به گزارش خبرگزاری شبستان از ایلام، سال جاری که هماکنون حدود سه ماه دیگر به پایان آن نمانده است، از سوی مقام معظم رهبری در طلیعه سال بهعنوان سال اقتصاد مقاومتی، تولید و اشتغال نامگذاری شده است که حاکی از تأکید و دغدغه ایشان در راستای سه هدف اصلی یعنی اقتصاد مقاومتی، تولید بر مبنای ظرفیتها و توان داخلی که بهطورقطع منجر به ایجاد اشتغال خواهد شد، دارد.
از سویی دیگر در یک نگاه دیگر میتوان گفت که تولید و اشتغال درواقع زیربنای اقتصاد مقاومتی هستند و اقتصاد مقاومتی نه یک اقتصاد ریاضتی، بلکه یک اقتصاد و راهبرد بسیار قوی با بهرهگیری از توان داخلی برای توسعه همهجانبه و حضور در بازارهای جهانی و افزایش سطح کیفی محصولات که هم مردم هم تولیدکنندگان را دربرمی گیرد.
امروز نیز یکی از مسائلی که جامعه با آن درگیر است همین مسئله اشتغال جوانان است که اگر تولید در کشور رونق پیدا کند و مصرفکنندگان داخلی با حمایتهایی که از صنایع و تولیدکننده داخلی میشود و تولیدکننده نیز کیفیت محصولات و بهروز کردن آن، با میل و رغبت از کالای داخلی استفاده کند، در یک گردش و چرخه حیاتی، موجب رشد و توسعه و رفع بسیاری از معضلات خواهد شد.
اما امروز در بسیاری از نقاط جهان کارگاههای کوچک تولیدکننده موردتوجه قرارگرفتهاند که با هزینه اندک راهاندازی میشود و ضمن ایجاد اشتغال برای افراد و دارندگان مهارتهای مختلف تولیدی، بسیاری از نیازهای و کالاهای مصرفی جامعه را تأمین خواهد کرد و همین کارگاهها نیز هزینه بسیار کمی برای دولت خواهند داشت ضمن اینکه مزایای فراوانی نیز خواهد داشت که کمهزینه بودن، زودبازده بودن و همچنین دارای سود بودن در اغلب موارد به همراه دارد.
ساعت تقریباً 10 صبح است، با جمعی از همکاران دبیرخانه کانونهای فرهنگی و هنری مساجد به سمت مسجد جامع شهر ایلام، حرکت میکنیم، در مسیر حرکت چیزی که در مقابل ذهنم قرار میگیرد این است که استان ایلام ظرفیتهای پیدا و پنهان زیادی دارد که میتواند راهگشای ایجاد اشتغال برای جوانان و نوجوانان باشد.
کارگاه و آموزشگاه خانگی «سُخمه»(سُخمه؛ نوعی تنپوش زنان در زبان کردی ایلامی است) یکی از کارگاهها و آموزشگاههای موفق در این زمینه است، این کارگاه در طبقه زیرزمین خانهای در جوار مسجد جامع شهر ایلام قرار دارد، وارد که میشویم تعدادی از زنان و دختران گرد هم نشستهاند و در حال بافتن با کاموا هستند، بعد از سلام و احوالپرسی مشغول به کار خود میشوند، حدود 18 نفری میشوند که چند زن میانسال هم در بین آنان وجود دارد اما اکثراً جوان هستند. فضایی نسبتاً بزرگ، تمیز و آرام است.
خانم هاجر میرحسینی، مسئول این کارگاه آموزشی و خانگی است، وی بعد از خوشامدگویی، خود سر صحبت را باز میکند، خانم میرحسینی میگوید: این کارگاه هماکنون بیش از 5 سال است که فعالیت خود را آغاز کرده و امروز تقریباً به یک مرکز کارآفرینی تبدیلشده است، مجوز رسمی از سازمان آموزش فنی و حرفهای دارد و کار آموزش بانوان و دختران را در رشتههای مختلف هنری ازجمله بافندگی، کارهای صنایعدستی سفالی با شیشه و تزئین لوازم شیشهای خانگی را به کارآموزان بر عهده دارد.
با توجه به اینکه این مرکز در کنار مسجد جامع شهر ایلام واقعشده و تقریباً در مرکز این شهر قرار دارد موردتوجه تعداد زیادی از زنان و بانوان شهر است و در طول روز در سه نوبت فعالیت میکند و زنان و دختران ضمن حضور در این مرکز و بهرهگیری از آموزشهای لازم، از برنامههای فرهنگی و هنری که در این مرکز اجرا میشود، استفاده میکنند و تلاش میشود که برنامه دینی و فرهنگی با کمک مجموعههای مذهبی ازجمله دبیرخانه کانونهای فرهنگی و هنری مساجد برای افراد شرکتکننده در کلاسها برگزار شود.
خانم میرحسینی اضافه میکند: بانوان در این مرکز در دورههای مختلف مبتدی، پیشرفته و ژورنالی شرکت میکنند که دوره مبتدی سه ماه و دوره پیشرفته نیز سه ماه است و افراد در صورت علاقهمندی میتوانند در آزمونهای دورهای سازمان فنی و حرفهای شرکت کنند و گواهینامه دوره آموزشی را دریافت کنند.
بسیاری از خانمها بعدازاینکه در آموزشها شرکت کرده و دوره را با موفقیت میگذرانند سفارش میگیرند و کار بافتنی در خانه و دورهم در کارگاه انجام میدهند و بهنوعی نیز کمک به اقتصاد خانواده میشود، این در حالی است که بسیاری از خانمها استعدادهای درخشانی در حوزه بافتدارند و باوجودی اینکه بسیاری از محصولات کشورهای دیگر ازجمله کارهای ترک و چینی در بازار بهوفور یافت میشود، اما با توجه به کیفیت کارهای انجامگرفته بسیاری از بازاریان حوزه پوشاک از محصولات همین خانمها برای مشتریان خود استفاده میکنند.
مسئول کارگاه آموزشی سخمه، اظهار میکند: خانمها و دختران در این کارگاه در ضمن انجام کار، با جمع شدن دورهم فضایی دوستانه و صمیمانه ایجاد میکنند و از فضای روزمرگی خارج میشوند و در ضمن از احوال هم خبردار شده و برخی تجربیات خود را در زندگی برای همدیگر نقل میکنند که مورداستفاده قرار میگیرد.
در این کارگاه، فضای مجازی بهطورکلی تعطیل میشود و به بانوان توصیهشده که در هنگام فعالیت در این کارگاه از حضور در فضای مجازی خودداری کنند و از برنامههای دینی و فرهنگی و آموزشی که با همکاری دبیرخانه کانونهای فرهنگی و هنری مساجد اجرا میشود، استفاده کنند و از کتابهایی که در این خصوص در اختیار آنان گذاشته میشوند بهرهمند شوند.
خانم میرحسینی، میگوید: برخی از خانمهایی که مراجعه میکردند، قرصهای اعصاب و افسردگی مصرف مینمودند که بعد از مدتی با همین دورهمی های همراه با کار و آموزش و کار فرهنگی، دیگر این داورها را مصرف نکردند و تأثیر بسیاری خوب و مثبتی درروند زندگیشان گذاشته است.
وی، اظهار میکند: در ضمن کار آموزش و انجام کار، برنامههای فرهنگی در طول روز اجرا میشود و به مباحث و مسائل روز نیز پرداخته میشود، احکام شرعی و دینی بیان میشود و برخی مسائل ازجمله حجاب و عفاف، امربهمعروف و نهی از منکر و بیان مسائل دینی و احکام شرعی برای بانوان بیان میشود، نکات و مهارتهای زندگی، اخلاقی و گفتاری و آموزشهای لازم برای تربیت فرزندان، پرداختن به مسائلی همچون اختلافات و مشکلات خانوادگی با حضور خود خانمها و گفتوگوهای دورهم بسیار مثبت است که بسیاری از مسائل بهصورت گفتوگوی غیرمستقیم برای این عزیزان تبیین شده و دید تازهای به مسائل پیداشده است، در ضمن کتابهای دینی و مذهبی کاربردی در خصوص مسائل زندگی و مهارتهای زندگی در اختیار کارآموزان نیز قرار داده میشود.
خانم میرحسینی، میافزاید: این کارگاه آموزشی بهصورت شخصی راهاندازی شده و بسیاری از هزینه ازجمله اجارهبها با توجه به اینکه در مرکز شهر قرار داشته و اجاره سنگینی دارد، پرداخت میشود و تلاش من هم این است که فضایی بسیار خوب برای دختران و بانوان ایلامی در این محیط ایجاد شود که بتوان بسیاری از مسائل و آسیبها را از آنان دور کرد و علاوه بر کمک به اقتصاد خانواده و سرگرم شدن، روند جدید و فضای مناسب فرهنگی، به روی این عزیزان باز شود.
یکی از درخواستهای ما این است که یک مرکز فروش کارهای هنری و تولیدات اینگونه کارگاه در مرکز شهر ایجاد و دایر شود که عزیزان بتوانند با خیال راحتتر محصولات خود را به فروش برسانند و بهنوعی برای آنان بازاریابی شود، این کار هم به مشتریان کمک میکند که محصولات باکیفیت تهیه کنند، هم به کسبه و بازاریان و هم خود کارآموزان که زمینه مناسبی برای اشتغال و درآمدزایی ایجاد میشود و درنهایت کل جامعه نیز از این امر بهرهمند خواهد شد.
وی، تصریح میکند: همکاریهایی با نهادهای حمایتی و برخی از مراکز خیریه ازجمله جمعیت امام علی (ع) وجود دارد که برخی از افراد نیازمند را برای بهرهگیری از دورههای آموزشی معرفی میکنند که در این راستا نیز هیچگونه وجهی از این افراد بابت شهریه دریافت نمیشود و بدون شهریه از آموزشهای لازم بهرهمند میشوند.
خانم میرحسنی، ابراز میکند: کانونهای فرهنگی و هنری نگاه خوب و مثبتی به این مرکز دارند و با توجه به اینکه این مرکز و کارگاه در کنار و جوار مسجد جامع شهر ایلام فعالیت میکند، میتواند زمینه مناسبی در راستای جذب جوانان و نوجوانان به مساجد و ایجاد زمینه کارآفرینی باشد، انتظارم از مسئولان این است که با حمایت از این مراکز کمککار و مروج فعالیتهای اینچنینی باشند که میتواند زمینهساز دوری جامعه از بسیاری از آسیبهای اجتماعی و رسیدن به جامعهای سالم باشد.
مسئول دبیرخانه کانونهای فرهنگی و هنری مساجد نیز در این خصوص بابیان اینکه این دبیرخانه از فعالیتهای کارآفرینی در سطح کانونهای مساجد بهویژه در مناطق روستایی حمایت میکند، میگوید: در مناطق روستایی استان خوشبختانه کانونهای فرهنگی و هنری فعالیتهای خوبی در راستای کارآفرینی دارند.
حجتالاسلام علی چراغی پور، یادآور میشود: اعضای کانونهای مساجد در روستای گچ کوبان به بافت فرش در کارگاهی در جوار مسجد مشغول هستند و ضمن بافتن فرش و کار اقتصادی در برنامهها و فعالیتهای فرهنگی کانون مسجد سیدالشهدا (ع) این روستا حضور یافته و بهرهمند میشوند.
وی، با اشاره نامگذاری سال جاری از سوی مقام معظم رهبری بهعنوان سال اقتصاد مقاومتی، تولید و اشتغال، اظهار میکند: بر اساس سیاستهای ستاد عالی کانونهای فرهنگی و هنری مساجد کشور، کارآفرینی در دستور کار این کانونها قرارگرفته و حضور بانوان عضو کانونهای فرهنگی و هنری در این کارگاه، علاوه برگذران اوقات فراغت و برنامههای فرهنگی، موجب کارآفرینی و ایجاد درآمدزایی برای اعضای کانونهای فرهنگی و هنری ایجاد زمینه همدلی و همزبانی بین بانوان میشود.
چراغی پور، در پایان خاطرنشان میکند: در بسیاری از روستاهای دیگر پرورش دام، پرورش قارچ، فرشبافی، گلدوزی، برنامههای فرهنگی و هنری با رویکرد کارآفرینی و توجه به اقتصاد مقاومتی در سطح کانونهای مساجد با حضور اعضای این کانونها موردتوجه قرار دارد و تلاش میشود که با رایزنی با نهادهای مرتبط زمینه برای فعالیت بهتر و بیشتر در سطح کانونها در راستای حمایت از کارآفرینی فراهم شود.
بههرحال استان ایلام با دارا بودن منابع غنی و فرهنگ دیرین، صنایعدستی بسیار زیبا و بومی که موردتوجه بازارهای کشور و حتی بازارهای جهانی ازجمله گلیم نقش برجسته، از بستر مناسبی در راستای توسعه صنایع کوچ زودبازده و کارآفرینی در رشتههای مختلف برخوردار است که از یکسو نیازمند برنامهریزی، هدایت و حمایت نهادهای مرتبط و مسئولان است و از سوی دیگر نیز همت و تلاش افراد جویای کار را میطلبد که با ارائه ایده فناورانه و جدید همراه با خلاقیت به دنبال بهرهگیری از این ظرفیتها بهمنظور کسبوکار و تولید محصول باشند.
نظر شما