به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از رشت، امروزه کشورهای توسعه یافته دنیا تلاش می کنند با فراهم کردن ساحتارهای انگیزشی و ترغیب پژوهشگران و فناوران از یک سو و پژوهش و تولید علم و پیوند علم و ثروت از سوی دیگر، توسعه پایدار و رفاه اجتماعی را برای جامعه به ارمغان آورند.
پژوهش نیروی محرکه توسعه در همه امور شمرده می شود و اگر برنامه ها و کارها بر پایه پژوهش انجام شود، موفق تر خواهد بود.
متاسفانه در کشور پژوهش و نوآوری های ارزنده ای توسط جوانان و نوجوانان صورت می گیرد، که در عمل اجرایی نمی شود و یا به دلیل کمبود اعتبارات رها می شود. طبق گزارشهای دریافتی افرادی که در بخش پژوهش فعال هستند یا از پژوهش هیچ اطلاعی نداشته و یا بر اثر رابطه به این سمت کشیده شده اند و از آنهایی هم که متخصص کار هستند حمایتهای ویژه صورت نمی گیرد.
پژوهش لازمه رسیدن به توسعه پایدار و ریشه کن کردن فقر و بیکاری است، پژوهشی که تبدیل به تولید علم و ثروت و فناوری شود جایگاه ارزشمندی در راستای توسعه و پویایی جامعه خواهد داشت.
در این گزارش گفتگوی ویژهای با احمد رضی، رئیس دانشگاه گیلان در مورد زیر ساختهای پژوهش گیلان و وضعیت و روند پیشرفت آن انجام شده است:
رضی، به اهمیت پژوهش در توسعه اشاره و با بیان اینکه پژوهش کارکردهای مختلفی در توسعه دارد افزود: اگر آموزش با پژوهش آمیخته نشود، درجا خواهد زد، و با خلاء روبه رو خواهیم شد.
وی پژوهش را عامل اصلی توسعه دانست و افزود: پژوهش به دو گروه دسته بندی می شود، برخی از محققان در زیر زمین جستجو و تحقیق می کنند و برخی روی زمین پژوهش و نوآوری انجام داده و دستاوردهای ارزشمندی را برای جامعه به ارمغان می آوردند.
رئیس دانشگاه گیلان اذعان کرد: درآمد حاصل از معادن سنگ، نفت، طلا و ... از دستاوردهای پژوهشی زیرزمین است اما زمانی این ذخایر ارزشمند پایان خواهند یافت.
وی ادامه داد: پذیرفته ترین مدل توسعه، مدل دانایی محور است در این مدل اگر به منابع انسانی توجه نشود، کوچ می کنند و جای دیگر را توسعه خواهند داد.
رضی به وضعیت پژوهشی گیلان اشاره و تصریح کرد: محصولات پژوهشی گیلان تاکنون منجر به دانش جدید شده و بخشی هم تبدیل به فناوری شده است اما دانش وضعیت مطلوب تری نسبت به فناوری دارد.
رئیس دانشگاه گیلان تصریح کرد: سال گذشته دانشگاه گیلان بیش از 2 هزار و 300 مقاله و 57 کتاب منتشر کرده است.
وی با تاکید بر اینکه از فناوری فاصله داریم گفت: در گیلان از پژوهشی که زمینه فناوری را فراهم کند فاصله داریم.
رضی خاطر نشان کرد: چرخه علم و دانش و تبدیل آن به ثروت در کشور نوپاست و در گیلان نیز دیرتر از سایر کشور آغاز شد.
رئیس دانشگاه گیلان با تاکید بر اینکه نیروی متخصص ماهر بومی و غیربومی بسیاری در گیلان فعالیت می کنند، اذعان کرد: فقر تجهیزات یکی از مشکلات پژوهشی گیلان است با توجه به اینکه دانشگاه گیلان 172 آزمایشگاه دارد اما فاقد آزمایشگاه های با تجهیزات مدرن آزمایشی است.
وی با اشاره به اینکه پژوهش نیازمند اعتبارات ویژهای است گفت: کشورهای توسعه یافته دو و نیم تا 4 درصد در آمد ناخالص ملی را به پژوهش اختصاص میدهند، در صورتی که در ایران اینگونه نیست، طبق گزارشهای دریافتی سال گذشته 65 صدم درصد اعتبارات تعلق گرفته و در عمل نیم درصد بوده است.
رضی اضافه کرد: ما در مورد پژوهش خوب حرف می زنیم ولی در عمل خوب اجرا نمی کنیم در حالی که توجه به تحقیق و پژوهش بهره وری و ارزش افزوده را افزایش می دهد.
رئیس دانشگاه گیلان با تاکید بر اینکه فرهنگ پژوهش و دستاوردهای آن در جامعه نهادینه نشده است اظهار کرد: اگر می خواهیم اقتصاد پویایی در جامعه حاکم شود لازمه آن دانش بنیان شدن همه بخش های اقتصاد است.
وی تحقیقات کاربردی در دانشگاه های گیلان را دارای رشد مطلوب دانست و ادامه داد: ایجاد مراکز رشد، شرکت های دانش بنیان، مراکز شتاب دهنده کسب و کار و وجود کانون های خلاقیتهای شکوفایی به کاربردی شدن تحقیقات کمک کرده است.
رضی افزود: با ارائه آموزش های لازم به دانشجو در دانشگاه، وی بعد از فارغ التحصیل شدن یک کار آفرین خواهد شد.
رئیس دانشگاه گیلان خاطرنشان کرد: دانشگاه مرکز نوآوری و تجاری سازی است که متاسفانه در مرحله دانش به فناوری و تجاری سازی رشد نکردیم.
رضی اذعان کرد: تحقیقات در بخش کشاورزی از جمله زیتون. برنج، جنگل و علوم پزشکی و ... از مهمترین پژوهشهای دانشجویان دانشگاه گیلان در همکاری با دستگاههای مربوطه است.
رئیس دانشگاه گیلان به شرکت پژوهشهای دانشجویان در نمایشگاههای ملی اشاره و اظهار کرد: سال گذشته دانشگاه گیلان با شرکت در نمایشگاه دستاوردهای پژوهشی نمایشگاه تهران توانست 16 میلیارد تومان فناوری به فروش برساند که تقریبا 21 درصد از کل فروش این نمایشگاه به گیلان اختصاص داشت.
گفتنی است، با توسعه و حمایت ویژه از پژوهشگران و جوانان فعال این بخش می توان زمینه اشتغال و رفاه اجتماعی را فراهم کرد، بی توجهی به پژوهش و نوآوری دغدغه های را جهت پیشبرد اهداف توسعه ای جامعه ایجاد خواهدکرد، با نوآوری می توان فقر را ریشه کن و رونق اقتصادی کشور را فراهم کرد.
با وضع قوانین پژوهشی و با ساماندهی این بخش می توان نیروی انسانی فعال این عرصه را شناسایی و با مدیریت و برنامه ریزی اقتصاد کشور را دگرگون کرد.
نظر شما