خبرگزاری شبستان- گرگان: با نگاه به تاریخ 38 ساله انقلاب اسلامی در می یابیم که انقلاب اسلامی ایران از قبل پیروزی و بعد از آن با فراز و نشیب ها و مشکلات فراوانی روبرو بوده است. انقلابی که با رهبری پیر فرزانه امام خمینی (رحمه الله علیه) از بطن مردم به پاخاست و به پیروزی رسید همیشه در برابر دسیسه های فراوان دشمنان قرار دارد.
این انقلاب از همان ابتدا با هجمه های دشمنان داخلی و خارجی مواجه بوده و هر روز انواع مشکلات را بر سر راه انقلاب قرار داده اند و دشمن از هر سو به دنبال ایجاد اختلاف داخلی بین مردم این نظام است.
از این رو با دکتر مصیب عباسی، عضو هیئت علمی و مدیر گروه معارف اسلامی دانشگاه گلستان به گفتگو پرداختیم تا ایشان از انقلاب فرهنگی و ثمرات انقلاب برای ما بگویند.
عباسی به خبرنگار خبرگزاری شبستان در گرگان گفت: اگر تاریخ انقلاب ایران را خوب بررسی کنیم و به آرمان های انقلاب نظر بیندازیم و نوع شعارهایی که مردم علیه رژیم پهلوی به طور گسترده و سراسری در راهپیمایی بیان می کردند دلالت بر این دارد که رویکرد انقلاب اسلامی فرهنگی بوده و تحولات فرهنگی رکن اول در مجموعه انتظارات مردم در انقلاب بوده است.
وی افزود: آرمان های فرهنگی در محورهایی همچون؛ خودباوری، حفظ هویت ایرانی اسلامی، خود اتکایی، ارائه سبک زندگی نوین بر پایه فرهنگ و تمدن اسلامی و ایرانی، تاکید بر تولیدات علمی، بومی و تحکیم باورهای اسلامی و سنن ملی، معرفی شایسته مفاخر، مشاهیر و دانشمندان اسلامی و ایرانی، تقویت و پیشرفت مبانی وحدت گرایانه اسلام در گستره جغرافیای جهان اسلام و تحول کیفی در نظام تعلیم و تربیت، آموزش و پرورش جامعه از کودکستان تا دانشگاه، تمرکز بر تحکیم اخلاق و عفت اجتماعی، اعتماد به سرمایه اجتماعی از جمله محورهای مهم در آرمان های فرهنگی انقلاب بود.
عباسی اظهارداشت: دولت ها از ادامه پیروزی تا کنون ماموریت داشتند در راستای آرمان های یاد شده بر اساس قانون اساسی، انتظارات مردم، قانون و برنامه پیشرفت همه جانبه تدوین کنند و در حوزه فرهنگی شاخص های کمی و کیفی ارائه کنند. اما بررسی عملکردها طی قریب به 4 دهه از عمر نظام جمهوری اسلامی نشان می دهد که بین آرمان های فرهنگی و عملکردهای فرهنگی فاصله وجود دارد و انتظار به حق مردم به حضرت امام خمینی (رحمه الله علیه) و مقام معظم رهبری در حوزه فرهنگی محقق نشده است.
انقلاب فرهنگی پایان ندارد
وی ادامه داد: نتیجه می گیریم انقلاب فرهنگی انقلابی است که پایان ندارد. گسست نسلی و افزایش جمعیت و سرعت تغییرات و تبادلات اطلاعات در فضای واقعی و مجازی زمینه تعارض فرهنگی را به وجود آورده و یک نوع چالش فرهنگی را برای کشور رقم زده است اما آرمان فرهنگی انقلاب با فرض وجود چنین موانع چه در حال و در آینده برای تحقق آن تلاش می نماید. نقطه خطر و چالش زا آن است که دولت ها و مسئولان به ویژه متولیان امور فرهنگی نتوانند و یا اراده اعتقادی آنها بر این پایه شکل نگیرد که آن برنامه ها در راستای آرمان های فرهنگی انقلاب اسلامی تدوین گردد.
همدلی مردم و مسئولان ضامن تدوین برنامه در راستای تحول فرهنگی
عضو هیئت علمی دانشگاه گلستان خاطرنشان کرد: مفهوم ولنگاری فرهنگی که مقام معظم رهبری به آن اشاره داشته مبین این موضوع است که چالش فرهنگی بیشتر خودنمایی می کند تا پیشرفت های فرهنگی در راستای منویات انقلاب. در نتیجه همدلی مردم و مسئولان، هم اندیشی قوای حاکمه و همکاری مراکز علمی، فرهنگی و آموزشی در سطوح ملی، استانی و شهرستانی می تواند ضامن تدوین برنامه و اجرای آن در راستای تحول فرهنگی باشد.
انقلاب فرهنگی به همت، ایمان و اراده انقلابی از سنخ شهدا سخت نیازمند است
وی افزود: نقطه محوری دیگر در این زمینه این است که همت و ایمان و اراده شهدا و ایثارگران توانست انقلاب اسلامی را از کمند انواع توطئه ها، فتنه ها و طرح های بنیان بر افکن نجات دهد. و انقلاب فرهنگی به تبع اولی که ضامن استمرار انقلاب اسلامی است به همت، ایمان و اراده انقلابی از سنخ شهدا سخت نیازمند است.
عباسی با بیان اینکه مردان قلم باید چونان شهدا در این عرصه ایفای نقش کنند، گفت: شاخص اصلی بیرون راندن دشمن از خاک ایران و خنثی نمودن تمامی توطئه ها و فتنه ها میثاق مردم بصیر با ولایت بوده و شهدا مثل اعلای این میثاق هستند.
مردان قلم باید آرمان های انقلاب را به زبان و درک مشترک در کلان کشور تبدیل کنند
وی تاکید کرد: برای به ثمر رساندن آرمان های انقلاب اسلامی و به تعبیر قرآن در سوره حج؛ اقامه نماز، پرداخت زکات، امر به معروف و نهی از منکر به این میثاق اعتقادی نیازمندیم و باید مردان قلم و جامعه فرهنگی و دانشگاهی آن را به زبان و درک مشترک در کلان کشور تبدیل کنند. شک نیست که مسجد به عنوان مرکز ثقل تمدن اسلامی در این ماموریت نقش حیاتی دارد.
عضو هیئت علمی دانشگاه گلستان در خصوص راهکارهای حفظ انقلاب، گفت: اگر محققانه تاریخ 38 ساله انقلاب اسلامی را بخوانیم در می یابیم که انقلاب اسلامی ایران از روز پیروزی با انواع مشکلات داخلی و خارجی مواجه بوده است.
انقلاب اسلامی برای رسیدن به قله آرمانی خود باید از انواع موانع عبور کند
وی افزود: ماهیت انقلاب اسلامی ایران به گونه ای است که باید برای رسیدن به قله آرمانی خودش باید انواع موانع را به لحاظ اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و سیاسی عبور کند. زیرا ماهیت به گونه ای است که نظام سلطه غرب و گروه های طرفدار غرب را در نقد و بنیادی خودش قرار داده است.
عباسی تصریح کرد: راهبرد نه شرقی نه غربی جمهوری اسلامی راهبردی است که در این 38 سال توانست باقی بماند و انقلاب با توسعه نفوذ معنوی خود در قلوب مردم منطقه و جهان اسلام توانست دشمنان را برای سرنگونی آن به تکاپو وا دارد و به لطف خداوند تمامی طرح ها از جنگ تحمیلی گرفته تا نبردهای نرم با شکست مواجه شود.
ایجاد نظام مردم سالاری دینی ویژگی انقلاب اسلامی است
وی با بیان اینکه ویژگی دیگر انقلاب اسلامی ایجاد نظام مردم سالاری دینی است، اضافه کرد: در این نگاه مردم رکن اول پیروزی، بقاء و امید آفرین انقلاب اسلامی هستند. مشارکت دادن مردم در انقلاب اسلامی جزو آموزه های اصولی اسلام است و حکومت اسلامی بدون حضور مردم معنا نخواهد داشت. به همین خاطر عنوان مردم سالاری دینی انتخاب و مقام معظم رهبری بر این موضوع بسیار تاکید دارند.
عباسی اظهارداشت: مردم سالاری دینی دگر دموکراسی است و نظام ارزشی خودش را دارد و هرگز تمایل ندارد پیوست نظام های لیبرالی و یا مارکسیستی قرار گیرد. تبیین نظری این راهبرد نیازمند کارهای پژوهشی عمیق حوزه و دانشگاه است اما در نظام مردم سالاری دینی ارتباط مردم با مسئولان ارتباطی است مبتنی بر شفافیت، اخلاق، قانون و خدمتگزاری.
وی خاطرنشان کرد: انتظار مردم این است که افرادی را با رای خود مسئولیت می دهند چه در دولت و چه در مجلس بر اساس قانون و نظام ارزشی در رفع مشکلات معیشتی و آموزشی و فرهنگی آنها بکوشند و فرصت های اشتغالزایی را هر سال بهتر از گذشته فراهم سازند.
اعتراض و انتقاد مردم حق حقوقی، قانونی و دینی مردم است
به گفته عباسی، اعتراض و انتقاد مردم از مسئولان به صورت حضوری، غیرحضوری، از طریق رسانه ها و محافل حق حقوقی، قانونی و دینی مردم است و این را مردم سالاری دینی می پذیرد و در قانون اساسی به آن وجاهت بخشیده است.
وی تاکید کرد: دولت ها و قوای حاکمه وظیفه دارند مشکلات مردم را حل نموده و موانع سر راه زندگی را بردارند. باندگرایی و رانت گرایی و خویشاوند سالاری و تبعیض، میدان دادن به افراد ویژه، توزیع غیر معقول، تسهیلات اعتباری، عدم ارائه اطلاعات شفاف و صحیح و اعتماد بخش و کاربردی موجب رنجش و نگرانی مردم می شود و اگر این موارد در کارکرد مسئولان از کارشناس گرفته تا مقام عالی اجرایی و سایر قوا به خود حق می دهند بیان کنند.
آزادی و تامین امنیت برای بیان انتقاد از عملکرد مسئولان وظیفه نظام است
عضو هیئت علمی دانشگاه گلستان با بیان اینکه آزادی و تامین امنیت برای بیان اعتراض و انتقاد از عملکرد مسئولان وظیفه نظام جمهوری اسلامی است و باید از این حق به شایستگی دفاع کرد، افزود: اما بین اعتراض و اغتشاش و ضرر رساندن به اموال مردم و اماکن عمومی از زمین تا آسمان اختلاف است.
وی گفت: فرصت طلبان، معاندین، گروه براندازی انقلاب اسلامی همسو با دشمن از افکار عمومی جهت تامین مقاصد خود استفاده می کنند که در فتنه 96 ملت عزیز ایران با بصیرت دینی و انقلابی خویش توانستند بین اعتراض و اغتشاش تفکیک قائل شده و با راهپیمایی های میلیونی خویش در گستره کشور همسو با نیروهای انتظامی و امنیتی و بسیج آن را محکوم کنند.
در کنار مردم قرار داشتن هنر یک مدیر اسلامی است
عباسی اظهارداشت: دولت خوب و خدمتگزار در طراز انقلاب اسلامی دولتی است که عاشقانه و بی ادعا در خدمت مردم باشد. در کنار حادثه های تلخ زندگی مردم و رنج های برآمده از حوادث طبیعی را سوء مدیریت قرار گیرد.
به گفته وی، از دور مدیریت کردن دردی از مشکلات مردم را دوا نمی کند. در هنگامه نیاز در کنار مردم عزیز قرار داشتن هنر یک مدیر اسلامی است و سفره ای چون سفره بخش ضعیف جامعه را انتخاب نمودن شایسته یک مدیر اسلامی است. مردم گرایی به شعار نیست؛ به سخنرانی نیست؛ به خطبه خوانی نیست بلکه به عمل و عملکرد در طراز سبک زندگی مولا علی (علیه السلام) است. که باید همت والا داشت و این سبک زندگی را در جامعه نهادینه کرد.
زندگی امام (رحمه الله علیه) و مقام معظم رهبری مدل مطالعه خوبی برای تهیه منشور خدمتگزاری به مردم
عضو هیئت علمی دانشگاه گلستان افزود: زندگی حضرت امام خمینی (رحمه الله علیه) و مقام معظم رهبری می تواند مدل مطالعه خوبی برای تهیه منشور خدمتگزاری به مردم باشد.
وی گفت: مردم بسیاری از مشکلات نظام را با حضور حماسی خود حل کردند چرا دولت های نظام نمی توانند به راحتی مشکلات مردم را حل کنند.
نظر شما