اولین شاعر شعر انقلاب، آیت الله شفق/درود باد بر این انقلاب پاک، درود

آیت الله محمدحسین بهجتی اردکانی(متخلص به شفق) در چهاردهم آذر سال 1341 چند روز پس از لغو لایحه انجمن های ایالتی و ولایتی به مناسبت پیروزی نهضت قصیده ای را سرود که به عنوان نخستین شعر انقلاب شناخته می شود.

خبرگزاری شبستان//یزد


آیت الله شفق ادیب فرزانه، شاعری بلند آوازه و انسانی وارسته بود که پس از یک دوره بیماری مزمن قلبی در شامگاه روز دوشنبه 29 مرداد سال 1385 دعوت حق را لبیک گفت.

شفق کسب علم و دانش را از 7 سالگی در مکنبخانه آغاز کرد و 17 ساله بودکه به قم رفت و در مدرسه آیت الله بروجردی(مدرسه خان) و سپس فیضیه و حجتیه سکونت گزید، وی در این دوران ضمن مطالعه تاریخ، زبان انگلیسی و حدیث با مقامم عظم رهبری (مدظله العالی) هم درس و هم مباحثه بود.

ورود ناگهانی آیت الله شفق به محل دیدار ائمه جمعه سراسر کشور با رئیس جمهور در دهه شصت و پیشواز رفتن و استقبال حضرت آیت الله خامنه ای از شفق در میانه سخنرانی هنوز نقل محافل مختلف است، سابقه دوستی رهبر انقلاب با آیت الله بهجت به درس خارج فقه امام در سال 1338 باز می گردد.

آیت الله شفق مدارج متوسط و عالی را در محضر آیات عظام امام موسی صدر، شبیری زنجانی، علی مشکینی، مرتضی حائری و سلطانی طباطبائی به پایان برد و فلسفه و حکمت را در خدمت علامه طباطبائی آموخت؛ در دروس خارج از فقه و اصول نیز در محضر آیات عظامی چون بروجردی، مرتضی حائری، امام خمینی، سید محمد محقق داماد و دکتر بهشتی کسب فیض کرد؛  او در مباحث اخلاقی خود از استادانی چون حاج حسین فاطمی قمی، حاج شیخ عباس تهرانی بهره برد.

کارنامه زندگامی این انسان وارسته نیز سرشار از مبارزه عیله ظلم و ستم طاغوت است، قصیده وی پس از سخنرانی امام خمینی (ره) در مورد لایحه انجمن‌های ایالتی و ولایتی به سرعت در میان مردم پخش شد و رگه های از امید ار ایجاد کرد، ساواک نیز پس از پخش شعر وی را بازداشت کرد؛ حضور فعال در وقایع پیش از انقلاب اسلامی نظیر 15 خرداد 1342 ، ‌13 آبادن 1343 و آزادی امام از دیگر برگه ای مبارزه این مجاهد نستوه است.

او در 1350 از قم به تهران رفت و با برپایی جلسه‌های مذاهبی در مسجدالرسول (ص)، پخش نوارها و رساله امام خمینی (ره) و ترویج افکار و عقاید ایشان به مبارزاتش ادامه داد.

وی پس از سال‌ها تلاش علمی در حوزه‌ی علیمه قم و امامت جماعت مسجدالرسول (مسجد اردکانی‌ها) در تهران، پس از تصدی مسئولیت نمایندگی امام و امامت جمعه یزد توسط آیت‌الله خاتمی به امامت جمعه اردکان منصوب شد.
 

آیت الله شفق جوهره اصلی اشعارش را در سادگی و محتوای عمیق آن می دانست، وی علاوه بر آنکه طبعی روانی داشت چندان در قالب‌های کهنه باقی نماند و اشعار نو را در قالب کهن می سرود، در زمینه سرودن انواع شعر، به خصوص غزل مهارت یافت، او در اشعارش به شفق تخلص می‌کرد، کتاب‌های بهار آزادی، بارش نور و باده‌های ازلی تألیف اوست.

وی در یکی از اشعار معروف خود که از ابتدای انقلاب در کلاس دوم دبستان تدریس می شده، آورده است:
 

هرچه که بیند دیده خدایش آفریده
خورشید و ماه تابان ستاره درخشان
درخت و سبزه و گل سوسن سرو و سنبل
جنگل و دشت و دریا پرندگان زیبا
این همه به قدرت خدا نموده خلقت

وی همچنین در قصیده ای که سال 1341 چند روز پس از لغو لایحه انجمن های ایالتی و ولایتی با عنوان نهضتی که دنیا را تکان دادسروده است، آورده است:
 

درود باد بر این انقلاب پاک، درود
که زیر سایه آن، جان ملتی آسود
درود باد بر این جنبش عظیم و شگرف
که شاهراه سعادت به روی خلق گشود

شفق در بخشی از وصیت نامه عرفانی خود به فرزندش می آورد؛
فرزند دلبندم،
نصیحتی خواسته بودی، چند جمله می‌نویسم شاید از آن میانه یکی کارگر افتد...
بزرگترین مانع رسیدن به کمال آلوده بودن به گناه است که گناه سمّ قتّال است و اسباب وبال. هر اندازه از گناه فاصله گیری، به خدا نزدیک شوی و هر چه بیشتر گناه را ترک کنی، رضای حق را بهتر جذب کنی.... دعای کمیل را با تفکر در واژه واژه آن بخوان تا از عواقب شوم گناه آگاه گردی.... عزیز من،
هر گناهی جسارت به خداست. این همه جسارت را چگونه تحمل می‌کنی؟! آیا روزی می‌توانی آن را تلافی کنی. دعای توبه زین العابدین را بخوان؛ ببین و بیندیش، بخوان و بازخوان...
در هر حال مردانه کوشش کن و به هر طریق که می‌توانی از راه مراقبه یا محاکمه یا ندامت و توبه و یا استغفار و التماس، گرد معصیت و غفلت را از آینه دل بزدای و مراقب باش تا دگر باره غبار بر آن ننشیند.
فرزندم محبوبم،
از تو که کم گناه کرده‌ای و دلی پاک و باصفا داری، فراوان التماس دعا دارم. مبادا پدر گنه‌کارت را فراموش کنی، تو را به خدا می‌سپارم.


گفتنی است، روز گذشته نیز چهارمین سالگرد آیت الله بهجتی با حضور آیت الله ناصری،  امام جمعه یزد در اردکان برگزار شد.

در این مراسم حجت الاسلام سید محمد حسینی، امام جمعه اردکان با اشاره به فعالیت های ایت الله بهجت در عرصه های وناگون اظهارداشت: علما فنا ناپذیرند و اگر چه جسم آنان در خاک است اما حقیقت وجودی آنان همواره آشکار و موجود و در دل مردم جاودان است.

وی با بیان اینکه مرحوم آیت الله بهجتی الگوی تمام شاعران در کشور در تمام زمینه هاست، افزود: مردمداری و تواضع آیت الله بهجتی زبانزد خاص و عام بود.


پایان پیام/

کد خبر 66050

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha