به گزارش خبرنگار اندیشه خبرگزاری شبستان: زائر حسینی نیک می داند که روایات شیعه سرشار از توصیه به نماز جماعت است و در این راهپیمایی و اجتماع عظیم معنوی، نمی توان آن را نادیده گرفت. عبادتی که در طول این همایش بزرگ باید در معرض دید عموم قرار گیرد و امام حسین(ع) نیز در جریان نهضت عاشورا، توجه خاصی به آن داشت. بر همین اساس سعی زائر باید بر این باشد که نمازهای پنج گانه را سر وقت اقامه کند.
بر اساس فتاوای مراجع عظام اگر در مسجد، موکب یا جایی که زائر اقامت دارد، نماز جامعت برپا شود، در صورتی که هنگام نماز جماعت، اقدام به خواندن نماز فرادی کند و این عمل، تضعیف نماز جماعت یا اهانت به امام جماعت محسوب می شود، عمل حرام انجام داده است.
در عراق
با توجه به اینکه در موکب ها، زائران از کشورها و فرهنگ های مختلف گرد هم می آیند، لازم است زائران ایرانی، شئون اخلاقی و فرهنگی را حفظ و از شوخی بی مورد و ایجاد سر و صدا پرهیز کنند و نماینده خوبی برای جمهوری اسلامی ایران باشند. احترام به زائران دیگر و همکاری در خدمت رسانی موکب ها از اخلاق اسلامی است. از گرفتن جای بیش از حد نیاز و جا ندادن به دیگران پرهیز شود.
سعی بر حفظ فضای غم و اندوه ایام اربعین شود. تداوم به اذکار «سبحان الله»، «لا اله الا الله»، «الحمدالله»، «الله اکبر»، «صلوات» در زمان پیاده روی بسیار مناسب است. باید با پرهیز از اسراف غذاها و نوشیدنی ها که از دستورات دین مبین اسلام به این اخلاق پسندیده اسلامی جامه عمل پوشاند. اهتمام به پاکیزه نگه داشتن اماکن مقدس و محل های عمومی نشان گر شخصیت والای زائران است.
دعا جهت تعجیل در فرج امام عصر حضرت صاحب الزمان(عج) و هدیه ثواب زیارت به آن بزرگوار از پسندیده ترین کارهاست.
دستور قرآن در سوره آل عمران، اتحاد با دیگر ادیان الهی در نقاط مشترک توحید و معاد است: «قُلْ يَا أَهْلَ الْكِتَابِ تَعَالَوْا إِلَى كَلِمَةٍ سَوَاءٍ بَيْنَنَا وَبَيْنَكُمْ أَلَّا نَعْبُدَ إِلَّا اللَّهَ وَلَا نُشْرِكَ بِهِ شَيْئًا وَلَا يَتَّخِذَ بَعْضُنَا بَعْضًا أَرْبَابًا مِنْ دُونِ اللَّهِ» .
اکنون که به وحدت با ادیان توحیدی توصیه شده، اتحاد با هم کیشان مسلمان از مذاهب دیگر پسندیده و اولی است. لذا مبادا در این سفر با رفتار و کلمات اهانت آمیز که بارها از سوی مراجع عظام تقلید، حرام اعلام شده، موجب تفرقه دشمن پسند شویم. توجه به این نکته لازم است که بسیاری از آوارگان مظلوم ساکن در موکب های بین راه و برخی از زائران که مسیر را با پای پیاده طی می کنند، از برادران و خواهران اهل تسنن هستند، اهانت به زائران دیگر قطعاً مورد رضایت خداوند متعال و امام زمان(عج) نخواهد بود. بنابراین، به طریق اولی نباید به گونه ای عمل شود که باعث تفرقه در صفوف شیعه باشد.
همان طور که میزبانان عراقی، از مدت ها قبل، خود را برای پذیرایی از زائران آماده می کنند، مناسب است زائران نیز برای تقدیر و تشکر از آنها محترمانه و مودبانه برخورد کنند. برخی عراقی ها، زبان فارسی را متوجه می شوند لذا مناسب است در گفت و گوها، حتی به شوخی از کاربرد کلمات اهانت آمیز و خلاف ادب اجتناب شود.
اگر در طول مسیر با هم کاروانی ها به صورت گروهی جایی برای اسکان، انتخاب می شود، بهتر است که برنامه ای معنوی مانند (خواندن زیارت نامه و تلاوت قرآن کریم) برای آن گروه در نظر گرفته شود. کمک به سایر زائران در طول مسیر فراموش نشود، از آب، نوشیدنی، خوردنی و تجهیزات اضافی خود به کسانی که در آنل حظه به آن نیاز دارند، بخشش شود.
همچنین، کمک به خانم ها، افراد مسن، بیماران و کودکان در استفاده از وسایل نقلیه و خدمات دیگر و اولویت دهی به آنها از اخلاق پسندیده است. نسبت به رعایت فاصله و عدم برخورد فیزیکی به نامحرم ها حتی در شلوغ ترین مکان ها دقت لازم مبذول شود.
از زیاده خواهی و استفاده بیش از حد از خدمات و خوراکی ها پرهیز شود. با این عمل، ضمن حفظ سلامتی، روحیه قناعت نیز تقویت خواهد شد.
*برگرفته از کتاب راهنمای زائران اربعین حسینی
نظر شما