شتاب زدگی، ویژگی اصلی  آثار دفاع مقدس در دوران جنگ تحمیلی است

یک منتقد ادبی گفت: شتاب زدگی در نگارش از نکات منفی ادبیات داستانی دفاع مقدس است که ریشه آن را می توان در حس میهن پرستانه مولفان آنها جست.

به گزارش خبرگزاری شبستان از فارس، محمد جواد جزینی، منتقد ادبی عصر دیروز (24شهریور) در دوازدهمین نشست نقد و بررسی کتاب فارس که به نقد "آدم هم پوست می اندازد" اثر اکبر صحرایی اختصاص داشت، گفت: آثار ادبی دفاع مقدس به 2 دسته تقسیم می شوند، دسته اول آثاری هستند که از ابتدا تا پایان جنگ نوشته شده اند و دسته دوم نیز شامل آثاری می شوند که نگارش آنها بعد از جنگ شروع شده و تا به امروز ادامه دارد.
 

وی ادامه داد: نگارش اولین داستان ها را با محتوا و مضمون جنگ جویی ها آغاز کردند زیرا تحت تاثیر واکنش های مستقیم جنگ قرار گرفته بودند.
 

 

جزینی با اشاره به ویژگی شتابزدگی آثار گروه اول دفاع مقدس بیان داشت: نویسندگان این دسته به شدت شتاب زده بودند چرا که آثار آنها بیشتر برگرفته از احساساتشان بود و از ساختار درست و صحیحی برخوردار نبودند و در واقع بیشتر آثار آنها به صورت گزارش نگاشته می شد.
 

وی افزود : نویسندگان دسته اول آثار دفاع مقدس به صورت عمقی به نگارش داستان نمی پرداختند، در صورتی که نویسندگان گروه دوم این دغدغه را دارند و تنها به بیان گزارشات اکتفا نمی کنند از این رو به ادبیات گروه اول جنگ، ادبیات تبلیغی گفته می شود.
 

این منتقد ادبی گفت: اغلب داستان ها در گروه اول از ویژگی سیاه و سفیدی برخوردار بودند، یعنی دشمن را بسیار بد و نیروهای جبهه ای خود را بسیار خوب و قهرمان جلوه می دهند که این مورد را در برخی از داستان های کتاب "آدم هم پوست می اندازد" می توانیم ببینیم.
 

 

جزینی ورود کلیشه ها در داستان های گروه اول را از دیگر معضلات این آثار دانست و خاطر نشان کرد: متاسفانه در کتاب صحرایی با وجود ویژگی های مثبت بسیار چنین ایرادی وجود دارد، امروزه خوانندگان آثار ادبی انتظار دارند که نویسنده از کلیشه ها عبور کند و بطور مثال انسان های خاکستری را که معضلی جدید در دنیای امروز هستند را در داستان هایش نمایان کند.
 

 

بر اساس این گزارش، در ادامه فرشید سادات شریفی، از دیگر منتقدان ادبی نیز گفت: امروزه یکی از اصلی ترین گونه های داستانی، آثار ادبیات جنگ است چرا که جنگ دفاع مقدس یکی از طولانی ترین جنگ های معاصر و یک پدیده ای دوست داشتنی برای تمام اقشار جامعه است.
 

 

وی نگرش نویسنده و نگارش کتاب "آدم هم پوست می اندازد" را حرفه ای دانست و تصریح کرد: حرفه ای نوشتن از یک سو دارای یک جنبه مثبت یعنی پیشروی به سمت تخصصی شدن و از سوی دارای جنبه منفی سفارشی نویسی است، از این رو موجب ضعف در عرصه آثار ادبی می شود، کتاب اکبر صحرایی با وجود نکات مثبت بسیار از ضعف محتوا برخوردار است چرا که محتوا بر ذات و جوهره ای داستانی قالب شده است.
 

 

پایان پیام/

کد خبر 67199

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha