به گزارش خبرنگار شبستان، محمدحسین بهشتی، رییس پژوهشگاه میراث فرهنگی در نشست یک روزه پایگاه های میراث جهانی و میراث فرهنگی کشور گفت: در بیشتر ایام سال در پایگاه های میراث حضور جدی نداشتیم و حضور ما بیشتر با رویکرد مرمت و پژوهش بود و پذیرفته بودیم در فصولی از سال فصل کار در حوزه میراث فرهنگی نیست.
بهشتی با اشاره به بررسی های کارشناسی در حوزه فعالیت های پایگاه های میراثی افزود: بررسی های زیادی انجام شد و به اردوی مدیریتی مناسب با آثار مهم تاریخی فرهنگی رسیدیم.
وی با بیان اینکه باید در پایگاه های میراث تاریخی مهم حضور دایمی داشته باشیم و این حضور همه جانبه باشد، خاطرنشان کرد: حضور ما در پایگاه های میراثی باید از جنبه حفاظت، پژوهش و معرفی به صورت همزمان اتفاق بیفتد.
بهشتی با بیان اینکه الگوهای در نظر گرفته شده برای پایگاه های میراث فرهنگی در ایران الگویی یگانه است، گفت: سایر کشورها باید از این تجربه ایران در حوزه میراث فرهنگی استفاده کنند.
وی با اشاره به نمونه هایی از فعالیت های پایگاه های میراثی گفت: به عنوان مثال پایگاه پارسه و پاسارگاد فقط در خصوص پارسه و پاسارگاد مسئولیت ندارد بلکه در قبال دشت مرودشت مسئول است و در خصوص همه پژوهش ها، باستان شناسی، مردم شناسی، زبان و گویش و غیره نیز مسئولیت دارد.
رییس پژوهشگاه میراث فرهنگی با بیان اینکه پایگاه های ما می توانند در عمل جهانی و بین المللی باشند، خاطرنشان کرد: ما نباید به صرف ثبت آثار تاریخی در میراث جهانی مطرح باشیم بلکه فعالیت هایمان نیز باید جهانی باشد، از این رو باید پایگاه های میراثی از استاندارد برخوردار باشند و این امکان را داشته باشند تا با دنیا مراوده داشته باشند.
وی با اشاره به محدودیت های منابع مالی در حوزه میراثی گفت: با توجه به شرایط در دایره محدودی از منابع مالی بسر می بریم اما افول رویا و تنزل همت مانع اصلی ما در حوزه میراث فرهنگی است.
بهشتی با اشاره به جایگاه پایگاه های میراثی در تربیت نیروهای متخصص و کارشناس گفت: پایگاه های میراثی مهمترین مرکز برای تربیت نیروی انسانی کارشناس، متخصص، توانمند و باتجربه است.
وی با مقایسه جایگاه پایگاه های میراثی در گذشته و حال گفت: امروز پایگاه ها نهادینه شده اند و منابع خود را دارند و در تشکیلات میراث فرهنگی برای خود جایگاهی پیدا کرده اند.
بهشتی با بیان اینکه تلاش های زیادی انجام شد که پایگاه های میراثی وجود نداشته باشند، خاطرنشان کرد: امروز شنیدن آن چیزی که در پایگاه ها رخ می دهد هنوز سورپرایز است و این خوب نیست چرا که پشت درهای بسته کارهای خوبی انجام می شود و کسی از آنها اطلاع ندارد.
بهشتی با بیان اینکه میراث فرهنگی بدون داشتن سرمایه اجتماعی کارش پیش نمیرود، تاکید کرد: اطلاع رسانی یکی از راه های ایجاد سرمایه اجتماعی است.
وی ممنوعیت حضور کارشناسان در رسانه را یکی از عواملی عنوان کرد که به میراث فرهنگی ضربه زد و افزود: باید کارشناسانمان در رسانه حضور یابند و درباره اقدامات انجام شده در حوزه میراث تاریخی و فرهنگی اطلاع رسانی کنند به عنوان نمونه کار در عالی قاپو تعمیر یک خانه نیست بلکه بازسازی یک اثر تاریخی و فرهنگی است و عدم اطلاع رسانی درست در این حوزه باعث ایجاد سوءتفاهم شود.
نظر شما