بایدهای اقتصادیِ انتظار/رهاورد حمایت از کالای ایرانی برای منتظران

خبرگزاری شبستان: اگر دولتمردان و مردم به وعده الهی «اِن تَنصُرُوا اللهَ یَنصُرکُم» باور داشته و متوجه باشند امامی هست که دستگیر و ناجی آنهاست، این خدا است که کار و اقتصادشان را رشد می دهد، تلاششان را مضاعف کرده و به خودکفایی و رشد و بالندگی می رسند.

حجت الاسلام محمد صابر جعفری، کارشناس مرکز تخصصی مهدویت در گفت وگو با خبرنگار مهدویت خبرگزاری شبستان با اشاره به عنوان انتخابی سال 97 از سوی معظم رهبری یعنی «حمایت از کالای ایرانی»، درباره تاثیر این حمایت با ادای وظایف منتظرانه و زمینه سازی برای ظهور حضرت حجت(عج) گفت: بحث خودکفایی و اینکه جامعه منتظر در حوزه اقتصادی استقلال داشته باشد، موضوع مهمی است که از حوزه انتظار استخراج می شود. انتظار کارکردهایی دارد که بخش عمده ای از این کارکردها و تاثیرات آن در رفتار اجتماعی و سبک زندگی اقتصادی منتظران متبلور است.

 

وی افزود: به عنوان مثال در حوزه توحید و مبارزه با شرک که یکی از کارکردهای انتظار است، منتظر و باورمند مهدویت، معتقد است که امامش خواهد آمد و با شرک مبارزه می کند، پس او نیز در این مسیر حرکت می کند.

 

جعفری تصریح کرد: در بحث اقتصادی اگر کسی وابستگی به دیگران داشته باشد و بر سفره اقتصاد دیگران بنشیند، ناخودآگاه بر سر سفره سیاست و مسائل اعتقادی دیگران هم می نشیند. زیرا که یک ارتباط و تعامل مستقیم بین وابستگی اقتصادی، سیاسی، فکری و اعتقادی وجود دارد لذا اقتصاد وابسته بر انتظار زمینه ساز جامعه دینی توحیدی، تاثیر سوء می گذارد.

 

کارشناس مهدوی «امید» را از دیگر کارکردهای انتظار دانست و  ادامه داد: امید به آینده ای که محقق می شود، از ویژگی های منتظران است، برخلاف نظر دشمنان که در تلاش هستند، جوامع را به سمت ناامیدی، یاس و ناتوانی سوق دهند، انتظار به جوامع امید می دهد. در واقع امید به انسان این باور را می دهد که هر چقدر تلاش کند، در جهت تحقق هندسه ظهور و یاری امام زمان(عج) است.

 

وی تاکید کرد: اگر ما این نگاه را داشته باشیم، یعنی نگاه یک جامعه امیدوار و جامعه ای که خود را در محضر امامی می داند که ما را دعا، هدایت و نظارت می کند و متوجه ما است، در مقابل تلاشی که در دشمن برای ناامیدی جامعه دارد، به جای سنگ اندازی در مسیر، سبب دوچندان شدن تلاش های ما می شود و لذا در چنین جامعه ای «نمی توانیم» دیگر معنایی ندارد.

 

جعفری در ادامه ابراز کرد: جامعه ای که بداند و درک کند ناظری دارد، سعی می کند وجدان کاری داشته باشد و کالای خوب عرضه کند، چون امام زمان(عج) را ناظر بر خود می بیند که به او توجه دارد، برایش دعا می کند، پس خود نیز در جهت رشد و تعالی جامعه تلاش می کند. از سوی دیگر، باور دولتمردان به نظارت و یاری امام عصر(عج)، باعث تلاش و حمایت آنان از جامعه، تولیدکنندگان و از کالای داخلی و استقلال اقتصادی جامعه می شود و برای استقلال و در جهت عدم وابستگی به بیگانه هم در جامعه منتظر گام های موثری برمی دارند.

 

معتقدان به نصرت الهی چشم به بیگانه ندارند

 

کارشناس مهدوی اظهار کرد: اگر دولتمردان و مردم به وعده الهی «اِن تَنصُرُوا اللهَ یَنصُرکُم» باور داشته و متوجه باشند امامی هست که دستگیر و ناجی آنهاست، این خدا است که کار و اقتصاد آنها را رشد می دهد، تلاششان را مضاعف کرده و عملا به خودکفایی و رشد و بالندگی خواهند رسید، اما در صورتی که چشم امیدشان به کالای خارجی باشد، نباید خود را منتظر واقعی و باورمند به نصرت الهی بدانند.

 

وی با اشاره به سخن امام سجاد(ع): «مردان خالص و شیعیان راستین ما چنین افرادی هستند که در آشکار و پنهان به سوی خدا دعوت کنند»، افزود: کسانی که در پنهان و آشکارا برای قوی تر شدن جامعه منتظر تلاش می کنند، تا در دوران غیبت جامعه منتظر بر سر سفره اقتصادی و در نتیجه سیاسی و فکری خود بنشیند و الگویی برای دیگر جوامع شود، مصداق این روایت هستند.

 

کارشناس مهدوی با اشاره به آیه شریفه «وَلَن يَجْعَلَ اللّهُ لِلْكَافِرِينَ عَلَي الْمُؤْمِنِينَ سَبِيلا؛ خداوند هرگز كافران را بر مؤمنان تسلطي نداده است»، گفت: از این آیه می توان چنین برداشت کرد که مومنان نباید به بیگانان وابستگی داشته باشند و خداوند نمی خواهد جامعه مهدوی، وابسته باشد و تحت سلطه کفار قرار گیرد، تحقق استقلال و خودکفایی، همت دولتمردان و تلاش جدی را می طلبد.

 

حجت الاسلام جعفری بیان کرد: اگر  چه در نامگذاری شعار سال مخاطب مقام معظم رهبری، مردم بودند، اما این به معنای کنار کشیدن مسئولان در این زمینه نیست،  کسی که می خواهد امام زمانش را ببیند، طبق گفته روایات باید ورع و تقوی داشته باشند، تقوی شامل اجزای مختلف است مثل آنکه انسان فریب زرق و برق کالاهای خارجی را نخورد. راز خودکفایی و استقلال دیگر کشورها این است که به اقتصاد خودشان ولو سختی هایی داشته باشد، وابسته اند. امروز، تولیدکنندگان ما باید با یکدیگر در جهت تولید کالای داخلی رقابت کنند و مردم و دولتمردان نیز هم از تولیدکنندگان حمایت کنند.

 

منتظر روی پای خود می ایستد

 

کارشناس مذهبی با بیان اینکه منتظر در مهندسی انتظار نباید تاثیرپذیر و منفعل باشد، اذعان کرد: یکی از شرایط تاثیرگذاری در بحث اقتصادی، تولید کالای باکیفیت است، جامعه دینی باید این ویژگی ها را داشته باشد و تلاش کند، روی پای خود بایستاد.

 

جعفری یکی دیگر از ویژگی های منتظران را دشمن شناسی و زمان شناسی معرفی کرد و یادآور شد: «تولی» و «تبری» مسئله مهمی است که یک منتظر واقعی باید نسبت به آن اهتمام داشته باشد. در روایتی از امام موسی کاظم(ع) مروی است: «خوشا به حال شیعیان ما که همواره محبت ما را دوران غیبت دارند و کسانی هستند که بر مودت ما و برائت از دشمنان ثابت قدم هستند»، بنابر این، بحث «تولی و تبری» تنها بحثی نیست که در حوزه گفتاری و عملی مطرح شود، بلکه در حوزه اقتصادی هم حرف برای گفتن دارد، انسان منتظر باید خط و مرزش با دشمن معلوم باشد.

 

وی «تکافل اجتماعی و یاری گر یکدیگر بودن» را از دیگر ویژگی های جامعه مهدوی برشمرد و ادامه داد: در همین زمینه روایتی از امام محمد باقر(ع) مروی است که: «قوی ترین شما، باید به ضعیف تان یاری کند، غنی و دارای شما به فقیرتان کمک کند که اگر چنین باشید، در صورتی که قبل از ظهور، از دنیا رود، شهید از دنیا رفته است»، با این روایت می توان به این نتیجه دست یافت که در بعد اجتماعی هم باید یاری رسان به کارخانه هایمان باشیم و در زمینه خرید کالای ایرانی و حمایت از کارگر وارد عمل شویم. زیرا که دور از شان است که کارخانه جامعه ما تعطیل و کارگر آن اخراج شود.

 

حجت الاسلام جعفری با بیان اینکه «فقرزدایی و کمک به نیازمندان» در بحث انتظار و سبک زندگی منتظرانه باید مورد توجه قرار گیرد، تصریح کرد: اگر می خواهیم به مولفه های انتظار و مهدویت توجه کنیم، لازمه آن یاری رساندن به دیگران و  الگو شدن در حوزه های مختلف و استتقلال اقتصادی است.

 

وی در پایان خاطرنشان کرد: علاوه بر موارد ذکر شده، در حوزه های خارجی و داخلی باید استقلال داشته باشیم، به این معنا که در بحث داخلی در جهت رشد و ارتقای کارگران و جامعه دینی تلاش کنیم و در بحث خارجی، ما باید جامعه الگویی باشیم، که دیگر کشورها به سمت ما بیایند، نباید وابسته، نیازمند و اسیر سیاست ها و لقمه های تسلط دشمنان باشیم.

کد خبر 698065

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha