خبرگزاری شبستان_ خرم آباد؛
بقعه متبرکه امامزاده زید بن علی(ع) در بازار قدیمی شهر خرمآباد واقع شده است و قدمت ساخت بنای کنونی آن به سال ۱۳۰۷ هجری قمری میرسد.
این آرامگاه نخستین بار به دستور بدربن حسنویه و در زمان حکومت آل حسنویه در سال ۴۰۴ هجری قمری ساخته شد.
بقعه متبرکه زید بن علی (علیه السلام) در مرکز بازار روز خرم آباد و اقع شده است و چهار خیابان محدود به بقعه متبرکه قدم به قدم شامل مغازه دار ها و دست فروشانی است که بساط کاسبی پهن کرده اند و از نعمت خوان امامزاده بهره مند هستند.
وجود بازاریان در اطراف این بقعه متبرکه، به رغم عرضه ارزان تر کالا و استقبال مردمی از این بازار مجال توسعه این حریم را گرفته است.
چند قدمی درب ورودی حرم هیاهوی بازاریان و دست فروشان و خیل انبوه مردمی که برای خرید به بازار آمده اند مشاهده می شود.
گذر از میان کوچه ها و خیابان های که بیشتر فضای موجود توسط بازاریان گرفته شده، در کنار عبور و مرور جمعیت زیادی که برای خرید به این بازار می آینده و همچنین صدای بازاریان و بساط داران آرامش محیط را بر هم می زند، اما با ورود به بقعه متبرکه، مامنی آرام و دلنشین وجود دارد.
روزانه خیل انبوهی از عاشقان خاندان عصمت و طهارت برای زیارت این بقعه نورانی به حرم امامزاده زید بن علی (ع) مشرف می شوند.
فضای کوچک این بقعه متبرکه همواره مملو از زائران و عاشقان خاندان عصمت و طهارت است و ضرورت ساماندهی و توسعه این حریم نورانی را دوچندان می کند.
طرح آزاد سازی بقعه امامزاده زید بن علی(علیه السلام) خرم آباد، سال هاست که مصوب شده است، اما گویا بازاریان برای تخلیه مغازه ها رغبتی نشان نمی هند و این امر باعث شده است کار آزادسازی این بقعه متبرکه به کندی پیش رود.
بسیاری از بازاریان اطراف این بقعه نورانی برای مغازه های کوچک وچند متری خود هزینه های میلیاردی طلب می کنند و این زیاده خواهی کسبه کار آزاد سازی حریم این بقعه متبرکه را با مشکلاتی مواجه کرده است.
سود جویی برخی موجب شده است که این بقعه متبرکه به عنوان ظرفیتی بزرگ در حوزه گردشگری شهر راکد بماند، آزاد سازی حریم این بقعه متبرکه نیازمند عزم عمومی است.
تخریب 15 مغازه در حریم امامزاده زید بن علی (ع) خرم آباد
حجتالاسلام مرتضی خاکباز، مدیرکل اوقاف و امور خیریه لرستان، با بیان اینکه پیگیر آزادسازی حریم امامزاده زید بن علی(ع) از طریق مراجع قضایی هستیم، افزود: تلاش اوقاف و امور خیریه برای آزاد سازی این بقعه متبرکه ادامه دارد.
وی با اشاره به صدور رای برای 30 پرونده مربوط به مغازه های اطراف حرم امامزاده زید بن علی(ع)، گفت: در این آرای صادر شده را تخلیه ۳۰ باب مغازه و تخریب ۱۰ مغازه صادر شده است.
حجت الاسلام خاکباز، بیان کرد: طی ماه های اخیر نیز پنج مغازه اطراف این بقعه متبرکه تخریب خواهند شد.
مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان لرستان، با تاکید بر ضرورت مشارکت مردم در اجرای این طرح، ابراز کرد: رقمهایی که توسط کسبه مطرح میشود بسیار زیاد است و اگر میخواهیم حریم امامزاده زید بن علی(ع) ساماندهی شود باید هم مردم و هم مسئولان پای کار آیند.
قدمت بالغ بر یک هزار ساله امامزاده زیدبن علی(ع) خرم آباد
حجت الاسلام فضل الله نجفی، سرپرست اداره تبلیغات اسلامی خرم آباد، در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در خرم آباد، گفت: به دنبال پی گیری های به عمل آمده برخی از مغازه های اطراف این بقعه متبرکه خریداری و تخریب شده اند.
وی، افزود: در راستای طرح آزاد سازی بقعه متبرکه امامزاده زید بن علی (ع) خرم آباد، 30 پرونده در قوه قضائییه تشکیل شده است و آرای مربوط به این تعداد پرونده صادر شده و در تجدید نظر قرار دارند.
حجت الاسلام نجفی، با اشاره به اینکه اجرای کامل طرح آزاد سازی حریم بقعه متبرکه زید بن علی (ع) در گرو تامین اعتبار است، اظهار داشت: اعتبار لازم به نسبت مساوی باید توسط استانداری لرستان، میراث فرهنگی و گردشگری استان و اداره کل اوقاف و امور خیریه تقسیم شده است.
وی افزود: برای اجرای این طرح، از میراث فرهنگی و استانداری لرستان درخواست می شود که طبق قرارداد اعتبارات را زودتر در اختیار اوقاف و امورخیریه قرار دهند.
سرپرست اوقاف وامورخیریه شهرستان خرم آباد، با اشاره به قدمت بالغ بر هزار و ۱۰۰ ساله این امامزاده، بیان کرد: ساماندهی این حریم نورانی می تواند در تقویت شاخص گردشگری معنوی استان نقش بسیاری داشته باشد.
حجت الاسلام نجفی، با بیان اینکه حرم امامزادگان از قدیم الایام محل و مکانی برای حل اختلاف های مردمی بوده اند، افزود: تقویت شاخص های فرهنگی در بقاع متبرکه و تلاش برای تبدیل شدن بقاع به قطب فرهنگی جامعه از اهداف و رویکردهای اوقاف و امورخیریه است.
غالب مغازه های اطراف بقعه متبرکه در زمین وقفی و با اعتبار شهرداری های سابق احداث شده اند و کسبه در این مکان ها تنها حق کسب و سرقفلی دارند، اما برای تخلیه مکان اعتبار های میلیاردی در خواست می کنند.
طرح آزاد سازی و توسعه حریم بقعه متبرکه زید بن علی (ع) در شهرستان خرم آباد، از زمان دولت نهم آغاز شده است و به دلایل مختلف تاکنون به نتیجه نرسیده است.
به نظر می رسد برای جلب همکاری کسبه نیاز است، نهادهای چون شهرداری، استانداری باید پای کار آمده و بازارچه ای برای کسبه ای که مغازه های آنان در طرح آزادسازی بقعه متبرکه قرار دارد، ایجاد شود.
بناى کنونى مقبره به سال ۱۳۰۷ هجرى قمرى مربوط مىشود، این مقبره در سال ۴۰۴ هجرى قمرى به فرمان بدر بن حسنویه ساخته شده و به زید بن علی بن حسین بن علی بن طالب(ع) تعلق دارد.
بناى مقبره، هشت ضلعى است که چهار ضلع اصلى دارد و هر یک از این اضلاع نیز به ضلعهاى کوچکترى تقسیم شدهاند.
تمام بنای امامزاده زید بن علی خرم آباد از آجر ساخته شده است. صندوقى چوبى و قهوهاى رنگ با نقوش زیباى کندهکارى شده، روى قبر جاى گرفته است،در هر دو گلدستهٔ مقبره نیز پلههایى براى رفتن به پشتبام کار گذاشته شدهاند.
مقبره دارای دو گلدسته مدور آجری در دو طرف بوده که با کاشیهای زیبائی که کلماتی مقدس بر آن نوشته شده مزین شده است.درب اصلی حرم از چوبی مخصوص و به شکل زیبائی ساخته شده و آیات و کلمات مقدس با خط نسخ و به طور برجسته بر آن نقش شده است
نظر شما