حجت الاسلام سید محمدباقر علم الهدی، مدیر حوزه علمیه قاسم بن الحسن(ع) در گفت وگو با خبرنگار گروه اندیشه خبرگزاری شبستان، با بیان اینکه در بحث مردم شناسی باید چند اصل اساسی مورد توجه قرار گیرد تا با بهره گیری از آنها بتوان در مورد سبک زندگی اظهار نظر کرد، گفت: یکی از این مسائل گرایشات و اقبال های متضاد فرهنگی مردم است که در کنار ایمان و اعتقاد به مجموعه باورهای مذهبی و دینی، برای نمادهای غیردینی و غیرمذهبی نیز شانیت قائل اند و به آنها اقبال نشان می دهند.
وی ادامه داد: این رخ نمی دهد مگر به خاطر اینکه همواره دشمنان برای ورود به فرهنگ های مختلف از فُرمی استفاده می کنند که آرام آرام نوع نگاه ها، مطالبات و ذائقه های مردم را نسبت به مسائل برون فرهنگی افزایش دهند و بعد بتوانند به فرهنگ غنی ملت ها ورود کرده و فرهنگ خودشان را جایگزین کنند.
علم الهدی تصریح کرد: در این راستا ابزارهای مختلفی هم در اختیار دارند که مهمترین ابزار، رسانه و هنر است. هنر از آن نعمت هایی است که خداوند احساس نیازش را در دل همه انسان ها قرار داده و همه انسان ها نسبت به هنر تواضع دارند، در این میان هنرِ متعهد هرگز اجازه ورود فرهنگ های بیگانه را به دایره فرهنگ و ارزش های جامعه نمی دهد؛ هنر متعهد پاسبان ارزش های فرهنگی خودی است.
کارشناس مذهبی رسانه ملی تاکید کرد: در مقابل، این هنر غیرمتعهد و لائیک است که آغوش خود را باز می کند و در همان گام اول احساس همزیستی با فرهنگ های دیگر دارد!. امروز رسانه هایی مثل ماهواره ها مهمترین عامل تغییر ذائقه فرهنگی مردم ما اند، البته بسیاری از مردم ما با مسائل فرهنگی و دسیسه های دشمن آشنا هستند و به راحتی در مقابل این مدل هجمه های فرهنگی و به تعبیر رهبری «شبیخون فرهنگی» مقابله کرده و می کنند.
این استاد حوزه درباره کیفیت تغییر ارزش ها و ایجاد چندگانگی ارزشی در نسل آینده از طریق برخی رفتارهای متضاد، بیان کرد: معضل از جایی شروع می شود که برخی از مردم به دلیل مُدگرایی و احساس دگراندیشی، تلاش می کنند که همزیستی مسالمت آمیز با فرهنگ های دیگر داشته باشند و همین می شود که شکل و شمایل برخی فرهنگ های بیگانه در سبک زندگی های ما راه می یابد.
این پژوهشگر ادامه داد: امروز می بینیم بسیاری از خانواده با وجودی که اهل حلال و حرام و نماز و روزه هستند اما نسبت به ارزش هایی همچون حجاب و نیز بسیاری از رفتارهایی که هرگز در دین ما رایج و موردتایید نبوده است، یا در حال بی تفاوت شدن اند یا فرهنگ خودی را رها کرده و خود و خانواده شان را در اختیار فرهنگ بیگانه گذاشته اند، که این خطر است.
وی تاکید کرد: آموزش و پرورش، دانشگاه، وسایل ارتباط جمعی و ... باید تلاش کنند تا جوان را به سوی فرهنگ بومی دینی که غنایی ژرف دارد، سوق دهند. ما بیش از دو هزار سال فرهنگ و تمدن ملی و سابقه هزار و چهارصد ساله مسلمانی داریم، در حالی که بسیاری از کشورهای غربی که بعضی از ما در مقابل شان دچار وادادگی می شویم، قدمت حیات شان به ۲۰۰ سال هم نمی رسد!
علم الهدی تصریح کرد: ملتی که فرهنگ اش را از دست بدهد یعنی شناسنامه مادری اش را از دست داده، یعنی پایگاهی برای حفظ حریم و ارزش های فکری اش نداشته است که به فرهنگ دیگری گرایش یافته است. برای غربی ها همین کافی است که برخی اصول فرهنگی شان در جوامع اسلامی تزریق شود. لذا به نظر می رسد ضمن احترام به سایر فرهنگ ها باید مراقب باشیم که فرهنگ بیگانه را رواج ندهیم.
وی با بیان اینکه انقلاب ما انقلاب فرهنگی است و انقلاب فرهنگی بر احیای رفتارهای فضیلت مدار دین استوار است، خاطرنشان کرد: این یک فرهنگ است، یعنی مردم با هم گفتمان کنند و حرف بزنند و بهترین ایده ها را برای اداره زندگی خود انتخاب کنند.
علم الهدی در پایان یادآور شد: اما اکنون برخی فریب آموزه های غیربومی را خورده اند. لذا اگر بتوانیم به درستی و بر اساس آنچه که دین و آموزه های اش بر آن تاکید دارند یعنی «گفت وگو و مذاکره»، فرهنگ اصیل اسلامی را برای افراد به ویژه نسل جوان بیان کنیم، قطعا شرایط متفاوت می شود و هرگز هیچ فرهنگ بیگانه ای نمی تواند در سبک زندگی های ما قد عَلَم کرده و مدعی شود.
نظر شما