حجت الاسلام مجتبی صداقت در گفت و گو با خبرنگار مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان با اشاره به اینکه نباید به مساجد تنها به عنوان یک مکان عبادی صرف نگاه شود، گفت: داشتن نگاه تک بعدی به مساجد موجب می شود که پایگاه اثرگذار دینی از دیگر کارکردهای حقیقی اش دور شود، که متاسفانه داشتن چنین نگاهی به مساجد به یک فرهنگ عمومی تبدیل شده است.
وی افزود: مسجد، همانند نمازخانه ،کلیسا و عبادتگاه صرف نیست، بلکه یک مرکز فرهنگی است که باید در این حوزه برنامه ریزی و سیاستگزاری داشته باشد،جدا کردن فعالیتهای فرهنگی و دینی از مساجد و سپردن این فعالیتها به دیگر مراکز و مؤسسات فرهنگی موجب می شود، که هم مردم سطح توقعشان از آنها پایین آید و هم خود متولیان مساجد به اقامه نماز جماعت در مساجد اکتفا کنند.
سرپرست فرهنگی و اجتماعی مرکز رسیدگی به امور مساجد اظهار کرد: از طرفی کمرنگ شدن ظرفیت های فرهنگی مساجد موجب، عاملی مهمی در رکود فعالیت های مساجد می شود،به نظرم این یک اشکال فرهنگی و اتفاق خوبی نیست که با آن مواجه هستیم.
این کارشناس در حوزه مسجد در ادامه تصریح کرد: از دیگر دلایلی که موجب شده است، دیگر کارکردهای مساجد بروز وظهوری نداشته باشد، تصمیم گیری های کلی در کشور است، به عنوان مثال وقتی ما نهادهای آموزشی را ایجاد می کنیم، قانونگذاران ما به این مسئله فکرنمی کنند، که مساجد کارکرد علمی و آموزشی هم دارد و این برنامه آموزشی و فرهنگی در آنجا هم می تواند،مورد توجه و شکل بگیرد، یا به طور مثال به نهادهای آموزشی و اجتماعی که در جامعه ایجاد گرفته اند، این موضوع تعریف و تبیین نشده که فعالیت هایشان حول و محور و بر مدار مسجد برنامه ریزی شود و به صورت موازی در کنار مساجد قرار گرفته اند.
صداقت با تاکید بر اینکه متاسفانه بعد از گذشته سال ها از پیروزی انقلاب اسلامی هنوز نقش مساجد تعریف نشده است، ادامه داد: در حالی که مساجد در صدر اسلام و در زمان نبی مکرم اسلام(ص) تمام کارکردهای سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، قضایی و عبادی را دارا بود و حتی در دوران قبل و اوایل پیروزی انقلاب اسلامی این نگاه در مساجد وجود داشت. ما در تصمیمات این نقش ها را نادیده گرفته ایم و این هم مزید بر علت شده است، که نگاه کارگزاران مساجد هم به این سمت سوق یابد، این نگاه باید در درجه اول در میان مسئولان نظام، کارگزاران مساجد و مردم اصلاح شود.
وی با اشاره به برنامه ریزی های مرکز رسیدگی به امور مساجد در راستای تقویت کارکردهای مساجد گفت: در همین راستا در طول سال های گذشته اجرای طرح «استقرار نظام مدیریتی مساجد»، مورد توجه قرار گرفت، تا از این طریق کارکرگزاران مساجد اعم از(مسئول پایگاه بسیج مسجد، مسئول کانون فرهنگی هنری، مدیر بخش خواهران، هیئت امنا و خادم مسجد) تحت مدیریت امام مسجد، اقدام به برنامه ریزی فرهنگی در مسجد کنند و در راستای احیای این کارکرد تلاش داشته باشند.
این کارشناس در حوزه مسجد همچنین گفت: در همین راستا طرح« یک مسجد، یک جهیزیه» با هدف احیا ی کارکردهای اجتماعی مساجد، طرح مسجد برقرار باهدف باز بودن درب مساجد در ساعات طولانی، اجرای طرح نهضت قرآن آموزی ، سلسله برنامه های آموزشی ویژه کارگزاران مساجد به منظور تقویت کارکرد آموزشی مساجد مورد توجه قرار می گیرد.
نظر شما