به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از بندرعباس، با توجه به جایگاه و اهمیت کتاب، برای نخستین بار در سال 1372 روز 24 آبان به عنوان روز کتاب و کتابخوانی در کشور نامگذاری شد و از آن تاریخ به بعد، همه ساله هفته کتاب و کتابخوانی برگزار می شود.
در هفته کتاب و کتابخوانی، برنامه های متنوعی در راستای تبیین اهمیت و نقش کتاب در توسعه و پیشرفت و ترقی جوامع و تشویق و ترغیب افراد به مطالعه کتابخوانی در قالب نمایشگاه ها و جشن ها در سطح مدارس، دانشگاه ها، مساجد، ادارات و نهادها برگزار می گردد.
نواختن «زنگ کتاب» به همت اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی هرمزگان و با همکاری انجمن فرهنگی ادبی «خط سوم» در سالن رودکی این اداره کل در بندرعباس، یکی از برنامه های ابتکاری و خلاقانه هفته کتاب و کتابخوانی بود که دقایقی پیش همراه با شاهنامه خوانی جمعی از بانوان عضو انجمن خط سوم و با حضور بانوان شاغل در اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار شد.
خواندن سرآغاز دانایی است
سعید موحدی، معاون فرهنگی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی در این آیین، با تبریک هفته کتاب و کتاب خوانی، از «خواندن» به عنوان سرآغاز علم، دانش و دانایی یاد کرد و گفت: مطالعه و کتابخوانی دروازه ورود به عالم دانش است.
وی با اشاره به اطلاق شدن «پایتخت تجاری و اقتصادی جمهوری اسلامی ایران» به شهر بندرعباس، با طرح این پرسش که آیا این پایتخت نیاز به زیربنای فرهنگی ندارد؟ تصریح کرد: مرز گذاشتن بین اقتصاد و فرهنگ، کاری بسیار بد و خطرناک است و صنایع بزرگ و بنگاه های اقتصادی مستقر در شهر بندرعباس باید به ضرورت توجه به فعالیت های فرهنگی توجه کنند.
معاون فرهنگی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی هرمزگان با اذعان به اینکه بندرعباس در حال تبدیل شده به شهری بی هویت است، افزود: رشد شهر، نامتعارف و ناهمگون است و در بخش کتاب، وضعیت این شهر از شکل اسف بار نیز عبور کرده است.
وی با یادآوری اینکه اگر شهر به عنوان یک موجود زنده قلمداد می شود، پس فرهنگ روح آن است، عنوان کرد: المان ها و مبلمان شهری بندرعباس با فرهنگ بومی همخوانی چندانی ندارد.
متاسفانه امروز کتابخانه های عمومی به انبار کتاب تبدیل شده اند
موحدی با ذکر این نکته که توجه به کتاب و مطالعه نباید محدود به زمان و مکان خاصی باشد، تاکید کرد: همه دستگاه ها و نهادها باید در این رابطه احساس مسئولیت کنند و شرایط را به گونه ای فراهم سازیم که در بازار، مغازه، اتوبوس، تاکسی، پارک، سینما و ... امکان مطالعه وجود داشته باشد.
وی با اشاره به اینکه عموم افرادی که به کتابخانه های عمومی مراجعه می کنند برای مطالعه کتاب های درسی است، گفت: متاسفانه امروز کتابخانه های عمومی به انبار کتاب تبدیل شده اند و از کتاب در بسیاری از منازل و ادارات به عنوان ابزار لوکس و تزینی استفاده می شود.
موحدی با بیان اینکه احساس نیاز و انگیزه فرد را به سمت مطالعه و کتابخوانی سوق می دهد، بیان کرد: این ضرورت باید از دوران کودکی در افراد شکل بگیرد.
وی از کتابخوانی به عنوان ضرورتی عام نام برد و خاطرنشان کرد: همان طور که یک فرهنگی و هنرمند به مطالعه نیاز دارد، یک مهندس عمران، پزشک، تاجر، فعال اقتصادی و بازاری نیز به کتاب و کتابخوانی نیازمند است تا بتواند در زمینه فعالیت و کار خود پیشرفت کند و لذا مطالبه گری در حوزه کتاب و کتابخوانی باید به یک نیاز عمومی تبدیل شود
معاون فرهنگی مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی هرمزگان بر واسپاری امور فرهنگی به ویژه در حوزه کتاب و کتابخوانی تاکید کرد و گفت: متاسفانه ما از نقش حمایتی و نظارتی خود غافل و به اجرا پرداخته ایم.
موحدی با اذعان به اینکه برای ترویج فرهنگ کتابخوانی ابتدا باید از خودمان آغاز کنیم، افزود: کارمند اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی باید مقید باشد که در طول هفته لااقل یک جلد کتاب را مطالعه کند اما متاسفانه شاهد کم رونق بودن این اتفاق هستیم.
وی با اشاره به اینکه در حال حاضر 15 ناشر در استان هرمزگان وجود دارد که از این تعداد، تنها 2 ناشر فعال هستند، یادآور شد: کتاب های این دو ناشر نیز در شهرهای قم و لار به چاپ می رسد که جزء سرانه آن شهرها محسوب می گردد.
در این آیین، داستان های «رستم و سهراب» شاهنامه توسط بانوان عضو انجمن فرهنگی ادبی «خط سوم» به سرپرستی سرکار خانم «ماه لی لی بستکی» خوانده شد که مورد استقبال بانوان شاغل در اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی قرار گرفت.
کتاب محصول تجربه های بشر و خلاقیت های ذهنی و آموخته های درازمدت و وسیله ای است که دانش بشری به مدد آن از تباه شدن مصون می ماند و به آیندگان منتقل می شود. سهم كتاب در انتقال دانشها، گاهي به مراتب بيشتر و فراتر از ديگر ابزار آموزشي است.
نظر شما