به گزارش خبرنگار شبستان، در ادامه جلسه علنی امروز سهشنبه 29 شهریور مجلس طرح نظارت مجلس بر رفتار نمایندگان مطرح شد.
نمایندگان در بررسی جزییات این طرح و ماده یک آن پیشنهادات متعددی داشتند که از مهمترین این پیشنهادات میتوان به پیشنهاد کوچکزاده، نماینده تهران در رابطه با تغییر عنوان این طرح اشاره کرد که با مخالفت مجلس روبرو شد.
در ادامه این پیشنهادات، حسن کامران، نماینده اصفهان در پیشنهادی خواستار تغییر هیئت نظارت این طرح خواستار این بود که یکی از نواب رییس که باید به انتخاب هیئترییسه عضو این هیئت شود، حذف شود که لاریجانی توضیحاتی لابلای صحبتهای کامران داد و کامران صحبتهای لاریجانی را بیشتر مخالفت با پیشنهاد خود عنوان کرد تا توضیح در رابطه با آن و این پیشنهاد کامران نیز با مخالفت نمایندگان روبرو شد.
در ادامه رسیدگی به جزییات این طرح و ماده آن، مهدی مفتح، نماینده رزن در پیشنهادی خواستار آن شد که این هیئت نظارت به مدت یک سال تعیین شود که این پیشنهاد وی نیز با موافقت سیدکاظم دلخوش، نماینده صومعهسرا و مخالفت علیاصغر یوسفنژاد نماینده ساری مواجه شد و در نهایت نیز رأی نیاورد.
علی مطهری، دیگر پیشنهاددهنده در این ماده خواستار آن شد که چهار نفر از نمایندگان که باید به انتخاب مجلس به عضویت این هیئت درآیند از روحانیون مجلس باشند که در ادامه پیشنهاد حجتالاسلام حمید رسایی، نماینده تهران با بیان اینکه این پیشنهاد، پیشنهاد خوبی است، گفت: اگر این تعداد روحانی در مجلس وجود نداشته باشد چه کار باید کرد.
لاریجانی این اشکال رسایی را وارد دانست و گفت: ما باید این احتمال را در نظر بگیریم که ممکن است چهار نفر روحانی در مجلس نباشد و به همین دلیل این طرح قابل مطرح شدن نیست و در واقع پیشنهاد آقای مطهری قابل مطرح شدن نیست.
علی مطهری، نماینده تهران که این پیشنهاد را داده بود خطاب به لاریحانی گفت: اگر چهار روحانی در مجلس نداشته باشیم که انقلاب از بین رفته است و در واقع احتمال این امر یک در ده هزار است.
در نهایت حجتالاسلام حسینی دولتآبادی، عضو کمیسیون فرهنگی مجلس نیز در رابطه با این پیشنهاد مطهری گفت: منظور از روحانی کسی است که دروس حوزوی را بگذراند و اینکه ما بگوییم در مجلس ما فقیه نباشد، بعید است، پس میتوانیم در کنار اینکه مینویسیم چهار روحانی مصوب میکنیم چهار روحانی عضو این هیئت باشند، مصوب کنیم که اگر روحانی در مجلس وجود نداشته باشد از افراد غیر روحانی استفاده کنیم.
لاریجانی در ادامه گفت: در هر صورت این پیشنهاد کامل نیست و قابل طرح نیست.
اما در نهایت پیشنهاد مطهری به رأی گذاشته شد و مصوب نشد.
در ادامه پیشنهادات نمایندگان، مهدی کوچکزاده، نماینده تهران پیشنهادی را مبنی بر اینکه پیشنهادش جایگزین ماده یک و تبصرههای آن شود ارایه داد و گفت: به منظور حفظ شأن و منزلت مجلس و نمایندگان نظارت شورای نگهبان که مرجع تأیید صلاحیت نامزدهای نمایندگی است در طول دوره نمایندگی نیز نسبت به نمایندگان استمرار مییابد تا در صورت وقوع رفتار خلاف شئون نمایندگی، مراتب از سوی شورای نگهبان به منظور اتخاذ تصمیم به مجلس اعلام شود.
وی بیان کرد: ممکن است بگوییم مجلس در رأس امور است و این حرف، حرف کاملا درستی است و برای اینکه این شأن حفظ شود کسی بالاتر از مجلس نمیتواند در آن نظارت کند مگر ولایتفقیه که خود آقا نیز نمیتوانند در همه چیز نظارت داشته باشند مگر با واسطه که به نظر این واسطه میتواند شورای نگهبان باشد.
لاریجانی در ادامه این پیشنهاد کوچکزاده گفت: مقام معظم رهبری تأکید داشتند که خود نظارتی از درون مجلس باشد نه از بیرون مجلس و بحث شورای نگهبان بحث دیگری است.
کوچکزاده همچنین در ادامه پیشنهاد خود یادآور شد: شورای نگهبان از درون قوه مقننه است و خارج از این قوه نیست.
علیاصغر یوسفنژاد با این پیشنهاد کوچکزاده مخالفت کرد و گفت: اگر ما میخواهیم با طرحی از درون سیستم موافقت کنیم که با منویات مقام معظم رهبری تناقض نداشته باشد این پیشنهاد کوچکزاده قابل طرح نیست.
اما در ادامه این بحث علی ادیانیراد، نماینده قائمشهر نیز در اخطار قانون اساسی گفت: این پیشنهاد مغایر اصل 92 قانون اساسی است زیرا این اصل تأکید دارد که شورای نگهبان بر انتخابات ریاستجمهوری، مجلس و خبرگان رهبری نظارت داشته باشد و صراحت دارد که نظارت این شورا استصوابی است و در طول انتخابات ادامه دارد و وقتی اعتبارنامه نماینده تصویب شد این نظارت نیز به اتمام رسید.
لاریجانی این اخطار ادیانیراد را وارد ندانست و گفت: این پیشنهاد خلاف قانون اساسی نیست چون خود نمایندگان میخواهند مسئولیتی را به شورای نگهبان دهند.
محمدیاری، نماینده تالش در موافقت با این پیشنهاد کوچکزاده گفت: این پیشنهاد میتواند تعاملی را بین مجلس و شورای نگهبان ایجاد کند.
حجتالاسلام موسی قربانی، سخنگوی کمیسیون مشترک طرح نظارت مجلس بر امور نمایندگان در مخالفت با پیشنهاد کوچکزاده گفت: ما حساسیت آقای کوچکزاده را قبول داریم و از آن تقدیر میکنیم اما مقام معظم رهبری خواستار نظارت در درون مجلس هستند و بیرون از مجلس.
وی بیان کرد: ما در ماده 4 این طرح 12 مورد مجازات را تعیین کردیم که نظارت شورای نگهبان هنگامی است که از نمایندگی سلب صلاحیت شود.
در نهایت این پیشنهاد کوچکزاده نیز به تصویب نمایندگان رسید و به دلیل کثرت پیشنهاد نمایندگان در ماده یک این طرح، لاریجانی ادامه رسیدگی به آن را به جلسه بعد مجلس یعنی فردا صبح موکول کرد.
پایان پیام/
نظر شما