بن‌نامه‌‌ی مصدرهای زبان فارسی

خبرگزاری شبستان:مصدرهای زبان فارسی (همراه گردآورده‌ای از مصدرهای پیش‌آوندی) اثر «شایان افشار»را نشر مروارید چاپ کرده است.

به گزارش خبرگزاری شبستان ، به نقل از میراث مکتوب ، در این کتاب آگاه می‌شویم چه بسیار واژه‌‌های ناب پارسی، که فراموش شده‌اند و در برابر کلمات عربی و یا در تلفیق با آن‌ها قرار گرفته‌اند.

کاری تک‌جلدی و دوزبانه، به فارسی ـ انگلیسی، از دکتر شایان افشار، پژوهندۀ زبان‌شناسی، نویسنده، و استاد زبان فارسی است. این فرهنگنامه در نوع خود گامی است در تحقق آماج‌های زبان و ادب فارسی در به یاد آوردن و کاربُردِ کارواژه‌های زیبا و موزون فارسی که در یک زمینه‌ی زبانی/ فرهنگی/ تاریخی به دست فراموشی سپرده شده بودند.

هدفِ پژوهش و فرآهم آوردنِ این فرهنگنامه، زنده کردن کارواژه‌های زیبای فارسی دری است و آگاهانیدَن پدیده‌ی عقب‌نشینی تاریخی کارواژه‌های ساده‌ی پارسی در برابرِ «فعل»های مرکب ساختگی (جَعلی) است؛ که بخشِ چشمگیری از این «فعل»های مرکب از یک واژه‌ی عربی و کارواژه‌‌ی کمکی فارسی ساخته شده‌اند.

هدف مؤلف از نوشتن و گردآوری این فرهنگنامه، زنده کردن کارواژه‌های زیبای فارسی دری و آگاهانیدَن پدیده‌ی عقب‌نشینی تاریخی کارواژه‌های ساده‌ی پارسی در برابرِ کارواژه‌های مرکب ساختگی (جَعلی) است؛ که بخشِ چشمگیری از این کارواژه‌های مرکب از یک واژه‌ی عربی و کارواژه‌‌ی کمکی فارسی ساخته شده‌اند.

دکتر افشار بر این باور است که در فارسی «امروز‌ها» و به نگر چندی از «امروزی‌ها» به دلیلِ زبان‌شناسیک تاریخی و شاید بِه‌سَهمی جهان‌بینی اجتماعی- تاریخی در فارسی دری به‌ گونه‌ی زایا کارواژه‌‌های ساده یا بسیط ساخته نمی‌شود. به زبان دیگر، از اسم وُ صفت، جز به خواسته و دانایی، نمی‌توان فعل ساخت. یعنی، جنبۀ زایایی زبان از ساختنِ کارواژه‌های ساده وامانده است؛ وَ مدت‌هاست در مقابلِ کارواژه‌‌های مرکبِ گویا بیش «جَعلی» پَس می‌نشیند؛ و این به این دلیل زبان را «عقیم» می‌کند؛ زیرا در فارسی دری کارواژه‌‌های ساده هستند که مشتق‌پذیرند، در نتیجه، وَجه یا جنبه‌ی زایایی دارند.

این فرهنگ دربردانده‌ی پیش‌درآمد فارسی- انگلیسی؛ درآمدی بر مصدرهای ساده پارسی و میانه فارسی- انگلیسی؛ متن اصلی؛ گِردآورده‌ای از مَصدرهای پیش‌آوندی؛ اُفتادگی‌ها و بازیافته‌ها؛ اَفزودگی‌ها وَ پیوست‌ها؛ کتابنامه؛ نمایهی مصدرهایِ ساده (به ترتیبِ الف بایی)؛ و نمایۀ مَصدر‌هایِ پیش‌آوندی می‌باشد.

بن‌نامه‌‌ی مصدرهای زبان فارسی (همراه گردآورده‌ای از مصدرهای پیش‌آوندی) اثر شایان افشاررا نشر مروارید در 661 صفحه چاپ کرده است.

کد خبر 661470

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha