راهکار امیرمومنان(ع) برای رهایی از مسئولان بد

خبرگزاری شبستان: امر به معروف و نهى از منكر را وامگذاريد كه در نتيجه بدترين كسان‌ خودتان بر شما به سرپرستى فرمان رانند. آن‏گاه [براى رهايى از دستشان به درگاه پروردگار] دعا كنيد و دعايتان به اجابت نرسد.

به گزارش خبرنگار سرویس اندیشه خبرگزاری شبستان، در کانال تلگرامی مصطفی دلشاد تهرانی، عضو هیئت‌علمی دانشگاه قرآن و حدیث آمده است:

 

از جمله مهم‏ترين حقوق انسان‏ ها در عرصه اجتماعى، حقّ مسئوليت اجتماعى آنان و نظارت عمومى است، بدين معنا كه همه مردم از مسئوليت اجتماعى برخوردارند و حق دارند بر همه امور، به ويژه امور حكومت و دولت نظارت نمايند؛ به نيكى فرمان دهند و از بدى بازدارند، يعنى حقّ امر به معروف و نهى از منكر دارند، چنان‏كه قرآن كريم به صراحت اين حق را مطرح كرده است:

«وَ الْمُؤْمِنُونَ وَ الْمُؤْمِنَاتُ بَعْضُهُمْ أَوْلِيَاءُ بَعْضٍ يَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَ  يَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنْكَرِ.» (توبه،۷۱)

مردان و زنان مؤمن دوستدار يكديگرند؛ به كار نيك و پسنديده فرمان مى‏ دهند و از كار زشت و ناپسند بازمى ‏دارند.

«وَلْتَكُنْ مِنْكُمْ أُمَّةٌ يَدْعُونَ إِلَى الْخَيْرِ وَ يَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَ يَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنْكَرِ وَ أولئِكَ هُمُ الْمُفْلِحُونَ.» (آل عمران/۱۰۴)

بايد از شما گروهى باشند كه به نيكى بخوانند و از كارهاى زشت و ناپسند بازدارند، و آنانند بالندگان.

«كُنْتُمْ خَيْرَ أُمَّةٍ أُخْرِجَتْ لِلنَّاسِ تَأْمُرُونَ بِالْمَعرُوفِ وَ تَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنْكَرِ وَ یُؤْمِنُونَ بِاللّه‏.» آل عمران / ۱۱۰

شما بهترين امّتى هستيد كه براى مردمان پديدار شده ‏ايد، كه به كارهاى نيك و پسنديده فرمان مى ‏دهيد و از كارهاى زشت و ناپسند بازمى ‏داريد و به خداى ايمان داريد.

در پرتو شناخت درستِ حقّ، مسئوليت ‏هاى اجتماعى و نظارت عمومى، و پاسداشت آن است كه جامعه از فرو رفتن در زير سايه سلطه‏ گرى و بهره‏ كشى در امان مى‏ ماند و خودكامگان نمى ‏توانند در جامعه ميدان يابند و رشد كنند. پيامبر اكرم(ص) در آموزه ه‏اى بلند بر اين حق راهنمايى و تأكيد كرده است:

«أَلاَ كُلُّمْ رَاعٍ وَ كُلَّكُمْ مَسْؤُولٌ عَنْ رَعِيَّتِهِ.» / صحیح البخاری ، ج ۹ ، ص ۷۰۰

بدانيد كه همه شما نگهبان و پاسدار و مسئول مردميد.

تا زمانى كه امر به معروف و نهى از منكر ماهيت واقعى خود را نيابد و به درستى پاس داشته نشود، نمى ‏توان انتظار داشت كه امور جامعه ‏ها بر سامانى درست پيش رود. امر به معروف و نهى از منكرى كه قرآن كريم بناى آن را گذاشته و پيامبر اكرم(ص) جهت اصلى آن را معرفى كرده است، ماهيتى اصلاحگرانه دارد؛ به اين منظور كه بدى ‏ها و ناپسندها زدوده شود و نيكى ‏ها و پسنديده ‏ها جلوه يابد؛ ستم برچيده شود و عدالت برپا گردد؛ و اين امر جز با امر به معروف و نهى از منكر يعنى حركت عمومى در برانگيختن به نيكى و بازداشتن از بدى، حقّ اعتراض مردم بر ضدّ بى ‏عدالتى و ناراستى و تباهى، حقّ انتقاد به انحرافات و كجى ‏ها، احترام به افكار عمومى، حقّ اشراف مردم به كليه شئون اجتماعى مبتنى بر مسئوليت جدّى همگانى ميّسر نمى ‏شود.

چنان‏كه اين حق نفى گردد و مردمان آگاهى لازم را درباره آن نيابند و نتوانند از حقّ خود به درستى بهره‏ مند شوند، امكان هر ستم و تجاوزى به آنان هست؛ زيرا اگر پاسداشت اين حق سست شود، خودكامكان و جبّاران بر جامعه سلطه مى ‏يابند و هر ناروايى را روا مى ‏دارند و همه چيز را به تباهى مى‏ كشند. آن‏گاه به سامان آوردن امور و اصلاح كجى ‏ها، ستم‏ها و تجاوزها سخت دشوار مى ‏شود. اميرمؤمنان على(ع) در آخرين‌ سفارش‏هاى خود پس از ضربت خوردن به دست ابن ‏ملجم چنين گفت:

«لاَ تَتْرُكُوا الْأَمْرَ بِالْمَعْرُوفِ وَ النَّهِيَ عَنِ‌الْمُنْكَرِ، فَيُوَلَّى عَلَيْكُمْ أَشْرارُكُمْ، ثُمَّ تَدْعُونَ فَلاَ يُسْتَجَابُ لَكُمْ.» / نهج البلاغه ، وصیت ۴۷

امر به معروف و نهى از منكر را وامگذاريد كه در نتيجه بدترين كسان‌ خودتان بر شما به سرپرستى فرمان رانند. آن‏گاه [براى رهايى از دستشان به درگاه پروردگار] دعا كنيد و دعايتان به اجابت نرسد.

امام على(ع) به مردم آموخته است كه حقّ امر به معروف و نهى از منكر را به درستى دريابند و برپا بدارند:

«وَ مَا أَعْمَالُ الْبرَّ كُلُّهَا و الْجِهَادُ فِي سَبِيلِ عِنْدَ الْأَمْرِ بِالْمَعْرُوفِ وَ الْمُنْكَرِ لاَ يُقَرِّبَانِ مِنَ أَجَلٍ، وَ لاَ يَنْقُصَانِ مِنْ رِزْقٍ. وَ أَفْضَلُ مِنْ ذلِكَ كَلِمَةُ عَدْلٍ عِنْدَ إِمَامٍ جَائِرٍ.» / نهج البلاغه ، حکمت ۳۷۴

همه كارهاى نيك و جهاد در راه خدا در برابر امر به معروف و نهى از منكر، چون دميدنى است به درياى پرموج پهناور. و همانا امر به معروف و نهى از منكر نه هيچ سررسيدى از زندگى را نزديك مى‏ كند و نه اندكى از روزى را مى ‏كاهد. و از همه اين‏ها برتر، سخن عدالت خواهانه ‏اى است كه در برابر پيشوايى بيدادگر گويند.

کد خبر 698020

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha