به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، اسلام به عنوان کامل ترین مکتب زندگی، جامع ترین و در عین حال زیباترین سبک زندگی را که مطابق با خواست فطری بشر نیز میباشد، مطرح کرده و برای تمامی جزئیات زندگی فردی و اجتماعی براساس زیر بنای فطری و وجودی انسان دستورالعمل ارائه نموده است و از انجا که اسلام بر فطرت الهی انسان استوار می باشد سبک زندگی نیز بر پایه همین فطرت برقرار است.
سبک زندگی مفهومی بسیار مهم است که توأم با طیف کاملی ازارزش ها ، عقاید وفعالیت های اجتماعی است و می توان گفت سبک زندگی ازالگو های فرهنگی، رفتاری وعاداتی شکل می گیرد و افراد به طور روزمره آنها را در زندگی فردی و اجتماعی خود به کار می گیرند و به واسطه کنش های اجتماعی متقابل خود با والدین، دوستان همسالان ،آشنایان ورسانه های جمعی الگوهای رفتاری را می آموزند که به عبارتی سبک زندگی شامل فعالیت های معمول وروزانه است که شخص آنها رادر زندگی خود به کار می گیرد.
سبک زندگی اسلامی در تمام مراحل خود نیازمند یک وظیفه و مسئولیت دینی است
آیت الله رجبی عضوجامعه مدرسین حوزه علمیه قم در گفتگو با خبرنگار شبستان با اشاره به نقش مؤثر و کلیدی روحانیون در تبلیغ و ترویج و تببین سبک زندگی اسلامی گفت: یک زندگی اسلامی در گام نخست باید از منابع و پژوهشهای دینی استخراج شود و متناسب با ابعاد زندگی فردی و اجتماعی ارائه گردد.
وی افزود: روحانیون نیز باید به عنوان کارشناسان دینی و صاحب نظر سرمایه گذاری ویژه ای برای اقشار در ابعاد و سطوح مختلف سبک زندگی با استفاده از آیات و روایات سیره اهل بیت، پیامبر و ائمه اطهار استخراج شود.
قائم مقام مؤسسه آموزشی پژو هشی امام خمینی(ره) ادامه داد: نخستین حلقه سبک زندگی اسلامی استخراج مبانی درست از آیات و روایات دینی است که در حوزه تخصصی روحانیون و متخصصان دینی بعد از استخراج و ایده پردازی بحث و در قالبهای مناسب به جامعه ارائه می گردد.
آیت الله رجبی عنوان کرد: سبک زندگی اسلامی در تمام مراحل خود نیازمند یک وظیفه و مسئولیت دینی است که رعایت این امور در تثبیت راه و روش زندگی اسلامی بسیار مؤثر است و این موفقیت از اعتماد مردم به روحانیت بدست می آید که می تواند اثر گذاری عمیقی بر جامعه و خانواده داشته باشد.
وی ادامه داد: در راستای ترویج سبک زندگی اسلامی در جامعه طرح ها و برنامه ریزی های زیادی انجام شده است که مهمترین شکل مطلوب و ایده آل آن سبک زندگی اسلامی است که به صورت فراگیر بوده و تمام اقشار جامعه را در بر می گیرد که اگر نهادینه شود جزو خمیرمایه های ذاتی انسان که در حال حاضر فاصله زیادی با آن داریم و باید مورد توجه قرار گیرد.
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم گفت: در عصر حاضر و جامعه کنونی باید با استفاده از فرامین دینی و اسلامی بهترین نوع سبک زندگی که همان سبک دینی و اسلامی است در ابعاد مختلف زندگی فردی و اجتماعی خود پیاده شود تا بتوانیم تمام مسیر زندگی را در کنار خانواده و افراد جامعه را با آرامش سپری نماییم.
سبک زندگی اسلامی باید بر برپایه ارزشهای فطری استوار باشد
معصومه ظهیری مسئول امور بانوان و خانواده استانداری قم نیز در ادامه این گفتگو با اشاره به اهمیت نهاد خانواده و سبک زندگی در جامعه کنونی گفت: اصلی ترین بحث در سبک زندگی، شیوه، متد و برنامه ریزی برای اجرای این مجموعه مدل در زندگی است.
وی افزود: برای اجرای این متد و شیوه زندگی نمی توان بدون برنامه ریزی موفق بود چرا که نیازمند یک پیشینه ایدولوژی و سنتها و عقاید است.
عضو هیئت علمی جامعه الزهراء (س) ادامه داد: سرچشمه سبک زندگی ایدولوژی سنت و آداب است که در آن سبک زندگی تغییر نمی کند بلکه فرهنگ جامعه را تحت تاثیر قرار می دهد.
ظهیری تصریح کرد: در ابتدا باید پیشینه خانواده که کجا زندگی میکند، دارای چه فرهنگی است و نگاه و جایگاه خانواده را در جامعه تببین کنیم چرا که خانواده در هر جامعه ای دارای جایگاه خاص و ارزشی بوده و یک موضوع فرع نیست بلکه این خانواده و زندگی است که افراد در آن شکل گرفته و با جوامع ارتباط برقرار می کند.
وی با بیان اینکه فطرت پایه محکم سبک زندگی انسان است اظهار داشت: محیط خانواده به عنوان یک اصل و پایگاه دارای اهمیت بوده که باید به آن توجه شودتا بتوان سبک زندگی اسلامی و دینی را در آن پایه ریزی کرد که بر ارزشهای فطری استوار باشد.
عضو هیئت علمی جامعه الزهراء (س) یادآور شد: سبک زندگی شامل شخصیت انسان و همه آن چیزی است که به تشکیل ، تحکیم و تعالی خانواده و تعامل با جامعه که در زندگی انسان رخ می دهد بستگی دارد .
مسئول امور بانوان و خانواده استانداری قم خاطر نشان ساخت: خانواده باید نسبت به مدل زندگی ، آموزش و فرهنگ سازی و اجرای آن توجه داشته باشد چرا که به راحتی امکان پذیر نبوده و باید از نسلی به نسل آینده منتقل شود.
خانواده و رسانه باید در ترویج سبک زندگی اسلامی و تربیت صحیح فرزندان طبق باورهای دینی واسلامی رفتار کنند
حجت الاسلام والمسلمین ابوالقاسم علیدوست عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم نیز با اشاره به اهمیت سبک زندگی اسلامی در تربیت فرزندان گفت: در بحث تربیت معمولا در دوران معاصر متفکرین و دانشمندان از دوران تمیز بچه شروع می کنند و بعد بحث خانواده، وابستگان ، محیط مدرسه و جامعه را مطرح می سازند.
وی افزود: در دین مبین اسلام برای تربیت فرزند راهکاری مهم و ارزشمندی عنوان شده است که تاثیر بسزایی در سبک زندگی فرد در دوران بزرگسالی داد.
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم ادامه داد: لقمه حلال، شخصیت و حالات روحی پدرو مادر، دوران شیرخوارگی کودک و دوران خردسالی از جمله راهکارها و مراحلی هستند که باید در تربیت فرزند و تعیین سبک زندگی او مورد توجه قرار گیرد.
حجت الاسلام علیدوست در ادامه به تشریح این موارد پرداخت و تصریح کرد: در شعائر دینی و اسلامی در بحث لقمه حلال تاکید بسیاری شده است چرا که لقمه حلال سبب سالم بودن فرزند بوده و سفارش ویژهای بخصوص در زمان تکوین فرزند شده تا از لقمه حلال تغذیه شود.
عضو جامعه مدرسین حوزه علیمه قم افزود: تلویزیون به عنوان یک رسانه جمعی باید با در تولید و پخش برنامهای فرهنگی و اجتماعی در باب سبک زندگی اسلامی مسائل دینی را مطابق با شرایط روز جامعه با هدف ترییبت دهی نسل امروز و اثر گذاری درنسل آینده برنامه ریزی کند.
حجت الاسلام علیدوست اظهار داشت: ما باید در جامعه خود به تولید علم فکر کرده که بهترین مسکن و روش برای تولید علم کسب معرفت آن است که باید در تمامی نهادهای فرهنگی و اجتماعی مرتبط با سبک زندگی مورد توجه قرار گیرد.
وی گفت: در تولید علم رسانه ای باید به مصرف این علم که به عنوان یک سرمایه ملی در تربیت و ترویج سبک زندگی اسلامی در جامعه است توجه شود که در حال حاضر سخنرانی رسانه عمومی این علم را مصرف نکرده و به سمع مردم نمی رساند.
وی ابراز داشت: شاید تولید مقاله و کتاب در باب سبک زندگی کم اهمیت و بی فایده نباشد اما تاثیر گذاری رسانه در ترویج و تبلیغ سبک زندگی اسلامی در تولیدات فرهنگی و سریالهای اجتماعی میتواند گره بسیار از مشکلات تربیتی و زندگی را در جامعه حاضر رفع کند.
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم در پایان به اهمیت همکاری و تلاش گسترده نهادهای اثر گذار در جامعه اشاره کرد و گفت: در عصر تبلیغات فرهنگی و پیشرفت تکنولوژی علم روز باید با توجه به باورها و اعتقادات دینی و اسلامی بهره مندی لازم در جهت ترویج سبک زندگی اسلامی را کسب کنیم و این امر جز با عمل و توجه به باورهای دینی و اسلامی جامعه ما میسر نخواهد بود.
در یک جامعه دینی حرف از ایمان زدن کافی نیست بلکه درعمل و رفتار باید حقیقت مسلمانی بیانگرباشد
حجت الاسلام ابوالفضل ساجدی عضوهیت علمی موسسه امام خمینی(ره) در ادامه با اشاره به اهمیت سبک زندگی اسلامی گفت: سبک زندگی اسلامی را می توان به گونه ای تعریف کرد که سبک زندگی هئیت ترکیبی آداب و رفتارهاست که جلوه ظاهری اندیشه های انسان درعرصه فرد و جامعه است.
حجت الاسلام ساجدی با اشاره به اینکه سبک زندگی هر کس هویت فردی اوست لذا سهم برابر او از جوامع در جامعه هدف به نوعی سبک زندگی محسوب می شود تصریح کرد: شاید در جامعه ای که غرب زده است فرد متناسب با شرایط رفتار مغلوبی خواهد داشت چرا که در یک فرد غرب زده سبک زندگی غرب خواهد بود هر چند که فرد مسلمان باشد چرا که هویت خود را در سبک زندگیش نشان می دهد.
وی اظهار داشت: اگر در رابطه سبک زندگی،هویت اجتماعی و فردی به مزامین و هویت دینی توجه کنیم باید هماهنگی لازم بین این موارد وجود داشته باشد که اگر نباشد بیانگر فاصله گرفتن از اسلام است و سبک زندگی رفتار بیرونی فرد را در ارتباط با اندیشه و عقاید به ما نشان می دهد.
عضوهیت علمی موسسه امام خمینی(ره) یادآور شد: در اسلام به رابطه بین ایمان وعمل تاکید ویژه ای شده است و تنها حرف از ایمان زدن کافی نیست بلکه باید درعمل و رفتار حقیقت مسلمانی بیانگر باشد.
وی ادامه داد: باید پایه های زندگی را مستحکم کنیم چرا که تمرین در این امر که کسب رضایت خداوند شرط یک زندگی سالم و ماندگار است می تواند در تشکیل و تثبیت یک سبک زندگی سالم و اسلامی تاثیرگذار باشد.
عضو هیئت علمی موسسه امام خمینی (ره) تصریح کرد: نخستین گام اساسی در تشکیل یک خانواده اسلامی و دینی سرمایه گذاری در باورها و اعتقادات است که باید تقویت شده و خانواده در مسیر آن حرکت کند.
حجت الاسلام ساجدی اذعان داشت: همچنین باید سطح معرفت ودانش مردم نسبت به دین، الگوی اسلامی، ارزشهای الهی بالا رفته و پایه های آن علاوه بر کانون خانواده در مدرسه، جامعه و رسانه تقویت گردد.
وی گفت: انقدر نقش رسانه و نهادهای اثر گذار در تعیین سبک زندگی مؤثر است که اگر این حرکت و مسیر شناسایی نشود و نظام فرهنگی حاکم بر جامعه در راستای تقویت گرایشات اسلامی حرکت نکند سبک زندگی اسلامی در جامعه حاکم نخواهد شد.
نظر شما