به گزارش خبرگزاری شبستان، جواد شمقدری معاون سینمایی وزارت ارشاد شب گذشته در گفت و گوی تلویزیونی برنامه دو نیم ساعت که با عنوان «سینمای ایران روی موج خبر» در شبکه خبر پخش می شد، حاضر شد و به پرسش های متنوعی درباره وضعیت سینمای ایران پاسخ گفت.
شمقدری درباره تاسیس سازمان سینمایی کشور گفت: طرح موضوع تشکیل سازمان سینمایی مربوط به دوره ما نیست و بارها مطرح شده اما شاید ارادهای که حاضر باشد در کنار تمام مسئولیتها و مشغلههای کاری که در معاونت سینمایی است، بخشی از فرصت را صرف این بازنگری و تحول جدی کند، پیش نیامده باشد والا همه کسانی که در حوزه سینما در دورههای مختلف کار کردهاند روی تشکیل این سازمان بحث کردهاند و معتقد بودهاند که باید جایگاه معاونت کمی باید تغییر کند.
وی ادامه داد: سینما امروز یک هنر برتر است و تاثیرات شگرف دارد ، آنقدر که سینما مخاطب دارد و مردم به آن توجه دارند و بخشی از جامعه هنری رادرگیر خودش میکند، دیگر رشتههای هنری چنین ویژگی را ندارند. البته نمیخواهیم شأن هنرها را متمایز کنیم اما امروزه این گونه است که به سینما بیشتر توجه میشود، به طوریکه نسبت به دیگر رشتههای هنری قابل مقایسه نیست. لذا چنین هنری با این گستردگی و میدان عملی که امروز (به خصوص) پیدا کرده است، نباید در چارچوب یک معاونت محدود شود و با توجه به محدودیتهای اداری و سازمانی که در وزارت ارشاد وجود دارد، میطلبد که این اتفاق بیافتد. در کنار تشکیل شورایعالی سینما، این که سازمان سینمایی تشکیل شود، بزرگترین تحول و اتفاق است.
معاون سینمایی ارشاد درباره زمان رسمی شروع به کار سازمان توضیح داد: سه ماه به ما مهلت داده شده که احتمالاً 40 روز از فرصت باقیمانده است که ما ساختار و شرح پستهای این سازمان را باید نهایی کنیم. بخشی از کار انجام شده اما بخشی از آن هنوز باقی است که باید ارایه بدهیم و سیر اداری خود را طی کند و نهایتاً توسط جناب آقای رئیس جمهور ابلاغ شود و آنگاه سازمان رسماً کار خود را آغاز خواهد کرد.
شمقدری درباره نظارت بر کار این سازمان گفت: باتوجه به بحث نظارتی که مجلس روی آن حساس است، به این جمعبندی رسیدیم که در ذیل وزارت ارشاد باشد که مجلس هم نگاه نظارتی خود را بتواند ادامه بدهد.
معاون امور سینمایی در ادامه گفت: در تعریف سازمان آمده است که رئیس سازمان هم شأن معاون وزیر است که ضمن آن که اختیاراتش بیشتر است، تعاملاتی که میتواند داشته باشد بیشتر خواهد بود، دستگاه مستقل، چابکتر خواهد شد در عین حال ردیف بودجه مستقلی خواهد داشت که مستقیماً اخذ خواهد کرد و نباید از طریق معاونت اداری مالی وزارتخانه اخذ نماید. در حال حاضر بودجههای معاونتهای مختلف از طریق معاونت اداری مالی وزارتخانه میآید که این مرحله حذف خواهد شد و با تشکیل سازمان سینمایی ما مستقیما با معاونت نظارت راهبردی مرتبط میشویم. همچنین سطح تعاملات سازمانی افزایش و ارتقاء پیدا میکند خصوصاً در زمینه ارتباطات بینالملل ، ما باید در حوزه بینالمل در حوزه وزارتخانه اقدام کنیم اما با تشکیل سازمان سینمایی میتوانیم مستقل عمل کنیم و در مسایل حقوقی مستقل عمل کنیم اینها نکاتی است که میتوانیم درباره مزیتهای کار برشماریم. نکته دیگر اینکه معاونت سینمایی بعد از انقلاب طی فرآیندی جلو رفته و به فراخور نیازهای هر دوره چیزهایی به آن اضافه و یا کم شده و ساختارش به هم ریخته الان فرصتی پیش آمده که یک بازنگری اساسی و اصطلاحاً یک خانه تکانی جدی در آن صورت گیرد تا سازمانی بشود که بتواند چابکتر و چالاکتر و مستقلتر عمل کند. این فرصت الان پیش آمده که دوستان ما برنامهها را مینویسند تا مقدمات کار فراهم شود، میتوانم بگویم تقریباً فرایندهایی که در معاونت سینمایی در حال حاضر وجود دارد خیلی دگرگون خواهد شد، در ساختار جدیدی که در سازمان مستقر خواهد شد.
شمقدری درباره انتخاب رئیس سازمان سینمایی کشور و احتمال عدم حضور وی به عنوان رئیس سازمان سینمایی گفت: این بحثها در زمان حضور من در معاونت سینمایی چندین و چندبار مطرح شد وحالا به تناسب تشکیل سازمان سینمایی دوباره مطرح میشود اما تصمیم نهایی طبق ساز و کارهای موجود با وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی است و جناب آقای دکتر حسینی هر لحظه قطعاً میتوانند معاونانشان را عوض کنند و از جمله رئیس سازمان سینمایی کشور .
شمقدری درباره قبول یا رد پیشنهاد ریاست سازمان سینمایی کشور توسط خود به مجری برنامه، به این نکته اشاره کرد که «من روزی که مسئولیت را پذیرفتم به دکتر احمدی نژاد عرض کردم که من با این نیت به معاونت سینمایی میروم که ده سال یک برنامه اجرایی استمرار پیدا کند تا بتواند اهداف مستقر شود والا یک دوره یک ساله دو ساله حتی چهار ساله فایدهای نخواهد داشت.»
معاون امور سینمایی در ادامه برنامه «دو نیم ساعت» در ادامه صحبتهای خود درباره ریاست سازمان سینمایی و وضعیت سینمایی، ادامه داد: مهم نیست چه کسی بیاید، مهم ابن است کسی بیاید که این برنامهها را ادامه بدهد، مهم برنامهها است که انشاءاله باید سازمان مستقر بشود و برنامهها ادامه پیدا کند.
وی ادامه داد: از روزی که جناب آقای احمدینژاد آمدند، گفتم در هرجایی حاضریم خدمت کنیم برای شخص من فرقی نمیکند و امیدواریم سینمای ایران جایگاه واقعی خودش را پیدا کند.
شمقدری گفت: با توجه به نیازی که نظام و انقلاب به این سینما دارد، سینمای ما که باید از شکل اپوزیسیون خارج شود و در خدمت نظام و انقلاب قرار گیرد امیدواریم در این تغییر و تحولی که در تغییر ساختار مدیریتی سینما پیش خواهد آمد، هویت سینما هم بیشتر تغییر کند و بیشتر در خدمت نظام و انقلاب قرار بگیرد.
شمقدری درباره حضور رئیس جمهور در جلسات شورای عالی سینما پس از تاسیس سازمان سینمایی گفت: پییشنهاد ما برای حضور رئیس جمهور در جلسات شورایعالی سینما دو جلسه (هر شش ماه یکبار) بود اما آقای رئیس جمهور خودشان گفتند هر سه ماه یکبار جلسات با حضور ایشان برگزار شود و در سال ما باید چهار جلسه شورایعالی سینما باید داشته باشیم. اما کار اصلی که کارهای کارشناسی و زمان بر است که در قالب کمیسیونهای تخصصی انجام میشود. ضمن آن که ما جلساتی را با حضور نایب رئیس شورایعالی سینما (وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی) خواهیم داشت چرا که وقت آقای رئیس جمهور محدود است و ممکن است ما نتوانیم هر لحظه با ایشان قرار بگذاریم.
وی اظهار داشت: در همین راستا ما تا به حال دو جلسه با نایب رئیس وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی داشتیم و سه جلسه با حضور رئیس جمهور برگزار شد، ضمن آن که کمیسیون تخصصی هم تعریف شده که این کمیتهها هم جلسات خود را به فراخور نیاز برنامهها تشکیل میشود، زیرا افراد عضو در کمیسیون تخصصی آزادتر هستند که مسئولیت این کمیسیونها برعهده وزیر یا معاون سینمایی است.
وی ادامه داد: تفسیر من این است که چهار جلسهای که در بالا ذکر آن رفت، باید با حضور رئیس جمهور برگزار شود. به هرحال وقتی مصوبات، شأن مصوبه هیات دولت را داشته باشد باید رئیس جمهور در جلسه حضور داشته باشد اما به فراخور نیاز جلسات دیگری در سال را با حضور دکتر حسینی (وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی) برگزار نماییم.
معاون امور سینمایی وزارت ارشاد، درباره نماینده ایران در بخش فیلمهای غیر انگلیسی زبان اسکار گفت: اسکار را نباید این قدر مهم کرد. سینمای ایران راه خود را طی میکند و در شرایط فعلی، بعید است یک فیلم خوب که استقلال و عزت ملت ایران را نشان بدهد، نامزد دریافت جایزه اسکار شود... البته در حال حاضر بر این منوال است و ممکن است اتفاقاتی درآینده در آمریکا رخ دهد که قطعاً هم معتقدیم خواهد افتاد و روزی که زیاد دور نیست اتفاقات مثبتی رخ خواهد داد و در آمریکا تحولاتی خواهد بود و جامعه آمریکا نیاز به فرهنگ انقلاب اسلامی و ارزشهای ما خواهد داشت که با معرفی نماینده سینمای ایران به اسکار ، این رابطهها میتوانیم قطع نکنیم.
وی در عین حال گفت: اسکار به نظرم خیلی مهم نیست . طبق شرایطی که وجود دارد فیلمهایی میتوانند به اسکار معرفی شوند محدود هستند، پنج فیلم معرفی شد که شاید یکی دوتا از فیلم در حال حاضر شرایط لازم را ندارند. این فیلمها باید در آمریکای شمالی اکران شوند و پخش کننده داشته باشد و اساساً عرضه فیلم به اسکار، لازمهاش تبلیغ گسترده است زیرا باید بخش اعظمی از حدود 1500 عضو آکادمی فیلم را ببینند. وقتی فیلم تبلیغ نشود ودر برنامهها گنجانده نشود فیلم دیده نمیشود و طبعاً رای هم به آن داده نمیشود. تعداد گزینههایی که میتوان به اسکار معرفی کرد خیلی محدود است، در سینمای ایران شاید 7 یا 8 عنوان فیلم (و شاید هم کمتر) شرایط لازم را خواهند داشت، هرسال هم دوستان از این تعداد چهار یا پنج نماینده را معرفی میکنند که در نهایت در این هیئت، یک فیلم برای ارائه به اسکار انتخاب خواهد شد.
در ادامه برنامه «دو نیم ساعت»، معاون سینمایی درباره استعفای تهیهکنندگان از اتحادیه و این که ماموریت اتحادیه، ایجاد یک چتر واحد است، توضیح داد: اولین چالشی که ایجاد شد فکر میکنم در سال 71 بود که خود من در حوزه تهیهکنندگی وارد شدم و شاهد اختلاف نظرات این صنف بودم. این اختلافات تا به حال وجود داشته و در هر دوره برای درمان آن یک روشی اتخاذ شده است که درمانها هم نتیجه نداده به طوری که در دورهای که ما وارد سینما در حوزه مدیریت شدیم چهار گروه بودند که خیلی با هم همراه نبودند و عنقریب گروه پنجم شکل میگرفت که مانع تشکیل این گروه شدم.
وی درباره تشکل اتحادیه و تشکل مقابل آن گفت:عمده تهیهکنندگان و افرادی که برای تهیهفیلم ها پول در جیب خود دارند ، زیر چتر اتحادیه تهیهکنندگان جمع شدند. تهیهکنندگانی که بیشتر به رانتهای دولتی تکیه دارند و اگر دولت به آنها پول ندهد، شاید نتوان به آنها تهیهکننده اطلاق کرد، سمت دیگری هستند.
وی اظهار داشت: در مورد حرفهای دوطرف هم نمیتوان گفت یک طرف کاملاً درست و طرف دیگر کاملاً غلط میگوید. اصلاً اینگونه نیست ولی ما فکر میکنیم راه این است که ما، به بخشی که بیشتر متکی به سرمایه خودش است، توجه کنیم.
شمقدری گفت: تهیهکننده دولتی که پول از دولت میگیرد و تهیهکنندگی میکند، خوب است اما تهیهکنندهای که با سرمایه خود فعالیت میکند، ارجح تر است. ما تقاضا کردیم دوستان با هم به گفت و گو بنشینند، حتی اگر لازم باشد در جلسات ما هم حضور پیدا میکنیم تا به یک وحدت نظر برسیم، ما نمیتوانیم سیستم را متوقف کنیم، ما باید یکی را انتخاب میکردیم که فرآیندها و شکل آن برای آینده سینمای ایران مطلوبتر است. اتحادیه تهیهکنندگان دور هم جمع شدند و بخشی از آنها از این دوستان کسانی هستند که در مجموعه قبلی فعال بودند و از عوامل اصلی بودند، اما جدا شدند. طبیعی است در این مسیر حرکت ریزش و خیزش باشد و پیچیده نیست. اگر دوستان تهیهکننده همدلیشان را کمی بیشتر کند من فکر میکنم زودتر در کنار هم جمع بشوند.
معاون سینمایی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره رفع مشکلات برخی از فیلمها در بدو ورودش به معاونت سینمایی و مشکلات پیش آمده برای تعدادی از فیلم در دوره معاونتاش به کارشناس و مجری برنامه «سینمای ایران روی موج خبر» گفت: پس از آنکه برخی از فیلمها رفع توقیف شد، تحلیلها و نظرات مختلفی ارایه شد و این، یک جنگ بین دو دیدگاه است. دیدگاه ما این است که تصمیمی که آن روز گرفتیم با توجه به ساز و کارهایی که برای آن تعریف کردیم و به برخی از فیلمها با اکران محدوداجازه نمایش دادیم ، زیرا معتقدیم سینما و هنر صفر و یک نیست و بین صفر و یک بینهایت نقطه داریم ، نباید بگوییم یا ممنوع یا مجوز عام. میتوانیم با اکران محدود منطقه ای ، اکران محدود سنی، اکران محدود بدون تبلیغات که تعریف شد. یک مقدار در تضارب آرا در برخی از محافل نظریه عدم اکران غالب شده است.
وی اظهار داشت: یک چنین بحثهای کارشناسی در حال حاضر وجود دارد، ما همه بحثها را گوش میدهیم. اگر فیلمی که در یک دورهای ممنوع بوده، الان نمایش داده میشود، قطعاًً یک آسیبهایی خواهد داشت، فیلمهای معمولی هم ممکن است برای عدهای از مخاطبان خاص آسیب داشته باشد اما همان فیلم دهها حسن برای مخاطبان دیگر داشته باشد باید سر جمع اینها را سنجید. اگر همه عزیزان ما در حوزه تهیهکنندگی و کارگردانی و مجموعه مدیریت سینمایی که یک طرف آن ما هستیم با افکار عمومی، با رسانهها وبا مسئولین یک تعامل مثبتی داشته باشیم، فکر میکنم چنین مشکلی برای همیشه از سر راه سینمای ایران برداشته خواهد شد. گاه مخالفتهایی میشود و نظراتی داده میشود که بعضاً نظرات کاملاً درست است. البته ما فیلمهایی هم داریم که در جمع سینمایی هم که پخش میشود، اکثریت جمع سینمایی ، ترجیح میدهند که این فیلم جایی نمایش داده نشود! ما چنین فرآیندی را ادامه میدهیم در کل نگاه ما این است که فیلمها به چنین مشکلاتی برنخورند و تاجایی که ممکن است موانع برطرف و پخش شود.
وی گفت: در حال حاضر به غیر از یکی دو فیلم که از قبل است و فیلمسازان از مشکلات فیلم مطلع هستند و نشده که مشکلات برطرف شود دیگر فیلمها مشکل خاصی ندارد.
شمقدری درباره مشکلات پیش آمده برای نمایش فیلمهایی چون «خانه پدری» و «گزارش یک جشن» توضیح داد: «خانه پدری» ضمن این که آقای عیاری یکی از فیلمسازهای خیلی خوب ماست و فیلم خیلی قدرتمند ساختند. تعبیر خودم این است که اگر «خانه پدری» در جشنواره به نمایش درمیآمد شاید موفق به دریافت دو یا سه جایزه میشد و میتوان چنین ارزیابی از فیلم به لحاظ فنی و هنری ارایه دهیم اما یک مشکل جدی داشت اما معذورم مشکل فیلم را بیان کنم، مگر این که فیلمساز حضور داشته باشد و ایشان اجازه بدهد، مشکل را طرح میکنم. من این آمادگی را دارم اگر نیاز شد جلسهای در رسانه باشد و فیلمسازان عزیز ما بیایند . من به عنوان کسی که حاصل جمع نظر مدیریتها را میآورم ممکن است جای من کسی دیگر بیاد فرقی ندارد اما میتوانیم به بحث بگذاریم که مشکل کار چیست؟
وی در ادامه درباره حل مشکل فیلم «خانه پدری» گفت: تقریباً هم فکر میکنم مشکل کار را پذیرفتند زیرا خبری خواندم مبنی بر این که کار را اصلاح کردند، البته اصلاحی که صورت گرفته است، بدون هماهنگی با اداره کل نظارت و ارزشیابی ما است و هنوز هم نسخه جدید را ارایه ندادهاند. دو سه فیلم چنین مشکلاتی دارد.
معاون امور سینمایی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی همچنین در برنامه «دو نیم ساعت» گفت: «گزارش یک جشن» آقای حاتمیکیا هم خیلی مشکل ندارد و ما امیدواریم که هفته آینده حل بشود.
پایان پیام/
نظر شما