به گزارش خبرگزاری شبستان، به نقل از پایگاه اطلاع رسانی محیط زیست، عیسی کلانتری معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در پیامی ویدیویی که به مناسبت 29 دی ماه روز ملی هوای پاک منتشر شد، گفت:
قانون هوای پاک مردادماه امسال تصویب و ابلاغ شد و مقرر شد آئین نامه اجرایی آن ظرف مدت 6 ماه نوشته و به تصویب دولت برسد ولی به دلیل آنکه دستگاه مختلف باید در خصوص آئین نامه نظر می دادند هنوز آئین نامه نهایی و به دولت ارسال نشده است که البته امیدواریم تا پایان بهمن ماه این ائین نامه ها نهایی و به دولت ارسال شود و تا پایان سال جاری نیز در هیات دولت به تصویب برسد و قانون هوای پاک از ابتدای سال 1397 اجرایی شود.
البته در حال حاضر نیز بخش هایی از قانون که در قالب مصوبات دولت در سال های 1393 و 1395 مطرح شده بود در حال اجرا است ولی امیدواریم قانون هر چه سریعتر شکل اجرایی به خود بگیرد و البته از تمامی مسئولان تدوین آئین نامه های مرتبط در سازمان خواسته ایم که آئین نامه ها با نظرات دستگاه های مرتبط تدوین شود تا تصویب آن ها در دولت در مدت زمان کمتری صورت بگیرد.
سازمان حفاظت محیط زیست می تواند به تنهایی برای تصویب آئین نامه ها اقدام کند اما لحاظ کردن نظرات دستگاه ها منجر به هولت تصویب در هیات دولت می شود و از رفت و برگشت فراوان آئین نامه ها که ممکن است بیش از یکسال زمان ببرد، جلوگیری می کند.
بدون شک تصویب آئین نامه ها تا پایان سالجاری در هیات دولت کمک بزرگی برای بهبود وضعیت هوای کلانشهرها و تهران خواهد بود. هر چند بخش بزرگی از قانون به صورت مصوبات وجود دارد اما کامل نیست و قانون می تواند منجر به تکمیل آن شود.
سازمان حفاظت محیط زیست در دو محور تهیه آئین نامه ها و تصویب آن در هیات دولت و سپس مرحله پایش اجرای قانون و مقابله با دستگاه هایی که عملکرد خلاف قانون دارند یا به تکالیف خود عمل نمی کنند وظیفه دارد.
سازمان حفاظت محیط زیست تکلیف قانونی دارد با دستگاه های متخلف برخورد کند و آن ها را به دستگاه های قضایی یا رئیس جمهور معرفی کند و جلوی فعالیت های آلاینده محیط زیست و هوا را بگیرد. با تولید خودروی غیر استاندارد، تولید و توزیع سوخت غیراستاندارد و دیگر آلاینده ها مقابله کند و البته قانون هم راه را برای این برخوردها باز کرده است.
واقعیت این است که مردم بهتر از دستگاه های دولتی در مورد مسائل مرتبط به خودشان اراده و اقدام دارند و بخش عمده مسائلی که ناچاریم برای آن ها قانون تصویب کنیم یا آئین نامه اجرایی بنویسیم یا آن ها را پایش کنیم، مربوط به دستگاه های اجرایی و وابسته به دولت است.
نباید از تولید خودروهای آلاینده و ادامه تولید آن ها به بهانه اشتغال حمایت کنیم و بگویئم برخورد با خودرو آلاینده یعنی بیکاری 2 هزار نفر، زیرا باید بسنجیم که بیکاری 2 هزار نفر بدتر است یا آلوده شدن 2 میلیون نفر به بیماری.
البته مردم خودشان هم باید تشخیص بدهند که کالای آلاینده اعم از قوای محرکه یا غیر محرکه را نخرند و مقاومت کنند در مقابل کالاهای غیر استاندارد تولیدی و الیته وظیفه سازمان حفاظت محیط زیست هم موظف است این کالاهای آلاینده را معرفی کند حتی اگر به بهانه اشتغال به تولید خود ادامه می دهند.
سلامتی مردم در همه دنیا و البته در ج.ا.ایران اصل اول زندگی است. ما مردم سالم می خواهیم، بعد اشتغال دائم و درست، زیرا اشتغالی که باعث سلب سلامت مردم شود، اشتغال ناقص است. خودرو بد از سیگار هم بدتر است.
اصل اول قانون هوای پاک، حقوق مردم است. مردم اول باید سلامت باشند و سپس آموزش ببینند و شاغل شوند نه اینکه به بهانه تعدادی شغل بخواهیم سلامتی مردم را به خطر بیندازیم.
من معتقدم وظیفه اصلی محیط زیست این است که مردم را آموزش بدهد. اگرچه مردم خودشان آگاه هستند ولی باید از حقوق شهروندی خود در حوزه محیط زیست بیشتر اطلاع پیدا کنند. یعنی بدانند چه حقوقی برای برخورداری از زندگی سالم تر دارند.
مردم باید شروع کنند به مقاومت در برابر کالاهای آلاینده همچون خودروهایی با موتور آلاینده که البته سازمان حفاظت محیط زیست هم مکلف به معرفی آن ها است تا دستگاه های مسئول نسبت به اصلاح سیستم و رفع آلودگی کالای تولیدی خود اقدام کنند. باید بدانیم با استاندارد 40 سال پیش نمی توانیم خودرو تولید کنیم. با استاندارد 30 سال پیش نمی توانیم موتورسیکلت تولید کنیم. چون هم آلودگی و هم مصرف بیشتر انرژی را به همراه دارد.
مردم باید از حقوق شهروندی خود در حوزه محیط زیست اطلاع پیدا کنند و حق خود برای برخورداری از هوای سالم، آب آشامیدنی سالم و اصولا زندگی سالم را مطالبه کنند.
وظیفه اصلی سازمان حفاظت محیط زیست این است که مردم را از حقوق شهروندی که در حوزه محیط زیست دارند، آگاه کند.
نظر شما