به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، دعوای ایران و پاکستان در زمینه خط لوله گازی از سال ۱۳۹۲ با حضور بیژن زنگنه در وزارت نفت کشورمان کلید خورد. زنگنه معتقد است که چون پاکستان در زمینه کشیدن خط لوله گاز از عسلویه به این کشور هیچ اقدامی انجام نداده پس ایران هم از صادرات گاز خود به پاکستان صرف نظر کرده و حتی به اقدام حقوقی در مجامع بین المللی علیه این کشور می پردازد.
امروز هم وزیر نفت اعلام کرده که ایران خط لوله صادرات گاز را به مرز پاکستان رسانده اما پاکستان اقدامی نکرده است و از نظر وزارت نفت به دلیل این کوتاهی، باید وارد دعوای حقوقی شویم.
به گزارش شبستان، قرارداد صادرات گاز به پاکستان در سال ۲۰۰۹ ( خرداد ۸۸) توسط کساییزاده مدیرعامل شرکت صادرات گاز و سیدحسن نواب مدیرعامل شرکت سیستمهای خط لوله بین ایالتی پاکستان در حضور روسای جمهور دو کشور به امضا رسید ( سه سال پس از اوج گرفتن تحریم های شورای امنیت سازمان ملل، اتحادیه اروپا و آمریکا علیه ایران به بهانه فعالیت هسته ای غیر صلح آمیز).
طبق عرف رایج در قراردادهای گازی٬ در قرارداد فاصلهای برای ساخت خط لوله و ایستگاههای گازی در نظر گرفته میشود تا دو طرف مقدمات آغاز صادرات گاز را به پایان برسانند. بر این اساس اول ژانویه ۲۰۱۴ روز آغاز صادرات گاز ایران به پاکستان تعیین شده و قرار میشود دو کشور تا آن تاریخ کار را به پایان رسانده باشند.
بیش از ۴ سال برای آغاز صادرات گاز در نظر گرفته شد و ایران با آماده سازی خط لوله گازی از عسلویه به ایرانشهر که به خط لوله هفتم سراسری معروف بود٬ سرعت بیشتری به خود گرفت. البته باید توجه داشت صادرات گاز به پاکستان یکی از کاربریهای خط لوله هفتم بود زیرا مقام معظم رهبری به دولت وقت تکلیف کرده بود گاز را به استان سیستان و بلوچستان برساند. این نکته از آن جهت اهمیت دارد که وزیر نفت بارها تاکید کرده است که ایران میلیونها دلار برای این خط لوله هزینه کرده و پاکستان قدمی برنداشته است زیرا که پاکستانی ها در دوران تحریم به بهانه ناتوانی ایران در تامین اعتبار احداث این خط لوله و خودداری بانک های بین المللی از تزریق سرمایه به این پروژه، دست از فعالیت کشیدند و عملا پروژه را متوقف کردند.
پس از آن که خط لوله به ایرانشهر کشیده شد و در سال ۲۰۱۲ (اردیبهشت ۹۲) طی مراسمی رسمی٬ روسای جمهور ایران و پاکستان در یک مراسم بزرگ٬ آغاز عملیات احداث خطوط لوله در دو کشور را افتتاح کردند. پس از این مراسم کار رساندن خط لوله از ایرانشهر به ۲۹۰ مایلی مرز پاکستان٬ با دستور مستقیم وزیر فعلی نفت متوقف شد. با این تصمیم و مخالفت وزارت نفت با پرداخت ۵۰۰ میلیون دلار وام به پاکستان همه چیز سکته کرد. در حالی که ایران بخشی از ۲ میلیارد دلار از سرمایه گذاری مورد نیاز پاکستان را در قالب وام تضمین کرده و بخش دیگر توسط چینیها در اختیار اسلام آباد قرار گرفته بود٬ در نهایت باعث شد پاکستان با استناد به تصمیم ایران برای توقف ادامه کار٬ دست از کار بکشد.
بر اساس قرارداد٬ گاز ایران باید در تاریخ ۱ ژانویه ۲۰۱۴ به سمت پاکستان شوت میشد ولی به دلیل تصمیم وزیر نفت٬ خط لوله بیش از ۳۰۰ کیلومتری احداث نشد تا عملا امکان صادرات گاز وجود نداشته باشد و پس از آن دعوای گازی تهران و اسلام آباد کلید خورد.
گفتنی است، البته در آذرماه سال جاری وزیر نفت کشورمان در حالی از آمادگی ایران برای صدور گاز به پاکستان خبر داده بود که وزیر بازرگانی و نساجی پاکستان اعلام کرد که دولت اسلام آباد متعهد به تکمیل پروژه خط لوله گاز ایران و پاکستان است و اجرای این طرح به دولت کمک می کند تا تقاضای انرژی رو به رشد خود را تامین کند.
اما حالا طبق گفته وزیر نفت به نظر می رسد رشته دعوای گازی ایران و پاکستان سر دراز داشته باشد.
نظر شما