خبرگزاری شبستان: نزدیک 6 ماه از آغاز سال می گذرد و اگر جستجویی ساده در اینترنت درباره «جهاد اقتصادی» داشته باشید به صدها کارگروه در دستگاه ها و نهادهای مختلف کشور بر می خوریم، کارگروه ها و ستادهایی که اعلام رسمی شده اند اما اگر آنهایی را هم که اعلام رسمی نشده اند محاسبه کنیم رقم چشمگیری می شود. اکنون این سوال مطرح است که با وجود راه اندازی این همه کارگروه و ستاد چقدر توانسته ایم در جهت تحقق شعار امسال رهبر معظم انقلاب گام برداریم؟
یکی از اتفاقاتی که از زمان اعلام سال جهاد اقتصادی در اقصی نقاط کشور رخ داد و به نظر می رسد از مصادیق هزینههای غیر ضروری در این زمینه به شمار می رود، تشکیل انواع و اقسام ستادها و کارگروه های کوچک و بزرگ در تعداد قابل توجهی از دستگاه های کشور بود، بی شک تشکیل هر کدام از این ستادها هزینه هایی دربر دارد و متاسفانه علاوه بر اینکه هزینه هایی را بر بیت المال تحمیل می کند، خروجی مفیدی نداشته است.
تشکیل ستاد برای خودنمایی؟!
این مسئله اگر چه نشان می دهد که اکثرا یا شاید همه دستگاه ها به این موضوع توجه ویژه ای داشته اند اما به واقع باید دید کدام یک از این ستادها به نتایج مهم و کاربردی دست یافته است؟ همچنین مشخص نیست آیا این کارگروهها تا پایان سال به کار خود پایان میدهند یا خیر. علاوه بر این اگر به اندازه مدت زمانی که صرف تشکیل این کارگروه ها و برگزاری جلسات آن می شود، مسئولان کار و تلاش مضاعفی با روحیه جهادی می کردند نتیجه ملموس تری می گرفتند؛ چنانچه مقام معظم رهبری در سخنرانی آغاز سال فرمودند: «من امسال را «سال جهاد اقتصادی» نامگذاری میکنم و از مسئولان کشور، چه در دولت، چه در مجلس، چه در بخشهای دیگری که مربوط به مسائل اقتصادی میشوند انتظار دارم که در عرصه اقتصادی با حرکت جهادگونه کار کنند، مجاهدت کنند. حرکت طبیعی کافی نیست؛ باید در این میدان، حرکت جهشی و مجاهدانه داشته باشیم.»
از سوی دیگر تشکیل برخی از این ستادها تنها برای خودنمایی و حفظ ظاهر است در حالیکه هیچ حرکت مهم و تاثیرگذاری در پشت سر آن دیده نمی شود. حتی دستگاه مشخصی وجود ندارد که بر تشکیل کار این همه کارگروه و ستاد و نتایج کار آنها نظارت کند و جای تاسف که در بسیاری از مواقع فکرها بر مسائل دیگری متمرکز می شود و به حاشیه می رود که دیگر کسی در اندیشه تحقق بخشیدن به شعار امسال نیست!
به حاشیه نروید
بنابراین بی دلیل نبود که رهبر فرزانه انقلاب در سخنرانی خود اینگونه فرمودند که «یک شرط دیگر ( جهاد اقتصادی) این است که کشور به مسائل حاشیهاى مبتلا نشود. ببینید، در بسیارى از اوقات یک مسئلهى اصلى در کشور وجود دارد که همه باید همت کنند و به سراغ این مسئلهى اصلى بروند؛ باید مسئلهى کانونى کشور این باشد؛ اما ناگهان مىبینیم از یک گوشهاى یک صدائى بلند میشود، یک مسئلهى حاشیهاى درست میکنند، ذهنها متوجه آن می شود.»
یا تاکید داشتند که: «یک شرط دیگر ( جهاد اقتصادی)، حفظ اتحاد و انسجام ملى است. یکى از نقشههاى بزرگ دشمنان ملت ایران، ایجاد تفرقه و شکاف در داخل بوده است؛ به بهانه قومیت، به بهانه مذهب، به بهانه گرایشهاى سیاسى، به بهانه جناحبندىها، به بهانههاى گوناگون. مسئولین کشور هم باید سعى کنند اگر گلهاى از هم دارند - که گاهى ممکن است این گلهها بحق هم باشد - این گله را در معرض افکار عمومى مطرح نکنند؛ این ضربه به اتحاد ملى است. من به مسئولین کشور به طور جد این را تذکر و هشدار میدهم. گاهى قوه مجریه از قوه مقننه، گاهى قوه مقننه از قوه قضائیه، گاهى قوه قضائیه از قوه مجریه گلههائى داشتند، اما این را نباید در عرصه افکار عمومى بیاورند، ذهن مردم و دل مردم را ناراحت کنند، مردم را مأیوس کنند؛ بین خودشان حل کنند.»
ایشان همچنین به این مورد اشاره دارند که: «البته من این نکته را حتماً تذکر بدهم؛ گاهى اوقات این شعارى که ما براى سال اعلام می کنیم، بعد ناگهان مىبینیم همه در و دیوارهاى تهران و شهرهاى دیگر پر شده از تابلو، که این شعار رویش نوشته شده. این فایدهاى ندارد. گاهى کارهاى پرهزینهاى انجام می گیرد؛ چه لزومى دارد؟ آنچه که من از مسئولین و از مردم عزیزمان توقع دارم، این است که این شعار را بشنوند، باور کنند و دنبال کنند. تابلو کردن و در و دیوار را پر کردن و عکس زدن و اینها هیچ لزومى ندارد. اگر هزینهاى نداشته باشد، لزومى ندارد؛ اگر هزینه داشته باشد، اشکال هم دارد. هیچ لزومى ندارد کارهاى پرهزینه را انجام بدهند.»
تحقق جهاد اقتصادی با روحیه ای جهادی
لطف الله فروزنده، معاون توسعه مدیریرت و سرمایه انسانی رییس جمهور در گفتگو با خبرنگار شبستان توجه به دو نکته فرهنگ سازی و ایجاد باور عمومی را در تحقق شعار امسال موثر می داند و می گوید:
«ما باید این باور را در مورد اینکه در کشور نیاز به جهاد داریم در بین همگان ایجاد کنیم، چرا که جهاد یک مفهوم ارزشی است و به معنی استفاده از ظرفیت ها و توجه به صحنه دشمن و دشمن شناسی است که خوشبختانه دولت در این حوزه در متن کار است و این کار را دنبال می کند.»
وی عنوان می کند: «دولت برای این مورد چند محور را طراحی کرده است که یکی از آنها برنامه ریزی برای مدیریت درست و صحیح تحریم ها است؛ در شرایطی که استکبار جهانی با تمام قوت برای به زانو درآوردن ما به میدان آمده است،طبیعتا با برنامه ریزی ها و روحیه جهادی باید این بحث را مدیریت کند و هم اینکه مردم با آرامش کامل کار را دنبال می کنند این نشان می دهد که دولت در این زمینه برنامه دارد.»
فروزنده معتقد است: «هدف گذاری دولت در بخش اشتغال، تحول نظام اداری و افزایش بهره وری در صنعت و کشاورزی از جمله مهمترین برنامه های است که دولت در این سال به طور عام دارد و قطعا هر بخش نیز برای خود برنامه روشنی دارد که آنرا دنبال می کند.»
می توانستیم بهتر کار کنیم
معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی رییس جمهور در پاسخ به این سوال که اگر بخواهید به دستگاه ها و نهادهای دولت برای عملیاتی شدن مطالبات مقام معظم رهبری در سال جهاد اقتصادی نمره دهید، چه نمره ای را لحاظ می کنید، گفت: «سه ماهه اول سال تقریبا باید فرهنگ سازی و برنامه ریزی می شد،که ما در این حوزه جای کار بیشتری داریم و باید ما این بحث را جدی تر دنبال می کردیم و در واقع می توانستیم بهتر کار کنیم.»
وی بر این باور است که به هر حال هم اینکه جلسات برنامه ریزی تشکیل شده است و دولت و مجلس دو سند قانون برنامه پنجم توسعه و بودجه 90 را طراحی کرده اند می شود به آنها نمره 70 یا 80 را داد.
مسئولان مسائل اقتصادی را جدی بگیرند
جعفر قادری، سخنگوی کمیسیون جهاد اقتصادی مجلس نیز می گوید: «ضمن احترام به تلاش قوای سهگانه برای تحقق اهداف مورد نظر مقام معظم رهبری و توجه به نامگذاری سال جهاد اقتصادی باید عرض کنم که حرکتهای لاکپشتی در جریان نمیتواند اهداف بلند رهبری را محقق کند.»
به عقیده وی، در شرایطی که اهرم تحریم و فشارهای اقتصادی مورد توجه دشمن است و از هر امکانی برای تحقق اهداف محقق نشده خود استفاده میکند جا دارد که مسئولان و متولیان در هر سه قوه توجه جدیتری به مسائل اقتصادی داشته باشند.
قادری عنوان می کند: «با اعلام نکردن آمار و اطلاعات و پاک کردن صورتمسئله که نمیتوان مشکلات اقتصادی را نادیده گرفت و لازمه برنامهریزی و پرداختن به مشکلات اقتصادی انتشار به موقع آمار و اطلاعات است.»
باید نیت خدایی داشت
مقام معظم رهبری در بخشی از سخنان خود در مشهد درباره لوازم جهاد اقتصادی فرمودند: «اولاً روحیه جهادى لازم است. ملت ما از اول انقلاب تا امروز در هر جائى که با روحیه جهادى وارد میدان شده، پیش رفته؛ این را ما در دفاع مقدس دیدیم، در جهاد سازندگى دیدیم، اگر ما در بخشهاى گوناگون، روحیه جهادى داشته باشیم؛ یعنى کار را براى خدا، با جدیت و به صورت خستگىناپذیر انجام دهیم - نه فقط به عنوان اسقاط تکلیف - بلاشک این حرکت پیش خواهد رفت.»
به نظر می رسد اکثر ستادها و کارگروه های جهاد اقتصادی با نیت خدایی تشکیل نشده و به همین دلیل تا کنون که 6 ماه از سال می گذرد هنوز به نتیجه مطلوبی دست نیافته ایم؛ امیدواریم در ادامه سال با تلاش همه مسئولان بتوانیم پله های ترقی را طی کنیم و به شعار رهبر فرزانه انقلاب جامه عمل بپوشانیم.
پایان پیام/
نظر شما