحولی کردند که در کمتر از دو سال بعد از پیروزی انقلاب اینچنین با شور وشوق در جبهه های جنگ حاضر می شدند.
قاری بین المللی نگاه صحیح و مستند به آیات و آموزه های قرآن در امام راحل را مهمترین عنصر اثرگذار بر روحیه رزمندگان در جبهه های نبرد حق علیه باطل دانست و ادامه داد: ورود قاری به فضای فنی باعث می شود که در مواردی از عمیق شدن بر آیات بپرهیزد در حالی که رزمندگان در جبهه های جنگ اگرچه ایراداتی در تجوید و یا تلاوت داشتند اما به ژرفای آیات پی برده بودند.
وی دوران هشت ساله دفاع مقدس را کارگاه عملی ایمان به خدا خواند و گفت: آنچه میان نسل امروز با نسل دهه 60 فاصله انداخته است فقدان این کارگاه عملی است، البته باید توجه داشت شرایط سخت جنگ خود مهمترین دلیل ایجاد این کارگاه عملی بود که نمی توان انتظار داشت جوان امروزی در شرایط عادی این کارگاه را تجربه کند.
ابوالقاسمی خاطرنشان کرد: من یقین دارم اگر خدای ناکرده شرایط مشابهی رخ دهد جوانانی که شاید امروز به نظر نتوان روی آنها حساب کرد حماسه آفرین خواهند شد چراکه نیازمند انگیزه هستند و بی موضوعی آنها را به ورطه های اشتباه برای عرضه و خودنمایی انداخته است.
پایان پیام/
نظر شما