به گزارش خبرنگار شبستان، حمید ظهرابی، سرپرست محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست در نشست خبری به مناسبت روز جهانی تالابها گفت: در خصوص وضعیت تالاب ها موضوع پنهانی وجود ندارد و همه می دانیم شرایط تالاب ها بسیار نابسامان است.
وی با بیان اینکه کشور از نظر جغرافیایی در شرایطی قرار دارد که نباید این همه تالاب داشته باشیم، افزود: وجود رشته کوه های البرز و زاگرس باعث شده است تا تالابهای زیادی در ایران ایجاد شود.
ظهرابی با اشاره به شناسایی بیش از 250 تالاب در کشور خاطرنشان کرد: از بین این تالاب ها 105 تالاب مطالعه شده و 28 تالاب از آسیب های جدی رنج می برند به طوری که به کانون گرد و غبار تبدیل شده اند.
وی با بیان اینکه سازمان حفاظت محیط زیست اقداماتی برای حفاظت از تالابها انجام داده است، خاطرنشان کرد: برخی اقدامات نظیر برداشت ها و بارگزاری فراتر از ظرفیت و تحمل محیط زیست یکی از عوامل اصلی بوده است که تالاب های کشور امروز در چنین وضعیتی قرار گرفته اند.
سرپرست محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست، برداشت بی رویه از منابع طبیعی بدون توجه به ظرفیت و توان اکوسیستمها را عامل اصلی در ایجاد مشکلات عنوان کرد و افزود: زاینده رود 900 میلیون مترمکعب بیش از توان و ظرفیتی که داشته است از آن برداشت شده و در ارومیه و خوزستان نیز شرایط مشابهی داریم.
وی بهره برداری ناپایدار از منابع آب را مشکل اصلی عنوان کرد و گفت: در حال حاضر 100 تالاب در کشور دارای برنامه مدیریت زیست بومی هستند و 6 تالاب نیز در حال طی مراحل تصویب هستند و برای 2 تالاب نیز برنامه زیست بومی را تدوین می کنیم.
وی با بیان اینکه سازمان حفاظت محیط زیست باید نیاز محیط زیستی تالاب ها را بررسی کند، خاطرنشان کرد: تاکنون مطالعات 8 تالاب به اتمام رسیده است و نیاز زیستی و جریان رودخانه ها نیز تهیه شده است. همچنین جریان مورد نیاز رودخانه ها در تالاب ها محاسبه شده اند و سندی روی میز است که در آن مشخص کرده است هر قسمتی از رودخانه چه حجمی از آب و در چه شرایطی باید جریان داشته باشد.
ظهرابی با بیان اینکه تفکر مردم و مسئولان در شیوههای بهره برداری از منابع طبیعی باید تغییر کند، تصریح کرد: تغییر نگرش و تفکر مردم و مسئولان در خصوص حفاظت از محیط زیست و بهره برداری از منابع طبیعی چالشی است که با آن مواجهیم و برای تحقق این تغییرات به کارهای فرهنگی نیاز داریم.
وی با بیان اینکه طرح های معیشت جایگزین در 11 روستای ارومیه و 2 روستا در جنوب کشور اجرا شده است، تاکید کرد: با صندوق کارآفرینی امید نیز تفاهم نامه ای داشته ایم در راستای اقتصاد مقاومتی و با رویکرد اشتغال با کمترین بهره برداری از منابع طبیعی خواهد بود.
وی با بیان اینکه با ارایه شیوه های مناسب و بهره برداری ضمن اینکه می توانیم تولید را حفظ کنیم و بعضا ارتقا دهیم، اظهار داشت: در عین حال در مصرف آب نیز می توانیم صرفه جویی داشته باشیم.
ظهرابی با بیان اینکه طرح حفاظت از تالاب ها با رویکرد کشاورزی پایدار در 110 روستا و 50 روستای در قالب ستاد احیای تالاب دریاچه ارومیه در حال اجرا است، تصریح کرد: در مجموع طرح حفاظت از تالاب ها با رویکرد کشاورزی پایدار در 160 روستای کشور در حال انجام است.
وی در خصوص تامین حقآبه محیط زیست گفت: سازمان حفاظت محیط زیست موظف است نیاز زیستی مورد نیاز تالاب ها را احصا کند که بخشی از آن انجام شده، افزود: وزارت نیرو عددی را به عنوان حقآبه تالاب ها و جریان محیط زیستی آنها ارایه کرده است.
وی با اشاره به مصوبه هیئت دولت برای احیای تالاب ها و تاکید بر آن گفت: طبق مصوبه هیئت دولت حقآبه محیط زیست باید پس از حقآبه شرب تامین شود اما متاسفانه به دلیل شرایط اقتصادی در بسیاری از حوزه ها فعالیت های کشاورزی و صنعت بالاتر از محیط زیست قرار گرفته اند و این در حالی است که باید در تامین حقآبه اولویت ها رعایت شود و این در حالی است که تاکنون این اولویت بندی رعایت نشده است.
ظهرابی با بیان اینکه بیش از 60 درصد کاهش بارندگی در سال جاری داشته ایم، اظهار داشت: با توجه به وضعیت بارندگی امسال کشور متاسفانه در تامین آب شرب نیز دچار مشکلاتی هستیم و با توجه به اتفاقاتی که در حوزه های منابع آبی رخ داده است به ویژه در سال جاری برای تامین آب شرب نیز نگرانی هایی داریم.
وی در ادامه با اشاره به برگزاری مراسم سالروز جهانی تالاب گفت: رامسر امسال میزبان برنامه روز جهانی تالاب ها خواهد بود و کشورهای ژاپن، اتریش، هلند، استرالیا، کشورهای حوزه خزری و عراق و افغانستان نیز در این مراسم حضور خواهند داشت.
سرپرست معاونت محیط زیست طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه کشور ما 4 شهر تالابی را به کنوانسیون رامسر معرفی کرده است، خاطرنشان کرد: این 4 شهر شامل رشت برای تالاب عینک، ورزنه برای تالاب گاوخونی، شهر مریوان برای تالاب زریوار و شهر گندمان برای تالاب گندمان است.
وی با بیان اینکه 35 تالاب ایران با 25 عنوان در کنوانسیون رامسر ثبت شده است، افزود: آیین نامه اجرایی که برای اجرای قانون حفاظت تالاب ها لازم است در سازمان حفاظت محیط زیست نوشته شده است و دفتر مدیریت اکوسیستم های تالابی نیز راه اندازی و آغاز به کار کرده است.
وی با بیان اینکه کارگروه هماهنگی داخلی سازمان حفاظت محیط زیست برای حفاظت و مدیریت تالاب ها راه اندازی شده است، گفت: راهبردها و برنامه عمل تالابها در سازمان تهیه شده است و در مجموع اتفاقات خوبی در حوزه حفاظت از تالاب ها رخ داده است و کم کم مدلی برای حفاظت و مدیریت تالاب ها با عنوان مدیریت اکوسیستمی یا زیست بومی تهیه و معرفی شده است.
وی در ادامه در خصوص وضعیت دریاچه ارومیه نیز گفت: با توجه به اینکه امسال بارش های پاییزه نداشته ایم منتظر بارندگی های پایانی زمستان هستیم.
وی با بیان اینکه در حال حاضر کمتر از 10 درصد حجمی و 30 درصد سطحی در دریاچه ارومیه آب داریم، گفت: وسعت دریاچه ارومیه 1771.35 کیلومتر مربع است که نسبت به زمان مشابه سال گذشته 299 کیلومتر مربع کاهش سطح داریم؛ این میزان ظرف درازمدت دو هزار و 755 متر کاهش سطح داشت.
وی با بیان اینکه طبق مطالعات انجام شده و رایزنی با حدود 30-40 کشور دنیا و مراجعه حضوری به حدود 20 کشور و بازدید از طرح ها و اقدامات انجام شده در حوزه حفاظت از تالاب ها گفت: تنها اقدامی که می توان برای احیای دریاچه ارومیه انجام داد این است که حقآبه دریاچه ارومیه را دوباره به آن برگردانیم و در مراحل بعدی هر آبی که در حوزه دریاچه ارومیه است در قالب کشاورزی پایدار، ساماندهی رودخانه ها، بسته شدن چاههای غیرمجاز و ... مدیریت کنیم.
وی با بیان اینکه 4 عدم قطعیت در احیای دریاچه ارومیه پیش روی ما است، گفت: دستگاه های اجرایی اعتبارات، مشارکت جوامع محلی و بهره برداران و شرایط آب و هوایی 4 متغیری است که در احیای دریاچه ارومیه بسیار تاثیرگذار است باید در اجرای طرح های احیا مورد توجه قرار بگیرد.
وی ادامه داد: با گذشت سه سال از اجرای طرح احیای دریاچه ارومیه تنها توانستهایم 30 درصد اعتبارات را جذب کنیم و این یعنی 30 درصد برنامه ها را می توانیم محقق کنیم.
نظر شما