کانون‌های فرهنگی هنری مساجد از ریشه مردمی ارتزاق می‌کنند

خبرگزاری شبستان: صالحی گفت: ویژگی کانون های مساجد وجود جریان مردمی در آن هاست به این معنا که کانون ها با نگاه مردمی شکل گرفته اند و به تعداد کانون‌ها ایده ها، خلاقیت ها و ابتکار داریم.

به گزارش خبرنگار شبستان، سیدعباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در سخنانی در مراسم تودیع و معارفه دبیر ستاد عالی کانون‌های فرهنگی هنری مساجد گفت: کانون‌های مساجد از جهات مختلف نهادی متفاوت و متمایز است. نهادهای مختلفی در وزارت ارشاد داریم با همه مشخصات نهادهای حکومتی و حاکمیتی که هیچ کدام شبیه کانون‌های فرهنگی هنری مساجد نیستند و از این جهت متمایز یا متفاوت از سایر نهادهای ماست.

 

وی افزود: ویژگی اول کانون‌های فرهنگی هنری این است که بر محور مسجد شکل گرفته‌اند. مسجد بر تفکر اسلامی مبدا فرد، جامعه، دولت و تمدن سازی است، فضا و مکانی که شبیه ندارد. در مکان های اجتماعی در تفکر اسلامی و دینی مکان عبادت، فرهنگ، اجتماع و سیاست است. کانون‌های فرهنگی هنری بر محور مساجد و با نام مساجد تاسیس شدند و این نکته ای است که سایر نهادهایی که در حوزه مساجد کار می کنند، ندارند. کانون های فرهنگی بر محور مسجد رشد و نمو دارند.

 

صالحی توضیح داد: ویژگی دوم کانون های مساجد وجود جریان مردمی در آنهاست، کانون ها با نگاه مردمی شکل گرفته اند. نهادهایی که در فضای حاکمیت و در فضایی رسمی شکل گرفته اند ممکن است از دولت مشارکت بگیرند اما کانون‌های فرهنگی بر پایه حمایت های مردمی شکل گرفته، حمایت ستاد عالی کانون‌های مساجد از کانون ها حداقلی است. 23 هزار کانون با منابع مالی و انسانی مردم و با خلاقیت متنوع و متکثر مردم شکل گرفته اند. به تعداد کانون‌ها ایده ها، خلاقیت ها و ابتکار داریم و هر کانون بر شاکله شخصیتی خود کار می کند و البته جریانی تعیین کننده و حمایت کننده نیز وجود دارد.

 

وی افزود: مردمی بودن متمایزکننده کانون های مساجد از سایر نهادهای فرهنگی مشابه است. هر چیزی که به مردم وصل شود پایداری و عمق بیشتری خواهد داشت و هر آنچه صرفا به بخشنامه وصل باشد پایداری نخواهد داشت. اگر جریان هایی مثل فرهنگ عاشورا ماندگار شده اند دلیل اش این است که از ریشه مردم ارتزاق می‌کنند، کانون‌های فرهنگی هنری مساجد نیز با این ریشه مردمی زنده اند.

 

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه وجود عنصر شادابی و طراوت جوانانه در کانون ها سومین ویژگی این نهاد فرهنگی است، افزود: ما نهادهای فرهنگی مختلف و متفاوتی در کشور داریم که جوان ها را در خود دارند اما کانون ها عنصر جوان و جوانان، عنصر اصلی تحرک شان است و این موضوع سبب شده ویژگی های نسل جوان مثل شادابی و امیدوار بودن در کانون‌های فرهنگی هنری نیز دیده شود.

 

وی تصریح کرد: ترکیب فرهنگ و هنر با یکدیگر از ویژگی های دیگر موجود در کانون‌های فرهنگی هنری مساجد است. فرهنگ قابلیت هایی دارد و هنر نیز همین طور، ویژگی فرهنگ عمق است و ویژگی هنر جذابیت، ما نهادهای فرهنگی و هنری محض داریم اما ترکیب این دو یعنی ترکیب عمق و جذابیت را با هم تنها در کانون های فرهنگی هنری مساجد داریم که به فرصت آفرینی از عمق به جاذبه یا بالعکس می انجامد. این ترکیب کانون ها را از سایر نهادهای فرهنگی متمایز می کند.

 

صالحی با بیان اینکه شبکه گرایی کانون ها در عین تمرکزگرایی ویژگی دیگر این نهاد فرهنگی است، گفت: امروز به برکت و تلاش همکارانمان در ستاد عالی کانون های فرهنگی هنری مساجد به ویژه در 10 سال گذشته کانون ها تبدیل به شبکه ای شده‌اند از تهران تا عمق روستاها و عشایر و ما کمتر نهادی داریم که در این حد مویرگی در جغرافیای ایران رگ و پی دوانده باشد.

 

وی بیان کرد: امروز کانون‌های فرهنگی هنری مساجد تنها مجموعه ای است که در عین پیوستگی پراکندگی نیز دارد و در عین اتصال به شبکه مغزافزاری با پراکندگی جغرافیایی نیز همراه است.

 

صالحی اظهار کرد: این پنج ویژگی ای که برای کانون های فرهنگی هنری مساجد برشمردیم نشان می دهد که باید کانون‌های فرهنگی هنری مساجد را به عنوان نهادی که بیش از گذشته نیاز به سرمایه گذاری دارد، بشناسیم.

 

وی با تقدیر از تلاش هایی که در دوره دبیری حجت الاسلام حمیدرضا سلیمانی در کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور شکل گرفت، گفت: در این دوره اتفاقات خوبی در کانون ها افتاد و گزارش هایی که در این زمینه ارایه شده تنها نشاندهنده بخشی از توسعه کمی کانون ها است. رشد تعداد کانون ها از رقم چند هزاری به بالای 20 هزار کانون رسیده و این اتفاقی است که در دوره 12 ساله کانون های مساجد شکل گرفته است.

 

صالحی با توضیح اینکه در کنار کانون های فرهنگی هنری مساجد نهادهای دیگری مثل کتابخانه های مساجد به صورت خودجوش شکل گرفته اند، گفت: امروز 21 میلیون کتاب و 13 هزار کتابخانه داریم و این یعنی نهادی در کنار نهاد دیگر شکل گرفته است.

 

وی تاکید کرد: توسعه کانون ها و نهادهای وابسته به کانون ها مهم است و از اتفاقات خوب رخ داده در سال های اخیر توجه به جریان های روستایی و عشایری در کانون ها است آن هم در دوره غربت عشایر و روستاها در حوزه های مختلف. امروز اگر وزارت ارشاد بخواهد در حوزه های روستایی و عشایری بابی را باز کند کانون های فرهنگی هنری مساجد تنها خط ارتباطی هستند. رویکرد و توسعه کمی کیفی کانون‌های فرهنگی هنری مساجد در روستاها و بخش های عشایرنشین از نقاط مثبت کانون های فرهنگی هنری است.

 

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه آنچه در 10 سال گذشته در ستاد عالی کانون‌های فرهنگی هنری مساجد شکل گرفته محصول 2 عامل مهم است، افزود: عامل اول شخصیت مهذب، علمی، با درایت، با حسن خلق، پیگیر و متعصب حجت الاسلام سلیمانی است. تعصب او به کانون های فرهنگی هنری مساجد مهم است. یک مدیر با تعصب و همیت می تواند کار خود را پیش ببرد و البته وقت گذاری جامع، درایت و تدبیر او نیز مهم است.

 

وی با تاکید بر اینکه رهبری کردن و مدیریت سازمانی که اساسنامه و زیرساختی ندارد کار بسیار مشکلی است، گفت: من به عنوان شهروند و همکار از خدمات دبیر سابق ستاد عالی کانون‌های فرهنگی هنری مساجد سپاسگزارم و معتقدم سهم او و همکاران او در پیشرفت این نهاد بسیار سهم بزرگی است.

 

عباس صالحی گفت: به نظر می رسد امروز در ستاد عالی کانون‌های فرهنگی هنری مساجد نیاز به انرژی تازه و دریچه ای تازه است تا بتواند کار را در این مجموعه سرعت ببخشد و این تغییر مدیریتی با این نگاه اتفاق افتاد، در واقع نوعی نفسی تازه برای کانون‌های فرهنگی هنری مساجد نیاز بود. حجت الاسلام ارزانی را سالهاست که می شناسم، او خوشفکر و ایده پرداز است و با پیگیری و جدیت خاصی در حوزه کاری خود تلاش می کند. همچنین توجه و نگرشی که نسبت به حوزه بین الملل دارد و تسلطش بر زبان های خارجی و خصایص فردی او باعث شد او را به عنوان دبیر ستاد عالی کانون‌های فرهنگی هنری مساجد انتخاب کنیم.

 

وی ابراز امیدواری کرد حضور حجت الاسلام حبیب رضا ارزانی رقم‌زننده دوره ای تازه از تکامل در کانون های فرهنگی هنری مساجد باشد.

 

وزیر ارشاد در پایان تأکید کرد: توجه به تقویت کیفیت گرایی در کنار کمیت گرایی در فعالیت های کانون های فرهنگی هنری مساجد بسیار مهم است و امیدواریم مسیرهای تازه ای با حفظ وجه مردم گرایی کانون ها و البته شکل گیری ساختار مشخصی برای کار و عمل این نهاد فرهنگی باز شود. در دوره گذشته کانون های فرهنگی هنری مساجد توسعه کمی و کیفی داشتند و اینکه بتوانیم با افزایش کیفیت حرکت رو به جلوی کانون ها را با توازن پیش ببریم، مورد توجه ماست.

 

 

 

 

 

 

کد خبر 664054

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha