12 هزار دانش آموز در مدارس علوم و معارف اسلامی تحصیل می کنند

کارشناس آموزش معاونت سازمان مدارس معارف اسلامی گفت: 12 هزار دانش آموزش در 82 مدرسه علوم و معارف اسلامی در سطح کشور تحصیل می کنند که این تعداد در مهر مها ماه سال جاری به 90 مدرسه افزایش می یابد.

خبرگزاری شبستان: وجود 6 میلیون دانش آموز در سطح کشور بی تردید تلاش وافری را برای تربیت دینی مناسب این دانش آموزان می طلبد تا در آینده ای نزدیک،حضور و فعالیت نیروهای متدین، متخصص و آگاه به مسائل دینی را در سطح کشور شاهد باشیم و با بهره گیری از وجود افرادی که در امر علوم و معارف اسلامی در حد یک کارشناس آگاهی دارند، زمینه ترویج فضائل اسلامی را به شایستگی فراهم نماییم. آنچه در ادامه می خوانید گفت و گوی خبرنگار سرویس قرآن و معارف با علی موحد، کارشناس آموزش معاونت آموزش سازمان مدارس معارف اسلامی است.


سازمان مدارس معارف اسلامی در سال 62 با مجوز رسمی شورای عالی آموزش و پرورش تاسیس شد اولین مدارس معارف اسلامی،"مدارس مطهری" بود که در تهران و با سرپرستی آیت الله امامی کاشانی فعالیت خود را آغاز کرد. در سال 81 نیز حجت الاسلام خاموشی رییس سازمان تبلیغات اسلامی به عنوان یکی از متصدیان رشته علوم اسلامی، اقدام به تاسیس "مدارس صدرا" کرد.

 

وضعیت و تعداد این مدارس در حال حاضر چگونه است؟

در حال حاضر 82 دبیرستان علوم و معارف اسلامی در سطح کشور فعال هستند که این تعداد برای مهرماه به 90 مدرسه می رسد علاوه بر مدارس صدرا، مدارس دیگری مانند مدارس مطهری، جامعه الزهرا (س) و مدارس غیرانتفاعی که متولی رشته معارف هستند، در این زمینه فعالیت می کنند  که در مجموع 150 مدرسه و دبیرستان را شامل می شود. تعداد دانش آموزان مشغول به تحصیل در این مدارس 12 هزار نفر و تعداد کادر آموزشی 4 هزار نفر است.

 

رشته علوم و معارف اسلامی با سایر رشته های نظری چه تفاوتی دارد؟

تفاوت رشته علوم و معارف اسلامی با سایر رشته های علوم نظری این است که در آن افزون بر دروس رشته علوم اسلامی، منابعی را که طلاب حوزوی در حوزه مطالعه می کنند نیز جزو دروس دانش آموزان این رشته محسوب می شود. به عبارت دیگر رشته معارف، تلفیقی از دو رشته علوم انسانی و منابع تخصصی حوزوی است در نتیجه بالاترین تعداد واحدهای درسی نیز در این رشته ارائه می شود. یعنی بخشی از دروس که عمومی است، همان دروس رشته علوم انسانی و ادبیات است و دروس اختصاصی از منابع دروس حوزوی مانند فقه، احکام و عربی اختصاصی تشکیل شده است. اما سطح این دروس تخصصی با دروس حوزوی تفاوت دارد چون طلاب حوزوی متون و منابعی را مطالعه می کنند که یک فرد در سطح دکتری ادبیات عرب نیز با آن مواجه است، اما در رشته معارف این منابع خرد و کوچک می شود تا متناسب با سطح درک و توانایی ذهنی یک نوجوان 16 و 17 ساله باشد.

 

تحصیل در این رشته چه مزیتی نسبت به سایر رشته های نظری دارد؟

فارغ التحصیلان این رشته در مقطع دیپلم، می توانند در کنکور به دفترچه سوالات اختصاصی رشته معارف پاسخ داده و از امتیاز ویژه ای برای ورود به دانشگاه برخوردار شوند همچنین اگر علاقه مند به حضور در حوزه و تحصیلات حوزوی باشند، می توانند از پایه دوم یا سوم حوزه تحصیلات حوزوی را ادامه دهند.افزون بر آن امکانات و خدمات کمک آموزشی  مانند اردوهای زیارتی – تفریحی که بتواند روحیه دانش آموزان را نسبت به بینش های معارفی نزدیک کند، المپیادهای معارفی، آزمون های هماهنگ کشوری و اردوهای خاص علمی نیز برای دانش آموزان در نظر گرفته می شود.

 

با توجه به این که جداسازی برخی مسایل در بعد اجتماعی آن، آثار چندان مثبتی به دنبال ندارد آیا آموزش و پرورش به بهانه وجود مدارس علوم اسلامی، دروس معارفی دانش آموزان را کاهش می دهد؟

اینگونه نیست! این موضوع مانند این است که بپرسیم کسی که رشته تجربی یا انسانی را انتخاب می کند آیا نیازی به اطلاعات و مفاهیم ریاضی دارد؟ به هر حال حداقل های علمی و عملی در دروس دانش آموزان باید لحاظ شود به عنوان مثال در مدارس علوم اسلامی، باید درس ریاضی هم ارایه شود. موضوع رعایت حداقل های علمی و عملی در تمام ابعاد باید مورد توجه باشد چه در رویکرد منابع درسی، یا رویکرد معلمان و دبیران و هم به لحاظ امکانات کمک آموزشی. رشته علوم و معارف اسلامی به این جهت ارایه می شود که دانش آموزان که علاقمند به آشنایی بیشتر با مفاهیم و منابع دینی، هستند این امکان را داشته باشند یعنی علاوه بر کتاب" دین و زندگی" برخی از مفاهیم اصول عقاید، اخلاق و احکام را نیز بیاموزند.

 

مدارس معارف اسلامی برای پذیرش شرایط خاصی دارند؟  

طبق مصوبه شورای عالی آموزش و پرورش، دبیرستان های وابسته به مدارس اسلامی، می توانند از سال دوم دبیرستان بر مبنای شرط معدل و مصاحبه با دانش آموز و والدین او، نسبت به ثبت نام و پذیرش دانش آموزان اقدام کنند. علاوه بر آن به دلیل فضای خاص معارفی که در این مدارس حاکم است و تاثیر آن بر فضای تربیتی، در این مدارس دقت نظرهای بیشتری نسبت به دانش آموزان و مسایل تربیتی آنها وجود دارد و دانش آموز احساس می کند که در فضایی سالم تر و با مراقبت های بیشتر تحصیل می کنند.
 

 

دانش آموزان این مدارس از چه امکاناتی برخوردار هستند و آیا شهریه ای هم از آنها دریافت می شود؟  

از لحاظ امکانات، اصل بر این بوده که بر مبنای عدالت آموزشی، شرایطی فراهم شود که آن دسته از خانواده هایی که علاقمند به تحصیل فرزندان خود در مدارس معارف اسلامی هستند باحداقل هزینه ای که ولی دانش آموز پرداخت می کند، امکانات و خدمات آموزشی و تربیتی در اختیار دانش آموزان قرار بگیرد و در عین حال بتوان از امکانات و خدمات سازمان تبلیغات، موسسات و ارگانهای همکار استفاده کرد. دانش آموزان مدارس معارف و علوم اسلامی برای دروس رسمی خود شهریه ای نمی پردازند اما برای کلاس ها و دوره های فوق برنامه، کلاسهای تست و کنکور هزینه پرداخت می کنند.

 

در رابطه با گسترش این مدارس در سطح کشور برنامه ای دارید؟ 

سیاست متولیان این رشته نخبه گزینی و نخبه پروری است و قرار نیست مانند مدارس عادی در سرتاسر کشور مدارس علوم اسلامی تاسیس شود. اما با توجه به مفاهیم کیفی و اولویت این مساله، در هر شهرستان یک دبیرستان معارف تاسیس می شود تا پاسخگوی نیازهای معارفی دانش آموزان را به شکل خاص و تخصصی باشد. البته مشروط بر اینکه براساس نیازسنجی ها، در آن شهرستان امکان ارایه خدمات مناسب و متقاضیان علاقه مند به این رشته وجود داشته باشد.

پایان پیام/
 

کد خبر 68338

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha