حوزه علمیه بر پیروزی‌های فردی و اجتماعی بشر اثرگذار بوده است

خبرگزاری شبستان: آیت الله اعرافی گفت: تاریخ روحانیت و حوزه‌های علمیه را بررسی کنیم بر نقش‌آفرینی و سهم آنها در پیروزی فردی و اجتماعی ما ایرانیان، سراسر جهان اسلام و حتی بشریت مشاهده خواهیم کرد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان، آیت الله علیرضا اعرافی مدیر حوزه‌های علمیه سراسر کشور، امروز در اختتامیه کنگره ملی شیخ عبدالحسین تهرانی که با حضور جمعی از علما، اندیشمندان، متفکران، استادان برگزار شد، با تشکر از برگزار کنندگان همایش، اظهار داشت: همه ما باید قدردان علمای اسلام و  شهدای مدافع حرم باشیم.

آیت الله اعرافی با بیان اینکه اگر همه ما بخواهیم به شناسنامه معرفتی خود نگاه کنیم در این شناسنامه نام حوزه علمیه برجسته است، عنوان کرد: اگر تاریخ روحانیت و حوزه‌های علمیه را بررسی کنیم بر نقش‌آفرینی و سهم آنها در پیروزی فردی و اجتماعی ما ایرانیان، سراسر جهان اسلام و حتی بشریت مشاهده خواهیم کرد.   

مدیر حوزه‌های علمیه سراسر کشور با بیان اینکه باید ابعاد مختلف حوزه مورد بررسی و بازشناسی قرار گیرد، اظهار داشت: حوزه علمیه بر اقشار مختلف مردم، دانشگاه و انقلاب اسلامی ما بسیار اثرگذار بوده است بنابراین باید ابعاد مختلف آن بازخوانی و بازشناسی شود.

وی با بیان اینکه وقتی با نگاه دقیق و عمیقی به حوزه علمیه نگاه شود در سراسر رگ‌های جهان بشریت خون تولید کرده و در شالوده و فکر و فرهنگ جامعه بشری نقش آفرین بوده است، افزود: بنابراین بازشناسی و بازخوانی این نهاد برای ما حوزویان باید بسیار مهم باشد.

آیت الله اعرافی گفت: حدود 25 سال پیش در یکی از کشورهای مهم اروپایی مرکزی با حضور متفکران  فارسی‌زبان راه انداخته بودند که پروژه آنها واکاوی ابعاد مختلف حوزه بود.

 وی با بیان اینکه اخیرا مرکز مطالعات راهبردی حوزه را راه اندازی کردیم، اظهار داشت: ما با بضاعت موجود به این مقوله پرداختیم شناخت چراکه این نهاد تاریخی بر دانشگاه و حرکت آینده کشور اثرات بسیار مهم دارد.

آیت الله اعرافی حوزه‌های علمیه نهاد اجتماعی و تاریخی با درختی تنومند از علم و تفکر است، عنوان کرد: اگر تاریخ را ورق بزنید در مکان‌های مختلفی از خاورمیانه حوزه‌های علمیه وجود داشته است که در کشورهای گوناگون طلوع و غروب کرده است، با وجود این طلوع و غروب شاهد نهاد پیوسته تاریخی و مسلسل هستیم.

مدیر حوزه‌های علمیه سراسر کشور درباره ویژگی برخی علوم حوزوی نظیر فقه، گفت: فرایند علم‌آموزی در حوزه‌های علمیه صرفا در مطالعه کتاب‌ها نیست بلکه بر مبنای شاگردی و استادی است.

وی با بیان اینکه نهاد حوزه از منظر اجتماعی، سیاسی و تاریخی جابجا شده است اما حوزه انقطاع نداشته است، بیان داشت: حوزه‌های علمیه از شهرهای نظیر بغداد، نجف، اراک منتقل شدند اما با وجود این مهاجرت‌ها  اتصال تاریخی نهاد حوزه ادامه داشته است.

مدیر حوزه‌های علمیه سراسر کشور با بیان اینکه برخی حوزه ها محوریت و مرکزیت یافتند، ابراز کرد: چنین حوزه‌هایی 7 یا 8 مورد نظیر نجف، بغداد یا امروز قم بودند که الگوی سایر حوزه‌ها شدند، برخی از حوزه‌ها هم نظیر حوزه شهرری، شیراز یا تبریز هم محور نشدند اما بر حوزه‌های دیگر اثر گذاشته و اثر پذیرفتند.

وی درباره عمق علمی و فکری حوزه‌های علمیه، خاطرنشان کرد: توجه به عمق و ژرفای علمی حوزه‌های علمیه هرگز به معنای نادیده انگاشتن علم شیعه در نهادهای قدیمی و دانشگاه نیست اما حوزه‌های علمیه در قلمرو آموزش و علم منظومه بزرگی را دارا هستند.

آیت الله اعرافی با بیان اینکه دورن حوزه‌های علمیه ظرفیت بزرگی برای بسط و گسترش دانش وجود دارد، عنوان کرد: در حوزه علمیه دانش و پژوهش‌هایی وجود دارد که از آن می‌توان در علوم انسانی استفاده کرد، ذات و جوهره علمی حوزه دقیق و عمیق است.

وی درباره بعد اخلاقی معنوی و تربیتی حوزه، گفت: در حوزه‌های علمیه ابعاد اخلاق‌مداری و معنویت فراوان مشاهده می‌شود، شاید برخی اندیشه‌های سکولاریسم سنتی و مدرن هم وجود داشته باشد اما روح خدایی اندیشه‌های علامه حلی و خواجه نصیر طوسی در آن چنان غلبه دارد که شاهد بودیم در گذشته دستگاهی نظیر مغول را استحاله کرده و به شکل معنوی در می‌آورد.

 

 

کد خبر 693760

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha