به گزارش خبرگزاری شبستان، آیت الله جوادی آملی در سخنانی درباره ضرورت تلاش حوزههای علمیه جهت نوآوری علمی و اشاره به دشواری درک برخی از معارف نهجالبلاغه تصریح کرد: دنیا منتظر است قم حرف تازه بیاورد نه اینکه حرفهای کُهنه را نو بکند و بدهد [و] رفو بکند و بدهد. یک کتاب علمی که در قم چاپ بشود قبل از اینکه به دست خود قمی ها بیفتد اینها با خبرند یا چاپ میکنند یا ترجمه میکنند.
وی ابراز داشت: دنیا تشنهٴ فهمِ قم است نه فرهنگ مصرفی؛ تشنهٴ تولید فرهنگ است. این حرف مرحوم حاج آقا رحیم ارباب بود آن هم حوزهٴ علمیه اصفهان بود آن هم کار جهانگیرخان قشقایی بود که یکی از شاگردانش مرحوم آقای بروجردی بود یکی از شاگردانش مرحوم فاضل تونی بود؛ اینها فحولی بودند که از همان حوزه تربیت شدند [و] الآن حوزه قم به مراتب قویتر و غنیتر میتواند بپروراند چون امکاناتش بیشتر است.
مرجع تقلید شیعان جهان تاکید کرد: شما میبینید دست ما خیلی کوتاه است در شرح نهجالبلاغه؛ در تفسیر که کوتاه است هیچ، در نهجالبلاغه هم کوتاه است. کلمات حکیمانه و موعظه و اخلاقیات و اینها که در درجهٴ پنجم و ششم نهجالبلاغه است، اینجاها [که مطالب بلند توحیدی مطرح میشود] است که مردافکن است که خدا چطور به جزئی علم دارد چطور علمْ عین ذات است، معلوم که معدوم است صورتش که مفهوم است [آیا] مفهومْ عین ذات اقدس الهی است؟! این مفهوم را که همهٴ ما به ذهن میآوریم!
آیت الله جوادی آملی همچنین با اشاره به پرهیز از رفاه طلبی به عنوان یکی از شرایط مهم جهت نیل به مقامات علمی تصریح کرد: اگر کسی به این فکر است که بیاید اینجا جامهای در بر کند بشود امام جمعه، امام جماعت نمایندهٴ ولیّ فقیه، این کار خوبی است اهل بهشت است خدمتگزار مردم است وظیفهاش را انجام میدهد ولی از این شیخ بهایی در نمی آید اما اگر راهی را که وجود مبارک حضرت امیر مشخص کرد [طیّ کند عالِم میشود] فرمود میخواهی مُلاّ بشوی، با رفاهطلبی نمیشود: «لاَ تَجْتَمِعُ عَزِیمَةٌ وَ وَلِیمَةٌ»[10]؛ اهل عَزم شدن، با رفاهطلبی و سورچرانی و فلان جا دعوت کردند و فلان جا مهمانی داریم و فلان شخص آمد [و امثال] اینها جمع نمیشود؛
فرمود اگر میخواهی مُلاّ بشوی باید جان بکنی: «لاَ تَجْتَمِعُ عَزِیمَةٌ وَ وَلِیمَةٌ». باید راه را مشخص کنی، آن هم [که امام جماعت و امثال ذلک بشوی] راه بهشت است اما راه شیخ بهایی نیست. آخر یک بهشت و دو بهشت نیست [فرمود:] ﴿وَلِمَنْ خَافَ مَقَامَ رَبِّهِ جَنَّتَانِ﴾[11]؛ این ﴿جَنَّاتٌ تَجْرِی مِن تَحْتِهَا الْأَنْهَارُ﴾[12] را به خیلی ها میدهند اما آن ﴿فَادْخُلِی فِی عِبَادِی ٭ وَادْخُلِی جَنَّتِی﴾[13] که ارزان نیست؛
نان دهی در راه حق، نانت دهند جان دهی در راه حق، جانت دهند
بنابر گزارش پایگاه اطلاع رسانی اسراء، وی خاطرنشان کرد:جهانگیرخان قشقایی شاگردان فراوانی تربیت کرده یکی از آنها مرحوم آقای بروجردی(رضوان الله علیه) بود یکیاش شیخُ مشایخنا مرحوم آقای فاضل تونی بود. آن روزی که حوزهٴ علمیه در اصفهان بود خروجی هایش خیلی قویتر بود: در بخش های حدیث، مرحوم مجلسی اول و دوم و ملاصالح مازندرانی شارح اصول کافی و [امثال] اینها را تربیت کردند؛ در بخش های عرفان و حکمت، میرداماد و میرفندرسکی و صدرالمتألهین و شیخ بهایی و [امثال] اینها را تربیت کردند؛ صدها حکیم را آن حوزهٴ علمیه تربیت کرده صدها فقیه و محدّث و رجالی را آن حوزهٴ علمیه تربیت کرده؛ به مراتب حوزهٴ علمیه اصفهان قویتر از حوزهٴ علمیه قم بود که الآن نزدیک یک قرن است که تشکیل شده. ما هم میتوانیم و هم موظّفیم که مثل اینها بشویم، مثل اینها شدن خیلی کار ندارد منتها همّت میطلبد.
پایان پیام/
نظر شما