به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری شبستان، مدارس دولتی از دانش آموزان «هدیه به مدرسه» از 50 تا 200 هزار تومان دریافت می کنند. مدرسه که نام هیئت امنایی را یدک بکشد، نام هدیه به مدرسه تبدیل به مشارکت اجباری می شود و خانواده از 300 هزار تومان تا یک میلیون تومان شهریه به مدرسه می دهند.
این موضوع تنها به مدارس پایتخت ختم نمی شود بلکه مدارس دولتی روستایی نیز از خانواده پول دریافت می کنند. همواره و سال هاست خانواده ها از این موضوع گلایه دارند.
این موضوع با این وجود مطرح است که مسئولان وزارت آموزش و پرورش همواره در همه دولت ها، دریافت پول از سوی مدارس دولتی را غیرقانونی و تخلف خطاب می کنند. پای صحبت های مدیران مدارس نیز می نشینم آنان نیز انتقادهایی زیادی را در این رابطه به وزارت آموزش و پرورش روانه می کنند که به مدیران نیز همانند خانواده ها می توان حق داد.
در این باره باید گفت؛ مدیرکل آموزش و پرورش شهر تهران خود نیز با صراحت گفته است؛ عمده بدهی مدارس بابت انشعاب فاضلاب است. حدود 2 هزار مدرسه در چنین وضعیتی قرار دارند و حداقل نیاز به 10 تا 15 میلیون تومان هزینه دارند.
مدیر مدرسه ای در شرق پایتخت در این ارتباط به خبرنگار شبستان می گوید:سرانه مدارس صفر است. چرا وزارت آموزش و پرورش با صراحت با مردم صحبت نمی کند و نمی گوید اعتباری به مدارس واریز نمی کند و با کمبود بودجه مواجه هستند.
او ادامه می دهد: مدارس با یکدیگر در پرداخت پول آب و گاز متفاوت هستند. مدرسه ما در منطقه ای است که با این مشکل کمتر روبه رو می شویم.اما بیش از 90 درصد از مدارس با این مشکل رو به رو هستند. برخی از مدیران همکار تقریبا 20 میلیون تومان هزینه پول آب و برق مدرسه آنها می شود، این پول را با جنگ و دعوا از اولیا دریافت می کنند.
تکلیف مدارس دولتی مشخص نیست
این مدیر مدرسه پسرانه اضافه می کند: مشکل این است، تکلیف مدارس دولتی مشخص نیست. مدرسه یا دولتی است که باید هزینه آن تامین شود اگر نمی توانند تامین کنند، مدرسه را خصوصی کنند یا به مردم با صراحت بگویند که نمی توانیم تامین کنیم و از مردم مشارکت بگیرند.
او با صراحت می گوید: دوگانگی نیز در مدارس وجود دارد، در مدارس از برخی خانواده ها پول دریافت می شود و از برخی دیگر دریافت نمی شود. کسانی که پرداخت می کنند، طلبکار مدرسه می شوند و از ما شکایت می کنند که همیشه ما محکوم هستیم، چرا پول دریافت می کنیم.
خودگردانی مدارس بر اساس منابع صفر است
او تاکید می کند: یکی از بدترین مسایل که تنش ایجاد می کند، پروژه مهر است، تنها یک قلم آن آماده سازی، زیبا سازی، رنگ آمیز و تجهیز مدارس است، آیا مجانی قابل اجرا است؟ این یک تحمیل و حرف زور است. در هیچ جای دنیا، هیچ سازمانی وجود ندارد، که بدون منابع از آنان کار بخواهند. خودگردانی مدارس بر اساس منابع صفر است. این مسئله خلاف عرف، عقل و شرع است.
اگر مدیری تخلف نداشته باشد، نمی تواند مدرسه را اداره کند
یکی دیگر از مدیران مدرسه پایتخت نیز بیان می کند: اگر مدیری تخلف نداشته باشد، نمی تواند مدرسه را اداره کند. چون مدرسه اش، معلم، خدمتکارو تجهیزات ندارد. باید بدون پول مدرسه را اداره کند، مجبور می شود از خانواده ها پول دریافت کند، بنابراین از دید مسئولان وزارت آموزش و پرورش دچار تخلف شده است.باید بار دولت را بکشیم و سپس متخلف شویم.
یک ریال نمی دهند و تنها دستور می دهند
این مدیر مدرسه تصریح می کند: سند تحول بنیادین، طرح و برنامه های زیادی دارد و اما اجرای آن را از ما در حالی می خواهد که یک ریال نیز به ما نداده است و تنها دستور می دهند. تنها طرح و برنامه دارند که می دهند. یک توپ در مدرسه نداریم آن وقت انتظار برگزاری المپیاد درون مدرسه ای از ما دارند.
براساس این گزارش، سرانه مدارس در چند بخش واریز می شود. مشکلات آموزش و پرورش به اندازه ای زیاد است که هر اعتباری نیز به این وزارت خانه واریز شود باز با کمبود بودجه مواجه هستند و واریز سرانه به مدارس در اولویت قرار نمی گیرد.
در همین ارتباط؛ وزیر آموزش و پرورش درباره ی سرانه مدارس می گوید: 320 میلیارد تومان بودجه مربوط به سرانه مدارس پرداخت خواهد شد که در این تخصیص بخشی از اعتبار مربوط به مطالبات مربوط به ساعات حقالتدریس معلمان است.
همچنین؛ عباسعلی باقری در این ارتباط به خبرنگار شبستان بیان می کند: اعتبار سرانه مدارس هنوز به استانها پرداخت نشده است و به محض وصول و تخصیص اعتبار آن را میان مدارس توزیع می کنیم که ابتدا به مدارس کم برخوردار منطقه، سپس به مدارسی که دریافتشان از مشارکت مردمی کم است سپس به هنرستانها که از نیاز به هزینه زیاد داردند، داده می شود.
به هر روی؛ مسئولان وزارت آموز ش و پرورش در همه دولت ها ادعا دارند که با کمبود بودجه رو به رو هستند و 98 درصد بودجه به پرداخت حقوق کارکنان صرف می شود. با این وضعیت باید گفت؛ مدیران مدارس حق دارند که کمبود بودجه وزارت خانه را از جیب خانواده ها تامین کنند. مسئولان وزارت خانه نیز باید با مردم و خانواده با شفافیت صحبت کند تا حداقل میان اولیای دانش آموزان و مربیان مدارس تنش ایجاد نکند.
معصومه بدخشان
نظر شما