طلاق عاطفی خانواده ها همراه با گسترش فضای مجازی/ شبكه هاي اجتماعي مجازي در كمين خانواده ايراني

خبرگزاری شبستان: این روزها فضای مجازی ساعت ها و روزهای افراد را پر کرده است و دیگر هیچ فردی را بیکار نمی بینیم چرا که با گوشی موبایل خود در فضاهای مجازی پرسه می زند.

خبرگزاری شبستان _ همدان:

امروزه به دلیل گستردگی و فراگیری فضای مجازی و اینترنتی در دنیا و قرار گرفتن بسیاری از مباحث و مطالب در حوزه های مختلف مورد نیاز انسان ها در درون این  شبکه جهانی، ضرورت استفاده از امکانات آن و مهمتر از آن آگاهی و هوشیاری در خصوص خطرات و تهدیدهای آن، برای همه افراد ضروری و لازم به نظر می رسد.

 

بسیاری از والدین فرصت، امكان و یا توان كافی برای شناخت دقیق این فضا و كاربردهای آن را به دست نیاورده­ اند و عدم آشنایی مناسب آنها با این فضا و در مقابل استفاده روزمره نوجوانان و جوانان و حتی كودكان از این فضا باعث شده است كه یك فضای محرمانه و خصوصی در داخل خانه برای فرزندان ایجاد شود و آنها بدون دغدغه و بدون احساس وجود ناظر بیرونی به سایت های مختلف در این فضا دسترسی یافته و بعضاً به دلیل ویژگی­ های سنی، شخصیتی و كنجكاوی­های خود متأثر از فضاهای ناسالم موجود در اینترنت گردند.

 

 

گسترش فضای مجازی در حوزه رابطه فرزندان و والدین نیز تغییراتی بوجود آورده است که از جمله آن به کاهش نقش خانواده به عنوان مرجع، کاهش ارتباط والدین با فرزند، شکاف نسلی به دلیل رشد تکنولوژی، از بین رفتن حریم بین فرزندان و والدین و ایستادن در برابر یکی از والدین یا هر دو را می‌توان نام برد.

 

والدین باید به این موضوع مهم توجه داشته باشند که تنها مسئول غذای جسمی فرزندانشان نیستند، غذای روحی در سطح خانواده می تواند عامل احساس تعلق خاطر فرزندان به خانواده باشد و تبادلات عاطفی خانواده باعث شود آسیب های فضای مجازی کاهش یابد.

 

متاسفانه در برخی خانواده ها با پدیده طلاق عاطفی مواجه هستیم که اعضای خانواده با اینکه زیر یک سقف زندگی می کنند ارتباط عاطفی و کلامی ندارند و همین عامل سبب می شود بخش آسیب زای فضای مجازی بتواند خود را نشان دهد.

 

 

در بحث ازدواج‌ها نیز مسائلی چون ناپایداری ازدواج‌ها، تغییر الگوی همسرگزینی، نداشتن مهارت‌هایی برای ازدواج ناتوانی والدین برای آموزش به فرزندان، افزایش روابط دختر و پسر در زمان نامزدی بدون عقد، تمایل به دریافت مهریه‌های سنگین، بالا رفتن سن ازدواج و افزایش تنوع‌طلبی جنسی مردان و … را می‌توان اشاره کرد.

 

تغییراتی که در حوزه دینی در جامعه رخ داده، کاهش آموزه‌های دینی در خانواده، دوری خانواده از شریعت، کم‌رنگ‌شدن حریم‌های دینی در روابط خانوادگی است.

 

برخی از جوانان، شب ها را تا صبح با اینترنت می گذرانند و تمام صبح را خواب هستند و این مسأله آغازگر آسیب های متعدد دیگر نیز می شود که در این زمینه با والدین و کارشناس مربوطه به گفت و گو پرداختیم.

 

 

سیاوشی، یکی از والدین همدانی نیز در این زمینه می گوید: به اعتقاد من نوجوانان تا سنین 15 سالگی نباید از دسترسی داشتن به تلفن هوشمند برخوردار شوند اما بعد از آن می توانند از طریق آموزش های منظم و هدفمند، آنها را با این محیط آشنا کرد تا از هر نوع آسیبی بر هزر باشند.

 

وی افزود: در حال حاضر در خانه ای تک تک افراد استفاده از فضای مجازی مرسوم شده است که جایگزین هرگونه مهر و محبت و دورهمی بین افراد خانواده شده است که می توان آن را یک معضل بزرگ برای جامعه بشریت دانست.

 

وی تصریح کرد: امروزه گفت و گو در بین افراد خانواده با وجود فضای مجازی کمرنگ شده است که در واقع بنیان خانواده های ایرانی را نشانه گرفته است .

 

حسین امیری، یکی از نوجوانان همدانی نیز گفت: بنده ممکن است روزانه 10 ساعت از وقت خود را صرف فضای مجازی کنم و با این وجود نسبت به سالیان گذشته فضای گفت و گو و دورهمی در بین خانواده ای ما کمرنگ شده است.

 

وی بیان داشت: آموزش فضای مجازی و استفاده صحیح از ابزارهای رایانه ای سبب رشد فکری افراد می شود اما اینکه کودکان در فضای مجازی رها شوند تبعات نامطلوب به دنبال دارد.

 

 

مظاهری یکی از مادران نیز می گوید: باید والدین آگاهی خود را نسبت به فضای مجازی و آسیب های آن بالا ببرند تا اطلاعات آنها از فرزندان بیشتر شود و بتوانند این فضا را مدیریت کنند.

 

وی تصریح کرد: امروزه گسترش فضای مجازی موجب ضعف بنیاد خانواده شده است چرا که اعتیاد به اینترنت می تواند مشکلات جدی تحصیلی و خانوادگی برای مخاطبان به وجود آورد.

 

استفاده بیش از حد از شبکه های اجتماعی میزان گفتگو در خانواده را به کمتر از 15 دقیقه در روز رسانده است

محمد حیدری مهاجران، کارشناس امور امنیتی و جرایم معاونت اجتماعی پیشگیری از وقوع جرم دادگستری همدان به خبرنگار شبستان گفت: استفاده بیش از حد از شبکه های اجتماعی در محیط خانواده با کاهش سطح ارتباطات عاطفی،‌ میزان گفتگو در خانواده را حتی از 15 دقیقه در روز هم کمتر کرده است.

 

 

وی در خصوص تاثیر شبکه های اجتماعی و فضای مجازی بر روابط اعضای خانواده اظهار کرد: افزایش استفاده از اینترنت و به ویژه شبکه‌های اجتماعی موبایلی این روزها به رغم استفاده های مفیدی که دارد، در کنار اشتغال به کار طولانی والدین و تغییر نگرش والدین به تربیت فرزندان، موجبات دوری اعضای خانواده از یکدیگر را فراهم ساخته است به گونه ای که به رغم نزدیکی فیزیکی و در زیر یک سقف بودن در داخل خانواده، گاه فاصله عاطفی و معنوی زیادی را از یکدیگر تجربه می کنند و افراد خانواده کمترین مراودات و گفتگوی همدلانه را با هم دارند.

 

وی با بیان اینکه این موضوع آسیب هایی را نیز در خانواده ها به وجود آورده است، عنوان کرد: در کنار سایر عوامل مخرب در روابط خانوادگی، موجبات سست شدن بنیاد خانواده ها و طلاق عاطفی زوجین و کمرنگ شدن صمیمیت میان اعضای خانواده و همچنین گسترش شکاف نسلی را فراهم کرده است.

 

کارشناس امور امنیتی و جرایم معاونت اجتماعی پیشگیری از وقوع جرم دادگستری همدان گفت: علت بسیاری از خشونت‌های خانگی نبود ارتباط و تعامل صحیح و گفتگوی همدلانه در بستر خانواده است.

 

 

وی خاطرنشان کرد: تلاش برای به حداقل رساندن تهدیدهای شبکه های مجازی در کاهش سلامت و پایداری نهاد خانواده، ضرورتی انکارناپذیر است و این مهم از طریق توسعه روابط پایدار ، صمیمیت و همدلی میان اعضای خانواده در بستر گفتگوهای صمیمی میسر خواهد شد.

 

مهاجران با اشاره به اثرات شبکه‌های اجتماعی و فضای مجازی بر روابط خانواده، تصریح کرد: با ورود وسایل و تکنولوژی های جدید به خانه ها والدین و فرزندان ساعت های متمادی در کنار یکدیگر می نشینند بدون آن که حرفی برای گفتن داشته باشند دیگر کمتر خانواده هایی را می توان یافت که اعضای آن دور هم بنشینند و درباره موضوعات مختلف خانوادگی با هم گفتگو کنند و نظرات همدیگر را در باره موضوعات مختلف جویا شوند.

 

وی با اشاره به اینکه استفاده نادرست از این امکانات باعث از بین رفتن بسیاری از حریم ها در خانواده ها شده است، اذعان کرد: در بسیاری از موارد استفاده نادرست از این تکنولوژی منجر به بروز اختلافات تا سرحد طلاق و جدایی نیز شده، ارتباط گرفتن هر یک از زوجین با افراد غریبه و حتی افرادی از جنس مخالف در دوستان و آشنایان منجر به کاهش سطح اعتماد در بین آنها می شود و در نهایت نهاد خانواده آسیب جدی می بیند.

 

وی خاطر نشان کرد: در حال حاضر 12 میلیون کاربر ایرانی زیر 18سال در تلگرام فعالیت دارند در حالی که در جامعه ما هنوز استفاده از موبایل و اینترنت و دیگر شبکه های اجتماعی به خوبی فرهنگ سازی نشده است.

 

 

کارشناس امور امنیتی و جرایم معاونت اجتماعی پیشگیری از وقوع جرم دادگستری همدان افزود: تاثیر شبکه های اجتماعی و فضای مجازی بر روابط اعضای خانواده نیاز به ارتباط، گفتگو، تعامل و تبادل اطلاعات یکی از نیازهای اساسی نوع بشر است.

 

مهاجران گفت: گفت وگو مهم ترین مهارت در تحکیم بنیان و ایجاد فضای گرم درخانواده ها و فرصتی است تا افراد علایق، صمیمیت و کدورت های خود را ابراز و فاصله بین یکدیگر را کاهش دهند.

 

وی بیان داشت: خانوادهایی مستحکم است که اعضای آن گفت وگو با هم را دوست داشته باشند و از همنشینی با هم لذت ببرند، در چنین خانواده هایی اعضا کمترین تنش را در فضای خانه با هم داشته و در نهایت فرزندان موفقی تربیت می کنند.

 

به گزارش شبستان: فضای مجازی در کشور ایران، در همه حال مورد تهاجم و شبیخون هایی از سوی کشور های معاند می باشد که این کشورها به دلیل داشتن زیرساخت های فضای مجازی و جذب کردن کاربران ایرانی به خود می توانند به راحتی هر انچه که مد نظر دارد را به شهروندان ایرانی القا کنند.

 

از این رو باید سواد استفاده از فضای مجازی یکی ازآموزش هایی باشد که افراد در ابتدای شکل گیری خانواده می آموزند و اگر به درستی به این آموزش ها عمل شود می توان از آسیب های مخرب این فضا در خانواده و جامعه جلوگیری کرد.

 

گزارش: سمیرا قادری

 

کد خبر 661452

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha