خبرگزاری شبستان_صومعهسرا: سیزدهمین همایش میرزا کوچک جنگلی با حضور فرماندار صومعهسرا، مسئولان نهادها و دستگاههای اجرایی، مسئولان نظامی و انتظامی استان و شهرستان و جمعی از دانشآموزان این منطقه صبح امروز(12آذر) در مجتمع فرهنگی هنری کتابخانه گوراب زرمیخ برگزار شد.
میرزا کوچک که از مبارزان نهضت مشروطه و رهبر جنبش جنگل ملی گرای گیلانی و رئیس جمهوری جنگل بود در سال ۱۳۰۰ همراه با یار وفادار خود گائوک آلمانی معروف به هوشنگ جهت رفتن به نزد عظمت خانم فولادلو (حاکم خلخال) بعد از مبارزات طولانی مدت با استکبار و استبداد در ارتفاعات تالش گرفتار برف و سرما شده و جان خود را از دست داد.
یکی از مهم ترین پایگاه های مبارزاتی میرزاکوچک خان در منطقه گوراب زرمیخ صومعه سرا بوده که به همین منظور و در راستای پاسداشت یاد و خاطره این روحانی مبارز همایش بزرگ «میرزا کوچک جنگلی» در محل پایگاه مبارزاتی او که در حال حاضر به کتابخانه شهر تبدیل شده، برگزار شد.
در جنبش جنگل 3 جریان دخیل هستند
عباس نعیمی، استاد جامعه شناسی دانشگاه گیلان با بیان اینکه بیش از 20 کتاب تخصصی در خصوص جنبش جنگل و تاریخ جنبش جنگل نگاشته شده است، اظهار کرد: متاسفانه ما دچار مکررگویی و تکرار هستیم.
وی افزود: سخن به ادبیات و شعر گفتن زیباست آرایه ادبی در راستای میرزا زیباست اما ارتباط ما با کنش اجتماعی و ساختارهای عقیدتی سیاسی روزگار میرزا، فاصله زیادی دارد.
استاد جامعه شناسی دانشگاه گیلان با اشاره به اینکه کتاب «جریانشناسی سیاسی جنبش جنگل» که در سال91 در تهران منتشر شد، فصل مشترک جامعه شناسی سیاسی و علم تاریخ جنبش جنگل است، گفت: در این کتاب طرحی مطرح شده است که بخش زیادی از تالیفات این حوزه را زیر سوال میبرد.
نعیمی با بیان اینکه در جنبش جنگل 3 جریان دخیل هستند، تصریح کرد: جریان ملی گراي مذهب، راست محافظ و جریان چپ سه جریان در جنبش جنگل است.
وی با بیان اینکه جنبش جنگل در نیمه دوم 1293 منعقد و پیمان نخستینش بسته شد، خاطرنشان کرد: سال 1296 که جنبش چریکی جنگل به صورت رسمی در رشت مستقر گردید و اداره امور ولایت گیلان را در دست گرفت به دفعات با قشون بیگانه و عوامل داخلیش به نبرد برخواست اما با ایجاد تفرقه در جنبش و جدایی خائنانه حاج احمد از جنگل که از ستونهای آن و مسئول امور مالی بود و البته تسلیم و اعدام شدن دکتر حشمت در 14 اردیبهشت 1298 علی الظاهر جنبش جنگل فرو پاشید لیکن با پایداری عجیب کوچک خان در حالیکه فقط چند تن برایش باقی مانده بود بعد از چند ماه دوباره جنبش احیاء شد.
استاد جامعه شناسی دانشگاه گیلان، نخستین برهه جنبش جنگل را از سال 1293 تا 1298 دانست و اظهار کرد: در نخستین ماههای سال 98 پی حمایت هوانیروز انگلستان، این جریان شکست می خورد.
نعیمی افزود: کوچک خان این بار به همراه حسن خان آلیانی معروف به معین الرعایا به احیای دوباره جنبش در منطقه آلیان فومنات همت گماشت و جنبش از حالت ملی به سمت محلی پیش رفت.
وی گفت: به هر حال با حضور روس های بلشویکی در آبهای انزلی معاهده ای بین وی و چپها به امضاء رسید که اعلان نخستین جمهوری شورایی ایران بود. اما ائتلاف مذکور چند ماه نکشید چرا که دیدگاه ملی – مذهبی کوچک جنگلی با چپ روی های عناصر رادیکال طرف بلشویک تعارض جدی داشت بنابراین میرزا به حالت قهر به رشت و سپس به فومنات بازگشت که در واقع می توان حرکت جناح مقابل را نوعی کودتا علیه وی و جریان منتسب به او دانست.
استاد جامعه شناسی دانشگاه گیلان با بیان اینکه اوج دوران جنبش جنگل سالهای 1296 و 1297 است، تصریح کرد: در پایان سال95 و 96 قحطی گستردهای ایران را فرا گرفت اما در گیلان با مدیریت خوب جنبش هیچگونه قحطی دیده نمیشد.
نعیمی با بیان اینکه بر خلاف تاریخ نویسی که چپها دارند و تاریخ را تحریف میکنند، چپها به جنبش ضربه زدند، خاطرنشان کرد: از این بعد تاریخی باید بتوانیم برای روزگار خودمان استفاده کنیم.
وی شهادت میرزا و یارانش در آن زمان را دارای پیام ارزشمندی خواند و اظهار کرد: پیام این نهضت همواره برای ملت ایران و مردان آزادیخواه و آزاداندیش تاریخ جاودانه میماند که این ملت ظلم و ستم استبداد و تجاوز بیگانگان به کشور را تحمل نمیکنند.
7سال از دوران مبارزتی میرزاکوچک در بخش میرزاکوچک(گوراب زرمیخ) بوده است
داوود توفیقی، شهردار گوراب زرمیخ با بیان اینکه شهدای گمنام و مدافع حرم از افتخارات این شهر هستند، افزود: دانش آموزان آینده سازان این کشورند و نیاز بود تا در این مراسم حضور پیدا کنند و با افتخار استانشان آشنا شوند.
وی با بیان اینکه گوراب زرمیخ به اشکال مختلف بسیار معروف و قابل ستایش و افتخار برای مردمانش است، گفت: از قبل انقلاب، حدود 7سال از دوران مبارزتی میرزاکوچک در بخش میرزاکوچک (گوراب زرمیخ) بوده و مردم از او استقبال کردند و این نشان از بزرگی مردمان این منطقه دارد که دوشادوش میرزا به مبارزه با اجنبی و ظالم پرداختند.
شهردار گوراب زرمیخ با بیان اینکه مردمان این منطقه در همه عرصهها دوشادوش نظام و انقلاب بودهاند و در همه برنامههای فرهنگی و مذهبی حضور پررنگی دارند، تصریح کرد: اولین شهید مدافع حرم شهرستان صومعهسرا برای گوراب زرمیخ است که سبب افتخار برای مردمان این بخش میباشد.
توفیقی با بیان اینکه باید به داشتههای خود افتخار کنیم، خاطرنشان کرد: امروز همایش شهرستانی میرزاکوچک به احترام مردم این بخش در گوراب زرمیخ برگزار شده است.
وی با بیان اینکه در اطراف این مناطق، پایگاه مبارزاتی میرزا بوده و به آموزش نظامیان خود پرداخته است، اظهار کرد: باید رهرو، اهدافی را که میرزا کوچک و شهدای گرانقدر این انقلاب و نظامی جمهوری اسلامی داشتهاند، باشیم.
گفتنی است، اجرای سرود توسط دانشآموزان، اجرای موسیقی سنتی، اجرای دکلمه خوانی توسط مردی که نقش میرزاکوچک را داشت از جمله برنامههای جانبی این همایش بود.
نظر شما