به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از بیرجند، عباس خاشعی امروز (20 مهر) در نخستین جلسه مجمع عالی بسیج استان خراسان جنوبی با اشاره به مشکلات و چالش های آب، اظهار کرد: این استان چندین سال است که دچار خشکسالی شده و با کمبود آب مواجه است.
وی با بیان اینکه بهترین منابع آبی استان آب های زیر زمینی است، افزود: 20 سال است ما را با کلمه بحران آب آشنا کردند اما هیچ اقدامی برای این مهم انجام نشده لذا در استفاده از کلمه بحران اشتباه کرده ایم وقتی نمی توانند سریع حل کنند باید می گفتند مشکل آب.
عضو هیئت علمی خانه نخبگان بسیج علمی و پژوهشی خراسان جنوبی گفت: بحران آب را شهرنشینان متوجه نمی شوند چرا که هر زمانی شیرآب خانه خود را باز کردند آب داشتند این بحران آب را روستاییان و عشایری متوجه می شوند که تمام زندگی خود را از دست داده اند.
خاشعی با تاکید بر اینکه در هشت سال گذشته متوسط بارندگی خراسان جنوبی به 100 میلیمتر رسیده است، ادامه داد: حدود یک میلیارد مترمکعب آب با 3 هزار حلقه چاه برداشت می کنیم که 170 میلیون مترمکعب آب کسری داریم و این نیازمند مدیریت منابع آب استان است.
وی بیان کرد: مهمترین چالش بحران آب در بحث فرهنگ سازی واطلاع رسانی درست به عامه مردم است.
عضو هیئت علمی خانه نخبگان بسیج علمی و پژوهشی خراسان جنوبی به نشانه های بحران آب اشاره کرد و گفت: این استان حدود 3 هزار روستا دارد که یک هزار و 500 روستا خالی از سکنه شده و این در هفت سال اخیر رخ داده است.
خاشعی به افت شدید سطح آبهای زیرزمینی استان اشاره کرد و افزود: در کشور ما به آبهای زیر زمینی بسیار ظلم شده چون مانند دریاچه ارومیه دیده نمی شود و هنوز بسیاری از کشاورزان فکر می کنند با کفی شکنی چاه می توانند به مقدار آب قبلی دست یابند.
وی با بیان اینکه افت آبهای زیرزمینی موجب فرونشست زمین می شود، تصریح کرد: عدم نفوذ آب باران در زمین و وقوع سیل، عدم امکان ذخیره آب، شوری آبها، اسیب به مراتع و نی زارها از جمله پیامدهای فرونشست زمین است.
عضو هیئت علمی خانه نخبگان بسیج علمی و پژوهشی خراسان جنوبی با اشاره به اینکه به منابع آب نامتعارف توجه نمی شود، ادامه داد: منابع آب غیرمتعارف شامل پسابهای شهری، صنعتی و کشاورزی، آبهای شور، سخت و لبشور است که در کشور ما از ظرفیت بسیاربالائی برخوردار است.
خاشعی با بیان اینکه آبهای شور بسیاری در استان داریم، گفت: اما هنوز به فکر انتقال آب شیرین شده دریای عمان به منطقه هستیم در حالی که در اقتصاد مقاومتی ابتدا باید براساس منابع آبی استان تصمیم گیری شود نه خارج استان.
وی هزینه یک مترمکعب شیرن سازی آب را 15 تا 20 هزار تومان دانست و افزود: به بحث بازار آب توجه کنیم و در کارگروه آب سند راهبردی تهیه شده و مشکلات و راهکارهای مدیریتی در آن ارائه شده است.
عضو هیئت علمی خانه نخبگان بسیج علمی و پژوهشی خراسان جنوبی تاکید کرد: از تصفیه خانه فاضلاب به عنوان منابع آب نامتعارف در استان به خوبی استفاده نمی شود و هم اکنون 160 لیتر در ثانیه آب به دست مصرف کننده نمی رسد.
خاشعی با تاکید بر اینکه عدم تخصیص بودجه مناسب پژوهشی در ارگان های دولتی از دیگر مشکلات آب است، عنوان کرد: 80 میلیارد تومان برای تصفیه خانه آب هزینه کردیم اما یک میلیارد تومان هزینه نکردیم که آیا بهترین گزینه همین بوده است یا نه!
وی استفاده از آب شرب برای آبیاری فضای سبز را از دیگر مشکلات آب دانست و بر لزوم افزایش فرهنگ عمومی کشاورزی در بهره وری آب با توجه به هزینه تمام شده تاکید کرد.
نظر شما