به گزارش خبرنگار پارلمانی خبرگزاری شبستان، محمود صادقی، نماینده مردم تهران با اشااره به نطق اخیر خود راجع به اخطاری که به شورای نگهبان درباره اصل 179 قانون اساسی داده بود، گفت: بنده نطق اضطراری را در روز یکشنبه هفته جاری مطرح کرده ام که باعث برخی ابهامات شده است و به همین دلیل لازم می دانم که توضیحاتی را در این رابطه به نمایندگان ارایه دهم.
وی با اشاره به این جمله در نطق خود مبنی بر اینکه مجلس عصاره فضایل شورای نگهبان است اظهار داشت: امام در دوره اول مجلس خطاب به نمایندگان فرمود که شما عصاره فضایل ملت هستید که همین نقل قول تعبیر به این جمله شد که مجلس عصاره فضایل ملت هست منظور بنده این است که مجلس و شورای نگهبان در شرایط فعلی در نظام قانونگذاری با یکدیگر عجین شده اند و شورای نگهبان جزیی از نظام قانونگذاری است.
وی ادامه داد: براساس اصل 92 قانون اساسی شورای نگهبان بر انتخابات و روند قانونگذاری نظارت دارد که هر کدام فلسفه متقنی دارد بنده شخصاٌ قائل به نظارت استصوابی شورای نگهبان هستم و بارها بر این نکته تاکید کرده ام.
این نماینده مردم تهران در مجلس با اشاره به تاریخچه تشکیل شورای نگهبان گفت: با رجوع مشروح مذاکرات خبرگان قانون اساسی می توان دریافت که شورای نگهبان به این دلیل تشکیل شده است که در زمان رژیم پهلوی حاکمیت کاندیداهای مشخصی را از صندوقهای رای بیرون می اورد که برای جلوگیری از این اتفاق نهادی مستقل به نام شورای نگهبان تشکیل شد تا نمایندگان مردم و نمایندگان حاکمیت باشد البته قوه مجریه و حاکمیت نیز در انتخاب نمایندگان مداخله ای نداشته باشند تا نمایندگان براساس آرای مردم انتخاب شوند.
صادقی خاطرنشان کرد: شیخ فضل الله نوری و بزرگان دیگری تلاشهای بسیاری برای برپایی نظام مشروطه انجام داده اند و بر این اساس باید قوانین مصوب مجلس به گونه ای تصویب شود که برخلاف اسلام نباشد و این موضوع بر اصول قانون اساسی پیش بینی شده است تا شورای نگهبان بر مصوبات مجلس داشته باشد تا این مصوبات مطابق موازین شرع و برخلاف قانون اساسی به تصویب نرسد.
وی ادامه داد: اکنون بعد از گذشت 4 دهه از عمر جمهوری اسلامی ایران و فعالیت مستمر شورای نگهبان سوال این است که آیا ما حق نداریم که بپرسیم که محصول چنین نظامی و رویکرد چه بوده و چه طور می توان این کار را ارزیابی کرد بنده با تمامی احترامی که برای شورای نگهبان قائلم معتقدم که باید بتوان عملکرد این شورا را نقد کرد.
این نماینده تهران با اشاره به سخنان امام در مورد نقش شورای نگهبان گفت: نقش شورای نگهبان وقتی شورای نگهبان تایید و یا رد می کند هیچ کس حق ندارد بگوید این نظر اعتبار نداشته و به همین دلیل نظر شورای نگهبان لازم الاتباع است.
وی بیان کرد: در اینجا بحث ما کاهش اختیارات مجلس است مجلس از جمله حق تحقیق و تفحص و محدودیتهای اعمال شده است که نمی توانیم تحقیق و تفحص را نسبت به شورای نگهبان و مجلس خبرگان انجام دهیم که این ها باعث کاهش حدود اختیارات مجلس و کاهش شده است.
وی با بیان اینکه بسیاری از نظارتها در امر قانونگذاری قابل نقد است تصریح کرد: بعضاً شورای نگهبان به مصوبات ایراد می گیرد و در برخی از موارد این رهنمود را به نمایندگان می کند که موضوعی را مورد استثناء قرار دهید.
وی خاطرنشان کرد: برای همه نهادهای کشور احترام قائلم و حق انتقاد را نیز قائلم.
این نماینده تهران همچنین در مورد سخنانش در مورد عملکرد دیوان محاسبات اظهارنظر در مورد دیوان محاسبات مشخص هستند و به رئیس دیوان مربوط نیست بلکه ناظر به فرایندی است که در دیوان وجود دارد و باعث خط خوردن عملکرد حسابرسان زحمت کش دیوان در جریان رسیدگی به نظام و گردش بانکی شده است و اگر لازم می دانید جزییات این موضوع را در جلسه علنی و یا کمیسیون مربوطه مطرح کنید.
علی لاریجانی رئیس مجلس در پاس به این تذکر صادقی گفت: اگر دفعه قبل اینگونه صحبت می کردید چنین مناقشه در مجلس به وجود نمی آید.
وی ادامه داد: شما به موضوع بررسی حسابهای مجلس در دیوان اشاره کردید که رئیس دیوان مواردی را حدس می زند بینی و بین الله اینطور نیست من حتی متوجه بررسیهای دیوان نمی شوم چون کارشناسان دیوان براساس سیستم از پیش تعریف شده این کار را انجام داده و در کمیسیون برنامه و بودجه آن را ارایه می دهم تا ابهامات رفع شود اگر هم اشکالی باشد آن را می گویم و اینطور نیست که حسابی را خط بزنم.
نظر شما