دکتر غلامحسین ابراهیمی دینانی، استاد برجسته فلسفه اسلامی و چهره ماندگار در گفت وگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان امام حسين(ع) را تجسم عقل دانست، اظهار کرد: اگر عقل بخواهد به جسمانیت وارد شود قطعا در انبیا و اولیاء الله می آید و آمده است. من این سخن را با دو حدیث تایید می کنم که هردوی آنها در اصول کافی آمده است: «اول ما خلق الله العقل» که می گوید نخستين مخلوق عقل است ودر حديث ديگر آمده است: «اول ما خلق الله نوری» به این معنا که اولين مخلوق نور است.
ابراهیمی دینانی تصریح کرد: نور محمد (ص) همان عقل است و امام حسين(ع)تجسم عقل است، عقلی که به صورت عشق در آمد. یک عشق عقلانی. عاشورا تلاقی عقل و عشق است.
وی در ادامه در مورد مفهوم واژه اربعین گفت: این کلمه در دین ما واژه مقدسی است و اشاره به این حدیث حضرت محمد(ص) دارد که فرمود: «مَن اَخلَصَ لِلّه اَربعینَ صباحاً جَرَت ینابیع الحِکمه مَن قَلبهِ اِلی لِسانه».
این استاد فلسفه اسلامی تصریح کرد: اگر بزرگان ما تکیه بر بر اربعین دارند ریشه در این احادیث دارد، البته ریشه در قرآن هم دارد چنانچه در قرآن آمده است: «واعَدنا موسی ثَلاثینَ لیله وَ اَتمَمناها بَعَشر فَتمَّ میقاتُ رَبِّهِ اربعینَ لیلة». حکمت این آیه آن است که حداقل زمانی که انسان می تواند با توجه، خودش را خالص کند چهل روز است.
ابراهیمی دینانی گفت: حضرت ختمی مرتبت (ص) در چهل سالگی مبعوث به رسالت شدند یعنی در اوج پختگی و کمال و این بسیار معنی دارد. این مراحل و عدد اربعین زمانی مهم است و آثاری را با خود در پی خواهد داشت که با اخلاص توامان شود.
نظر شما