به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از حوزه هنری، وحید فرجی، مستندساز جوان که به گفته خودش تجربه تصویربرداری چندین اثر با موضوع اربعین حسینی را داشته درباره دیدگاه فیلمسازیاش به ماجرای اربعین و اهیمت به این ماجرا در حوزه مستندسازی و فیلمسازی گفت: بالاخره با توجه به اینکه خود ماجرای پیادهروی اربعین، اتفاق منحصر به فردی در دنیاست، درواقع یک راهپیمایی بزرگ با مشخصات خاص خودش است که در پی آن خیل عظیمی از مردم با دیدگاهها و فرهنگهای مختلف و همچنین مذاهب گوناگون در این پیادهروی شرکت میکنند و فقط هم اینگونه نیست که همه شرکت کنندگان مسلمان باشند. بنابراین همین تفاوتهای فرهنگی و در عین حال تفاوتهای فرهنگی میزبانان این جریان همه و همه دنیایی از سوژهها و موضوعات زیبا و جذاب را برای فیلمسازان ایجاد میکنند. تقریبا میتوان گفت در دنیا نمونهای همچون واقعه اربعین وجود ندارد و به نظرم خود این موضوع اتفاق ویژهای است.
وی در پاسخ به اینکه چه نکات اساسی و کلیدی در تهیه فیلم و مستندهایی با موضوع اربعین حسینی باید از سوی سازندگان رعایت شود، اظهار کرد: فیلمسازی در این حوزه کمی نیازمند وقت و حوصله بیشتر است؛ یعنی درواقع کار با یک هفته و ده روز انجام نمیشود و نمیتوان در این مدت کم به عمق ماجرا پرداخت. بنابراین آنچه هم که از این رویداد در مدت کم تهیه میشود، به نظرم گزارشی از این واقعه است نه اینکه فیلم مستند باشد. به نظرم کاری که با کنکاش و زمان زیاد همراه باشد میشود اسمش را مستند اربعین گذاشت و دوستان فیلمساز و مستندساز حتما باید به این نکته توجه کنند. به عنوان مثال، وحید چاووش یکی از دوستان مستندسازی است که به نظرم آثار خیلی شاخصی با موضوع اربعین تاکنون ارائه داده است که واقعا اسمش مستند است. درواقع اینگونه آثار میتوانند الگویی برای دیگر مستندسازان باشند. در مجموع کار مستندسازی در این حوزه به صبر و حوصله بالا احتیاج دارد که اگر اینطور نباشد، کار در حد یک ویدئوکلیپ یا همان گزارش میشود.
او در ادامه همین بحث به توجه بر ساخت آثار بینالمللی با موضوع اربعین اشاره کرد و گفت: ما وظیفه داریم در پرداخت به ماجرای اربعین حسینی، جدای از مخاطبی که محب اهل بیت(ع) و شیعه و مسلمان است، در انتقال مفاهیم اصلی این ماجرا به زبان بینالمللی برای نقاط دیگر دنیا نیز تلاش کنیم و به نظرم در این عرصه تاکنون کار آنچنانی نشده است؛ ضمن اینکه قبل از اینکه در این راه قدم برداریم ابتدا باید زبان بینالمللی را به خوبی بشناسیم؛ اینکه موضوعی مثل پیادهروی اربعین چطور و با چه بیانی به مخاطب خارجی انتقال داده شود تا متوجه مفهوم شود. به دلیل اینکه فهم و درک این موضوع برای خیلیها دشوار است. بنابراین دوستان فیلمساز باید در این زمینه خیلی روی خود کار کنند.
فرجی همچینین در پاسخ به اینکه فکر میکنید فیلمهای مستند با موضوع اربعین حسینی برای مخاطبان داخلی باید پیام اصلیشان چه چیزی باشد، تاکید کرد: به نظر میآید هدفگذاریها در این زمینه مختلف است. به اعتقاد من توجه کردن به اینکه اساسا خود حادثه پیادهروی اربعین برای چه رخ داده و از سویی دیگر درک ماجرا، بهترین کمک را میتواند بکند به اینکه پیام اصلیمان را به مخاطب برسانیم؛ اینکه درواقع هدف امام حسین(ع) از قیام عاشورا را به خوبی بشناسیم و به چرایی روز عاشورا فکر کنیم و ماجرا را درک کنیم، میتواند موضوع خوبی برای تولید آثار هنری در این زمینه باشد. از طرفی دیگر خود عراقیها در این ایام میزبانان خیلی خوبی برای زائران هستند و به بهترین شکل ممکن خدمتگزاری میکنند و با این نوع رفتار به نوعی یک رفتار صلحآمیز و فرهنگ خوشایندی را ایجاد میکنند. حال اینکه ما بیاییم با همین روش چنین فرهنگی را در آثارمان منعکس کنیم و بگوییم اسلامی که اصیل و حقیقی است و متعلق به اهل بیت پیامبر است و همین مفاهیم را منتقل کنیم، خیلی خوب است. ماجرای اربعین قرار نیست فقط پیادهروی و به نوعی شبیه به دو ماراتن باشد، بلکه هدف در این جریان مهم است که چقدر امام حسین را درک کردهایم.
این مستندساز سپس به مستندسازان این عرصه توصیه کرد: به نظرم دوستانی که اینگونه آثار را تولید میکنند، هم درباره خود موضوع اربعین خیلی مطالعه داشته باشند تا به شناخت و درکی درست برسند و هم اینکه کارهای دیگر در این حوزه را تماشا کنند، یعنی حداقل 10 اثر قبلی با این موضوع را ببینند؛ چون تکرار کردن کارها خیلی جالب نیست و باید در این مسیر فضاهای متفاوتی را تجربه کرد و قصههای جدید روایت کرد و درواقع همانها را به مخاطب منتقل کرد.
وی در پایان گفت: خودم شخصا خیلی دوست دارم ساخت فیلم مستند با موضوع اربعین را تجربه کنم اما دلم میخواهد اگر قرار است در این عرصه قدم بردارم، متفاوت باشم و با حوصله و وقت کافی کاری ماندگار بسازم. بنابراین قطعا همکاری در این عرصه برایم قابل افتخار است و اگر شرایط فراهم شود حتما همکاری خواهم کرد.
نظر شما