پاسخ به پرسش‌هایی درباره‌ی امکان و امتناع علم دینی

خبرگزاری شبستان: انتشار یادداشتی از سوی دکتر رضا داوری اردکانی و عکس العمل‌های گوناگونی که از سوی اشخاص و جریان‌ها در قبال آن صورت گرفت، سبب شد تا آیت الله علی اکبر رشاد طی یادداشتی به «امکان و امتناع علم دینی» پاسخ دهد.

به گزارش گروه اندیشه خبرگزاری شبستان به نقل از پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی: آنچه در ذیل می‌خوانید یادداشتی است از آیت‌الله رشاد، رئیس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی درباره امکان و امتناع علم دینی. این نوشته، که در پی انتشار یادداشتی از سوی دکتر رضا داوری اردکانی و عکس العمل‌های گوناگونی که از سوی اشخاص و جریان‌ها در قبال آن صورت گرفت، رقم خورده است، ضمن اشاره به انواع واکنش‌های درست و نادرست، روا و ناروا راجع به مطلب و موضع آقای داوری، در صدد است به برخی از پرسش‌ها و اشکالات مطرح شده درباره «امکان و امتناع علم دینی» پاسخ دهد.

 

یک یادداشت و غبار و غوغای برخاسته در حاشیه‌ی آن

 

مسوَّده­‌ی منتشر شده از سوی دوست دیرینم، استاد نام آشنای فلسفه­‌ ایران، جناب دکتر رضا داوری اردکانی، در این چند روز اخیر، سبب واکنش‌­های گونه گونی از سوی افراد و اصناف مختلف گشت، و هر قومی از این قماش، قدک و قبایی برازنده‌­ی قد و قواره­‌ی خود دوخت، و هر گروه‌ به طرزی که درخور طرازش بود به مواجهه با آن پرداخت: برخی آن را «مسوَّده‌ای متناقض الأجزاء» ـ که صدر و ذیلش با هم در تهافت است ـ تلقی کردند؛ برخی دیگر از آن یادداشت، «امتناع علم دینی» برداشت کردند؛ گروه سوم از آن، «فرهنگ اندود بودن علم» فهم کردند؛ برخی نیز به قرینه­‌ مبانی پیشین و دیرین استاد و نیز به استناد پاره‌­ای از فقرات متن مزبور، «امکان علم دینی» (که البته وقوعش در رهن تحقق ظرف تاریخی و اجتماعی مناسب خویش است) دریافتند.

 

چنان که در مواجهه با این کوته نگاشت، عده‌ای آن را نشان اعراض استاد از مشی و مبنای معرفتی و فکری (و احیانا سیاسی) چندین و چند ساله و الحاق به جریان و جناح معرفتی و فکری (و احیانا سیاسی) خاصی دانستند!؛ جمعی دیگر آن را فتح بابی قلمداد کردند که: جانانه سخن از زبان آنها گفته، و کار نوشتن در باب آن را بر آنان آسان داشته است؛ گروهی از ارباب رسانه و روزنامه نیز که همّ و غمشان هیزم کشی و آتش افروزی میان جریان‌های سیاسی و فرهنگی، سعی کردند آن را به صف و کف جامعه‌ی سایبری بکشانند، و به تبع جناح متبوع: گروهی به توجیه و تمجید و گروهی دیگر به تنقید و تقبیح مطالب و مدعیات متن پرداختند! در این میان یکی از حضرات مدعی روشنفکری که سزد نماد و نمود «اخلاق»! «روشنفکری»! «دینی»! نام گیرد زبان به توهین و تهمت و تحقیر گشود؛ برخی سیاستمداران محترم و محتشم نیز برخلاف حکمت و مصلحت آن را چاشنی نطق رسمی خود فرمودند؛ بعضی اعاظم حوزه، مانند شیخنا العلامه سبحانی (حفظه الله) نیز، به شیوه‌ای عالمانه و اخلاقی به پاسخگویی و نقد محتوای نوشته برخاستند، و بدین سان علاوه بر مقابله‌ی علمی با فقراتی از یادداشت، با مواجهه‌ اخلاقی خود، چونان همیشه درس آموز خیل اصحاب حوزه و دانشگاه شدند.

 

نگاهی به برخی چالش ـ پرسش‌های پیشابحثی علم دینی

 

بنده‌ی کمترین، فارغ از جزئیات یادداشت استاد محترم جناب دکتر داوری، و به دور از غبار و غوغای برخاسته در هاله و حاشیه‌ آن، مختصر نکاتی را درباره‌ی برخی پرسش‌های مطرح شده (یا قابل طرح) در باب «امکان»، «روایی»، «سودمندی» و «بایستگی» علم دینی، معروض می‌دارم:

 

باید توجه داشت که: پرسش از «امکان»، «روایی»، «سودمندی» و «بایستگی» علم دینی، چهار «پرسانه­‌ی پشینی»­ای هستند که پیش از هر سخنی درباره­ و در علم دینی، باید بررسیده شوند، و اگر این پرسش‌ها پاسخ مثبت یافتند، بحث از علم دینی و مبانی و مسائل آن موجه می‌گردد.

 

خطایی شایع در حوزه‌ی مبانی‌پژوهی دانش‌های دینی

 

از جمله­‌ی خطاهای رایج در بحث از مبانی علم دینی (در فلسفه­‌های مضاف به دانش‌­های دینی) آن است که برخی این چهار پرسانه‌­ پیشینی را جزو مباحث مبانی علم دینی می­پندارند، در حالی که پاسخ­ به این پرسش­ ها «پیش­ شرط­ بحث از علم دینی»­­است، نه «پیش ­فرض نظری آن»؛ یعنی علم­ دینی هیچ ابتنایی بر آنها ندارد، بلکه اگر پاسخ بدان ها منفی باشد، بحث از علم دینی و مبانی آن، پرداختن به امر «غیرممکن»، یا فعل «غیرمشروع»، یا اقدام «غیرمفید»، یا فعالیت «غیرضرور» قلمداد می‌­شود؛ و در هر چهار حال، بحث ایجابی از علم دینی فعلی غیرحکیمانه به شمار خواهد آمد. بدین جهت است که در مباحث فلسفه‌­ علم دینی، جواب­ به این­‌سؤال­ ها، باید به عنوان مبحث «ماقبل المبادی»، و قبل از ورود به بحث از مبادی علم دینی، ارائه گردد.

 

پرسش‌های زیر از جمله‌­ سؤال­ های مطرح شده (یا قابل طرح) در باب «امکان»، «روایی»، «سودمندی» و «بایستگی» علم دینی اند (که می‌توانند از چالش‌های پیش روی آرمان تاسیس و تولید علم دینی قلمداد شوند)، ما ضمن بیان هر یک از پرسش‌ها، در حد وسع طلبگی خود و ظرفیت این نوشته، به پاسخ­گویی آن می‌پردازیم.

 

آیا تولید علم، مدیریت‌ناپذیر است؟

 

پرسش/چالش یکم) فرایند «پیدایش»، «پویش» و «پایش» علم و دیگرشدن آن، پروسه و فرایند است، نه پروژه و ترفند؛ و بالمآل مقوله­ تولید علم، مدیریت­ پذیر نیست تا با آگاهی و اراده برای تولید علم دینی­ برنامه­ریزی کنیم و یا دست کم علم مطلق یا سکولار را به دلخواه خویش مهندسی کنیم یا روند آن را هدایت کنیم .

 

در پاسخ به این پرسش/چالش می توان گفت:

 

اوّلاً: به لحاظ مقام ثبوت، فعالیت مغزی و تلاش علمی از افعال آدمی است؛ هر فعل آدمی تابع آگاهی و اراده­ی اوست؛ و فعل برخواسته از آگاهی و برساخته بر اراده نیز نوعاً ثمربخش است و منتهی به غایت مقصود می­ گردد.

 

ثانیاً: به لحاظ مقام اثبات نیز، تاریخ علم، بر خلاف مدعای فوق گواهی می­ دهد. حافظه­ی تاریخ، نام بزرگ مردان خودآگاه، صاحب اراده بسیاری را در صفحات خویش ثبت کرده است که با تدابیر حکمت­ نمون و تلاش نستوهانه به کار علمی پرداخته ­اند و سیاهی جهل از حیات بشر پرداخته، عَلَم عِلم و اندیشه بر قلّه­ تاریخ افراخته ­اند؛ تاریخ معرفت نیز وامدار اراده و سخت کوشی چنین مردانی است.

 

ثالثاً: گمان می­ رود گویه­ های اوهام­ آمیزی از این­ دست، از رسوبات القائات استعماری نیز باشد، تا مگر مسلمین افسون­ زده، از خواب قرون که دیریست بر زندگی آنان مستولی­ گشته است برنخیزند و برای دست یافتن به دانش و معرفت به ثریا نیاویزند (لَو کانَ العلمُ منوطاً بالثُّریّا لَنالَه رجالٌ مِن فارس). راستی اگر تولید علم مدیریت­ ناپذیر است، چرا ملل و دول به اصطلاح مترقی جهان، این همه نقد عمر و مال در راه آن صرف می­ کنند؟

 

آیا علم فقط از رهگذر حس و تجربه فراچنگ‌ می‌افتد؟

 

پرسش/چالش دوم) علم تجربه ­محور و آزمون­ بسند است، و فقط از رهگذر حس و تجربه فراچنگ­ آمدنی است؛ پس نمی تواند از منابع دینی ـ که عموماً نقلی و غیرتجربی است ـ اصطیاد و استنباط گردد، آنچه از نقل به دست آید علم نیست، معرفت دینی است. به تعبیر دیگر: منابع و روش علم، و مصادر و روش معرفت دینی با هم متباین­ اند؛ با روش غیر تجربی و حسّی نمی ­توان علم تولید کرد.

راجع به این سخن نیز می­توان گفت:

 

اوّلاً: چرا باید علم ، منحصراً عبارت دانسته شود از معرفت تجربی؟ این نگرش فروکاهشی و حصرگرایانه درباره­ی علم مردود است. بلکه کنار نهادن منابع فراحسی و روش­های غیرحسّی، نه ممکن است و نه مطلوب؛ زیرا آحاد انسانی، خودآگاه و ناخوآگاه، خواسته و ناخواسته، مدام و مستمر در آنات و ساحات حیات خویش از آن منابع و مجاری بهره می­ گیرد، و اصولاً بدون بهره ­برداری از همه­ منابع به موازات هم، جریان زندگی انسان سامان نمی گیرد. طرد و رد ارزش معرفتِی منابع فراحسی و روش­ های غیرحسّی باعت مختل شدن شئون حیات و مناسبات آدمیان می ­گردد.

 

ثانیاً: روش تجربی اگر روش مستقلی قلمداد گردد، یکی از روش ­ها ـ آن هم با محدودیت­ های خاص خویش ـ محسوب می­ گردد. دلیل قانع کننده­ ای برای طرد و ردّ ارزش معرفتِی منابع فراحسی و روش­ های غیرحسّی و محروم داشتن بشر از موهبت دیگر مجاری معرفت وجود ندارد. و اگر خدشه و خللی بر دیگر مجاری معرفت وارد باشد، بر روش تجربی نیز ـ به مراتب شدیدتر ـ وارد است.

 

ثالثاً: هرگز دین، روش تجربی را فاقد ارزش معرفتی نمی ­داند تا میان منابع و منطق دین و علم تنافی پدید آید، بلکه در آیات و اخبار، بارها و فراوان برای اثبات مطالب و مدعیات به تجارب حسی تمسک شده است، متون دینی همان­ گونه که آحاد انسانی را به جهت بی­ اعتنایی به دست­اوردهای معرفتی منابع وحی، عقل و فطرت مورد نکوهش قرار داده، افراد و جوامعی را که به مشاهدات عینی و تجربه بی­ اعتنایی می­ کنند، به شدت ملامت کرده است.

 

«روش تجربی»، کارسازی خویش را وامدار «منبع عقل» است

 

رابعاً: «ابزار حس» و «روش تجربی»، کارآیی و کارسازی خویش را وامدار «منبع عقل» است؛ زیرا منتج بودن روش تجربی نیز در گرو کاربرد خرد آدمی است؛ زیرا از سویی دلالت­ گری تجربه و شروط کارایی دلالی آن با عقل اثبات می شود و از دیگرسو پس از مشاهده­ نمونه­ های با کاربرد حس و تکرار مشاهدات، این عقل است که پا پیش نهاده با تمسک به فراوانی مشاهدات، قاعده  کلی علمی تولید کرده، مدلول تجربه را بر کرسی اثبات می ­نشاند.

 

آیا تمام مدعیات علمی آزمون‌پذیرند و همه ی داده‌های دینی آزمون‌ناپذیر؟

 

پرسش/چالش سوم) یافته ­های علمی باید آزمون­ پذیر باشند، اما داده­های دینی آزمون­ پذیر نیستند؛ پس داده­ های دینی فاقد قابلیت لازم برای تحویل به گزاره ­های علمی ­اند.

 

اوّلاً: «آزمون­ پذیری» گزاره ­های علمی، یکی از نظریه­ های گوناگون مطرح شده در زمینه­ شاخص علم­ انگاشتگی مدعیات علمی در عصر ماست، این دیدگاه رقبای جدی­ متعددی دارد؛ نه دانشمندان متقدم، علمیت یافته ­های بشری را فقط در گرو آزمون­ پذیری می­ دانستند، و نه همه معاصرین دانش­ بودگی گزاره ­های علمی را منوط به آزمون­ پذیری آنها می­ دانند، و هیچ دلیلی نیز وجود ندارد که این انگاره آیا در مقابل نقدهای واردشده تاب خواهد آورد یا در آینده بکلی از مدار مباحث علمی بیرون خواهد افتاد.

 

ثانیاً: خود گزاره­ «علم ­انگاشتگی گزاره­ ها، در گرو آزمون­ پذیری است» آیا گزاره­ ای علمی است یا غیرعلمی؟ و آیا آزمون­ پذیر است؟ و آیا کسی آن را آزموده است؟ هرگز و هرگز.

 

ثالثاً: چنان که گذشت: دین، کارایی معرفت­شناختی منابع معتبر و روش­های موجه، از جمله تجربه ـ را (بر حسب مورد کاربرد) تایید می­ کند، پس یافته­های تجربی آزمون­پذیر نیز، با لحاظ شرائط مربوط، فی الجمله مورد تایید دین­ اند و این قسم گزاره ­ها لزوما غیردینی قلمداد نمی ­شوند.

 

رابعاً: بسیاری از داده­ های دینی نیز آزمون­ پذیرند؛ یعنی می­ توان آموزه­ های دینی را، به شیوه ­های مختلف و با لحاظ تناسب (از جمله برخی از آنها را به روش تجربی) به آزمون نهاد؛ بلکه در مواردی دین، مخاطب خویش را به آزمودن برخی مدعیات مطرح شده فرامی ­خواند.

 

آیا علم و دین با یکدیگر متباین اند؟

 

پرسش/چالش چهار) علم و دین دو وادی مستقل از همند و نقش ­ها و کارکردهای متفاوتی دارند، هیچ کدام نباید وارد قلمرو دیگری بشوند. دین عهده­ دار ایجاد ایمان به ماوراء و قداست­ بخشی و معنی ­دهی به هستی و حیات در این عالم است، و رسالت ذاتی و غایت قُصوای آن نیز، هدایت معنوی آدمیان و تامین مصالح اخروی آنان است، اما علم عهده ­دار کشف قوانین طبیعت (علوم طبیعی)، یا تحلیل و توضیح کنش و واکنش انسان در قبال وضعیت­ هایی است که با آنها مواجه می­ شود و رهنمونی او به رفتار شایسته در این مواجهه است (علوم انسانی)؛ رسالت علوم رفع و دفع مشکلات پیش روی بشر و تسهیل و ارتقاء سطح سخت­ افزاری و نرم ­افزاری زندگی انسان است، پس هیچ کدام از آن دو نمی ­باید و بلکه نمی ­توانند در قلمرو دیگری دخالت کنند و رسالت آن را بر عهده گیرند، ثمره­ تحقّق علم دینی ـ در صورت امکان ـ درآمیختن این دو حوزه­ متفاوت است.

در پاسخ به این بیان به اشاره به چند نکته­ قناعت می ­ورزیم:

 

اوّلاً: این سخن ادعایی تهی از هر گونه پشتوانه­ی استدلالی است.

ثانیاً: ادیان ـ البته مراد ما ادیان ابراهیمی و وحیانی، خاصه اسلام است ـ شامل و حاوی گزاره­ ها و آموزه ­های علمی بسیاری است؛ گزاره­ های فراوان حاکی از خصوصیات و قواعد حاکم بر عالم طبیعت، و حاوی رهنمودهای روشن و گسترده ­ای در زمینهی «تحلیل و تبیین کنش و واکنش ­های انسان، و تعیین رفتار بایسته و شایستهی او در قبال وضعیت­ هایی است که با آنها مواجه می ­شود»؛ و «رفع و دفع مشکلات پیش روی بشر و ارتقاء سطح سخت­ افزاری و نرم ­افزاری زندگی انسان» از اهداف اساسی دین نیز محسوب می­ گردد. این مطلب با مروری مختصر در متون مقدس آشکار می­ گردد.

 

ثالثاً: اگر از علم دینی سخن می­رود، بدان معنی نیست که متن همه­ انگاره­ های زیرساختی (مبانی) و گزاره­ های روساختی (مسائلِ) علم، رأساً از نصوص دینی اخذ گردد؛ بلکه مراد این است که علم، اگر مبتنی بر «مبانیِ نظری دینی»، و با کاربست «منطق موجه»، از «منابع معتبر» فراچنگ ­آید، دینی خواهد بود و این روند و فرایند، ممکن و مطلوب است.راقم این سطور شاخص­های علم دینی (معیار علم دینی) را در گفتار سوم از کتاب در شرف انتشار «علم دینی» بازگفته ­است.

 

آیا استطاعت دین، محدود به تنها ارائه‌ی مبانی و عناصر ارزشی علم است؟

 

پرسش/چالش پنجم) قلمرو دین محدود و فاقد ظرفیت کافی برای تولید علم است؛ حداکثر استطاعت دین، ارائه­ی مبانی یا چارچوب­های ارزشی دانش و تولید گزاره هایی پراکنده است؛ از این رو توقع تولید علم از نهاد دین توقعی نابجاست.

اوّلاً: مانند مفاد بند چهار، این سخن نیز ادعایی فاقد هر گونه استدلال درخور و فراخوری است. با تامل در پاسخ هایی که به پرسش چهارم ارائه شد، این پرسش نیز پاسخ کامل خویش را می یابد.

 

ثانیاً: با توجه به پاسخ شبهه­ی فوق، اگر این مدعا فی الجمله پذیرفته باشد، در مصداق «شرایعِ دستخوش تحریف ­شده»­. ای چون مسیحیت یا «دین­واره­های بشرساخته»­ای همچون بودیسم قابل طرح است، نه درباره­ی دین کاملی مانند اسلام.

 

آیا دین، مطلقاً «ایستا» و علم کلاً «پویا» است؟

 

پرسش/چالش ششم) دین «ثابت» و ابدی، اما علم «متغیر»، «ابطال پذیر» و مقطعی است؛ از این رو دین نمی­تواند منبع و مولِّد علم باشد.

 

در پاسخ به این اشکال نیز می­توان به نکات بسیاری اشاره نمود، از جمله:

 

اوّلاً: دین مجموعه­ای مطلقا ایستا و غیر منعطف نیست؛ بلکه احکام و آموزه­های دین دو دسته­اند: ثابت و متغیر. به تعبیر دیگر: سازکارهایی در متن دین حق تعبیه گردیده که آن را قابل انطباق با ظروف و شرایط مختلف ساخته است.

ثانیاً: عقل و تجربه که منبع علم قلمداد می­شوند نیز عناصر ثابت و دائمی­ای­ هستند، عقل همواره عقل است و تجربه همیشه تجربه. به تعبیر دیگر: تجربه­ی یک امر، در ظروف و شرایط معین و مشابه همواره به یک نتیجه منتهی می ­گردد­.

ثالثاً: قضایای ریاضی که ابزار اصلی علوم، خاصّه علوم طبیعی­اند، هرگز تغییر نمی­کنند، آیا ثبات این قضایا آسیبی به کارایی­ شان برای تولید علم وارد ساخته است؟ بلکه اگر این قضایا متغیر بودند کارایی خود را برای کمک به حل مسئله از سوی علوم از دست می­دادند.

رابعاً: پیش­فرض­های این شبهه، عبارت است از: ۱ـ میرایی و ابطال­پذیری پیوسته­ی علم، ۲ـ نقش حصری یا حداکثری دین (نقل دینی) برای تامین گزاره­های علمی. ولی هر دو فرض مخدوش است.

 

آیا علم ذاتاً بی‌طرف است؟

 

پرسش/چالش هفتم)

علم، در پی کشف حقایق است و ذاتا بی‌طرف است، پس قابل تقسیم به دینی و غیردینی نیست، بلکه ایدئولوژیک و ارزش‌مدارشدن دانش‌ها خلاف مقتضای علمیت آنهاست.

پاسخ کوتاه به این پنداره نیز این که: چنان که در پاسخ به شبهه‌ی نخست گذشت: علمِ مطلقاً بی‌طرف، وقوعاً امکان ندارد، از این رو باید گفت: مدعای بی‌طرفی علم شعاری است میان‌تهی که تنها در محافل روشنفکری مصرف دارد؛ خود این ادعا گرانبار از عناصر ایدئولوژیک و برساخته‌ی پیش‌انگاره‌هایی است که هر کدام حاجتمند اثباتند. چگونه است که القاءکنندگان پنداره‌هایی از این دست، در باب معرفت دین معتقدند: معرفت دینی صافی هرگز ممکن نیست، زیرا معرفت آدمی تحت تاثیر عوامل معرفتی و غیرمعرفتی شناخته و ناشناخته‌ی بسیاری صورت می‌بندد، اما نوبت به معرفت علمی که می‌رسد معتقد به امکان بلکه ضرورت معرفت بی‌طرف و صافی‌‌اند؟ اصولاً چرا ایدئولوژیک شدن علم و معرفت مطلقا وهن و عیب آن قلمداد می‌شود؟

 

چه کسی چنین قاعده و قانونی را تشریع کرده است؟ این نگره، خود نگرشی ایدئولوژیک است! وانگهی به چه دلیل حضرات، ایدئولوژیک‌اندیشی را منحصر در دینی‌اندیشی می‌کنند؟ چرا دیگر انواع آرمانگرایی‌ها و ارزشمداری‌ها را ایدئولوژیک نمی‌انگارند؟ حقیقت آن است که: تاثیر فی الجمله‌ی آرمانها و آرزوها بر علم و معرفت پرهیزناپذیر است، آن‌چه در این‌ میان مهم است اتقان و اعتبار ‌انگاره‌ها و ارزشهایی است که بر نظریه‌ها و فرضیه‌ها سایه می‌افکنند و بر علم تاثیر می‌نهند.

 

آیا تولید علم دینی، منافی با فرایند تکامل علم است؟

 

چالش ـ پرسش هشتم:

ممکن است گفته شود: علم، دارای فرایندی تکاملی است؛ نظریه‌های نو، گام در گامجای نظریه‌های کهن‌تر می‌نهند و در درازنای جاده‌ی علم فراپیش می‌روند، و هر دانشمندی وامدار دانشمندان پیش از خویش است، و پای بر شانه‌ی یافته‌های پیشینیان می‌گذارد و بر بام معرفتی فراتر فرامی‌رود؛ تاسیس علم دینی، اگر به معنی ایستادن بر پایه و شانه‌ی علم موجود است، که اولاً به دلیل تعارض دانش الهی و الحادی، چنین کاری میسور نیست، ثانیاً اگر ممکن شود تداوم علم سکولار خواهد بود و نمی‌تواند دانش دینی انگاشته شود؛ و اگر پدیدآوری علم دینی به معنی نفی هر آن چه اکنون هست باشد، مستلزم به قعر و قهقرا بردن علم و معرفت پیشرفته‌ی بشری پس از قرون خواهد بود؛ هر دو معنی ومآل، نامعقول و نامطلوب است.

 

برای پاسخ‌دهی به این گمانه، ذکر چند نکته بسنده است:

اوّلاً: این که فرایند معرفت، یکسره و مطلقاً تکاملی است محل تامل است، زیرا علاوه بر وجود نظریه‌های معارض راجع به سیر و مسیر دانش بشری، مانند «ادواری انگاشتن» جریان علم؛ قطعاً در پاره‌ای از زمینه‌ها، معرفت، دچار سیر ارتجاعی و قهقرایی است؛ و شکی نیست که برخی نظریه‌های سنتی در حل پاره‌ای از معضلات بشر کامیاب‌ بوده‌اند اما دانش جدید در علاج آنها درمانده‌است.

 

ثانیاً: وامداری و ابتنای نظریه‌های نو نسبت به نظریات کهن، همواره از رهگذر تداوم انظار پیشین در کالبد انظار پسین صورت نمی‌بندد؛ بلکه گهگاه دانش جدید از طریق درک خطاهای علوم کهن و پرهیختن از طی طریق پرخطا و خطری که آنها پشت سر نهاده‌اند، و انتخاب راهی متفاوت، وامدار معرفت پیشینینان به شمار می‌رود. آری بسا راه آینده از میانه‌ی انبوه خطاهای گذشته و لغزش‌های گذشتگان می‌گذرد؛ و این موهبت و مرحمت را نباید کم‌بها پنداشت.

 

ثالثاً: تاسیس علم دینی به معنی متوقف ساختن قطار معرفت بشری نیست؛ بلکه می‌تواند به معنی ایجاد جریان رقیب و موازی برای علوم و معارف موجود باشد، که موجب تصحیح، تقویت و تسریع جریان علمی موجود نیز می‌گردد. همواره ظهور یک مکتب نو تابع قاعده‌ی ققنوسی نیست.

 

آرمان تاسیس علم دینی؛ نشان بلوغ تاریخی معرفت دینی است  

  

رابعاً: چرا نباید مطرح شدن آرمان بلند و بدیعی چون تاسیس علم دینی، خود یک مرحله‌ی تاریخی و نقطه‌ی عطفی در فرایند تکامل علم قلمداد شود؟ اصولاً ظهور هر آرمان و اندیشه‌ نو در ظرف تاریخی متناسب خویش میسر و معنی‌دار است، و بسا همین نشان بلوغ تاریخی جریان معرفت و فرارسیدن زمان و زمینه‌ تحقق یک مفصل تاریخی در کاروان دانش بشری باشد؛ و این سنت الهی است که تحولات بزرگ و شگرف از نقطه‌ی خرد و عادی آغاز می‌گردد؛ بارالها ایدون باد!

کد خبر 693344

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha