به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از دبیرخانه هیأت حمایت از کرسیهای نظریهپردازی، نقد و مناظره، با همکاری معاونت پژوهشي دانشگاه اصفهان و دبيرخانه هيأت حمايت از کرسیهای نظریهپردازی، پیش اجلاسیه کرسي نظریه پردازی «روش شناسي كل نگر در علم اقتصاد» برگزار شد.
در این نشست علمي که با ارائه دكتر عبدالمجید معرفی همراه بود، آقایان دکتر واعظ برزانی، دكتر زري باف و دكتر نصيري اقدم بهعنوان شوراي داوران و آقایان دكتر حسيني، دكتر اميري تهراني و دكتر مقدم در اين اجلاسيه حضور داشتند.
دکتر عبدالمجید معرفی در شرح مختصر مبحث خود که معطوف به حل مسئله شناخت در علم متعارف اقتصاد طرح شده است با بیان این مطلب که روششناسی غالب در پارادایم نئوکلاسیک علم اقتصاد متعارف، نوع خاصی از روششناسی اثباتگرایانه به نام تأییدگرایی است، گفت: روششناسی اثباتگرایانه در چارچوب نظریه نئوکلاسیک، معرفت ناقصی در اختیار ما قرار میدهد؛ چرا که واقعیت را به بعد کمیتپذیر تقلیل میدهد و ابعاد کیفی واقعیت اقتصادی را مد نظر قرار نمیدهد.
وی علت ریاضی بودن روش استنتاج و زبان علم اقتصاد را همین امر دانست و بیان کرد: شرط دستیابی به معرفت کاملتری از واقعیت اقتصادی را باید در پرسش از شرایط امکان معرفت در علم اقتصاد با یک رویکرد استعلایی جستجو کرد.
این استاد دانشگاه بیان کرد: پس از چنین بررسی باید با کمک رویکرد نهادگرا، ابعاد کیفی واقعیت اقتصادی را مد نظر قرار داد و با تلفیق رویکرد استعلایی و نهادگرا به مثابه روش و به کارگیری نظریه نئوکلاسیک به مثابه منطق علم اقتصاد، بازنمایی واقعیت اقتصادی به زبان طبیعی و ریاضی هر دو، امکانپذیر خواهد بود و علاوه بر ابعاد کمی میتوان ابعاد کیفی واقعیت را نیز مد نظر قرار داد».
این استاد اقتصاد دانشگاه اصفهان ضمن نقد رویکرد اقتصادسنجی به عنوان ابزاری برای توصیههای عملی در سیاستگذاری که برآمده از شناختی ناقص در علم اقتصاد است تصریح کرد: روششناسیهای اثباتگرا، ابطالگرا، لاکاتوشی، کوهنی و نهادگرا در علم اقتصاد را به عنوان دیدگاههای رقیب این نظریه مطرح است که هیچ کدام نمیتوانند ابعاد کمی و کیفی واقعیت را تماماً بازنمایی کنند.
عبدالمجید معرفی گفت: روششناسی ارائه شده در این نظریه خود مبتنی بر فلسفه استعلایی کانت از یک سو و رویکرد هرمنوتیکی از سوی دیگر است.
وی خاطرنشان کرد: معتقدم روششناسی مد نظر، با ترکیب رویکرد نهادگرا، روش ریاضی و علم آمار و با فراهم کردن نگاهی کلنگر به واقعیت اقتصادی، زبان غنیتر، روش استنتاج قویتر و لذا دانش کاملتری از واقعیت اقتصادی در اختیار ما قرار میدهد.
گفتنی است، در ادامه جلسه ناقدان سوالات خود را مطرح کردند و دکتر معرفی به آنها پاسخ داد. در نهایت مقرر شد تا در یک اجلاسیه دیگراین نظریه بیشتر به بحث و نقد گذارده شود.
نظر شما