گامی دیگر در روابط ایران و تانزانیا

خبرگزاری شبستان: وزیر خارجه تانزانیا وارد تهران شده تا فصل دیگری از روابط ایران با این کشور گشوده شود.

به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، وزیر امور خارجه تانزانیا به منظور انجام سفری دو روزه وارد تهران شد .اگوستین ماهیگا وزیر خارجه تانزانیا بامداد چهارشنبه با استقبال مهدی آقا جعفری مدیر کل آفریقای وزارت خارجه کشورمان وارد تهران شد.وزیر خارجه تانزانیا در مدت اقامت در تهران علاوه بر ملاقات با رئیس جمهور و وزیر خارجه، با تعداد دیگری از مقامات کشورمان نیز دیدار خواهد کرد.

 

گفتنی است در سال ۹۳، محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان در سفری به شرق قاره سیاه به تانزانیا و سپس زنگبار رفت و در مدت دو روز حضورش با رئیس جمهور و وزیر خارجه تانزانیا و نیز رئیس جمهور زنگبار جداگانه ملاقات و در خصوص مناسبات دوجانبه به رایزنی و تبادل نظر پرداخت.در این سفر همچنین موافقتنامه تشویق و حمایت از سرمایه‌گذاری متقابل به امضای وزرای خارجه ایران و تانزانیا رسید.

 

به گزارش شبستان، در اواخر قرن دهم ميلادي يك ايراني به نام علي بن حسن شاهزاده شيرازي با فرزندان خود از طريق جنوب عربستان به سواحل تانزانيا رسيدند. اين خانواده بتدريج به نواحي ديگر عزيمت نمودند و حدود پانصد سال در آن نواحي اقامت و حكومت كردند. هم اكنون باقيمانده اقوام شيرازي در جزيره زنگبار زندگي مي كنند. در شهر دارالسلام و ديگر شهرهاي تانزانيا نيز عده كثيري از پيروان فرقه اسماعيليه ديده مي شوند. عليرغم اينكه از صدها سال پيش بين دو ملت ايران و تانزانيا علائق فرهنگي، مذهبي و اجتماعي گسترده اي وجود داشته است ليكن رژيم گذشته پيش از وقوع انقلاب اسلامي هيچگونه اقدام جدي جهت برقراري روابط تانزانيا به عمل نياورد. روابط ايران و تانزانيا طي دوره مذكور بشرح زير بوده است.

 

در سال 1343 يك هيئت ايراني به بعضي از كشورهاي آفريقايي سفر نموده و از تانزانيا بازديد كرد. در اين بازديد هيئت مزبور درباره امكانات مربوط به گسترش مناسبات بين دو كشور مذاكراتي با مقامات عاليرتبه تانزانيا انجام داد. در تاريخ 26 بهمن 1346 نيز يك هيئت اقتصادي بازارياب ايراني وارد تانزانيا گرديد و مذاكراتي در زمينه مبادله كالا بين دو كشور به عمل آمد.

 

بطوركلي ايران پيش از پيروزي انقلاب اسلامي با تانزانيا داراي روابط فرهنگي و اقتصادي محدودي بوده است بطوريكه در سال 1350 ده دانشجوي تانزانيايي در دانشگاه شيراز به تحصيل مشغول بوده اند. در سال 1349 در روابط دو كشور مسئله اي پيش آمد و آن موضوع تضييقات وارده از طرف حكومت جزيره زنگبار نسبت به افراد ايراني الاصل مقيم آنجا بود كه متعاقب آن كار به ازدواج تحميلي و اجباري بعضي از مقامات حاكم جزيره با چهار دختر ايراني الاصل و تهديد خانواده آنها به اخراج از زنگبار انجاميد و در خلال اين احوال عده اي از بستگان و نزديكان آنها نيز زنداني شدند. دولت وقت ايران هم از مجراي سياسي و هم از طريق مراجع بين المللي براي رفع تضييقات مزبور اقدام نمود. دولت تانزانيا و بخصوص حكومت زنگبار پاسخ دادند كه افراد مزبور تابعيت آن كشور را دارند و مسئله را يك مسئله داخلي دانسته و اعتراض رژيم ايران را بي مورد اعلام نمودند، پس از آن تاريخ تا استقرار جمهوري اسلامي ايران هيچگونه تحول مهمي در روابط دو كشور ايران و جمهوري متحده تانزانيا صورت نپذيرفت.

 

پس از پيروزي انقلاب اسلامي آقاي نايرره از اولين رؤساي كشورهاي جهان بود كه استقرار دولت موقت را با ارسال پيامي براي نخست وزير وقت تبريك گفت و از آن پس با تبادل هيئتهايي روابط دو كشور وارد مرحله جديدي گرديد. حمايت جمهوري نوپاي اسلامي از مستضعفين جهان سوم و قطع رابطه فوري با رژيم نژادپرست آفريقاي جنوبي براي تانزانيا كه رهبري جبهه مقدم مبارزه با آفريقاي جنوبي را داشت بسيار با اهميت بود.

کد خبر 661513

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha