خبرگزاری شبستان، گروه مسجد و کانونهای مساجد: پیرو مأموریتی که شورای عالی انقلاب فرهنگی، دوازدهم اسفندماه ١٣٧١ طبق مصوبه ٣٠٢ به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در زمینه ارایه طرحهایی برای مقابله با تهاجم فرهنگی محول کرد، مقرر شد از باب احیای نقش واقعی فرهنگی ـ تبلیغی مساجد و استفاده بهینه از امکانات و تأسیسات دستگاههای دولتی، این وزارتخانه، هیاتی برای هدایت و سازماندهی فعالیتهای فرهنگی و هنری در مساجد ایجاد کند، این هیات پس از شکلگیری و فعالیت به «ستاد عالی هماهنگی و نظارت بر کانونهای فرهنگی و هنری مساجد» شهرت یافت.
نخستین کانون فرهنگی هنری مساجد با حضور مرحوم آیت الله مهدوی کنی و علی لاریجانی؛ وزیر وقت فرهنگ و ارشاد اسلامی راه اندازی شد، تعداد کانونهای فرهنگی و هنری مساجد کشور که از سال ١٣٧٢ رسما آغاز به کار کردند، امروز از مرز 23 هزار باب نیز گذشته است و تاکنون محل رجوع صدها هزار نوجوان و جوان علاقهمند و مستعد بودهاند.
ستاد عالی هماهنگی و نظارت بر کانونهای فرهنگی و هنری مساجد کشور با رویکرد راهاندازی این کانونها در تمام مساجد کشور، برنامهریزیهای خود را انجام داده و به افزایش تأسیس تعداد کانونها در هر سال اهتمام ویژهای دارد.
مقام معظم رهبری نیز 19 مهر 1391 در خراسان شمالی بر فعال کردن کانونهای فرهنگی هنری مساجد از طریق همکاری با سازمان های فعال در مساجد تاکید کردند، این سخنرانی نقطه عطف تحولات کانونهای فرهنگی هنری در مساجد شد.
خبرنگار ما در سلسله گزارشهایی به معرفی تعدادی از کانونهای فرهنگی و هنری مساجد فعال کشور پرداخته است که در این نوبت کانون فرهنگی و هنری المهدی (عج) معرفی میشود.
کانون فرهنگی و هنری المهدی (عج) در سال 1372 راهاندازی شد، زمانی که مسئول این کانون، خود هنوز دانش آموز بود و نیاز جوانان آن زمان را به یک مکان آرام و مناسب برای درس خواندن به خوبی درک میکرد.
همین مسئله باعث شد تا با کمک تعدادی از دوستان خود، این کانون را به عنوان یک محیط علمی برای درس خوانهای محله راهاندازی و تجهیز کند که نتیجه این تلاش در طی 10 سال، ورود بیش از 200 نفر از اعضای آن به دانشگاه بود.
هم جواری این کانون با مسجد، عاملی برای تاثیرگذاری فضای معنوی مسجد بر برنامههای فرهنگی و فضاهای آموزشی و در نتیجه حضور بیشتر نوجوانان و جوانان در این مکان شده است.
جوانان فعال این کانون و مسجد در کنار بهرهمندی از کلاسهای آموزشی از برنامههای مذهبی مسجد هم بیبهره نماندهاند و این موضوع درصد قابل توجهی از آسیبها و مشکلات اخلاقی را در میان این گروه کاهش داده است.
کتابخانهای که پاتوق درسخوانها است
کانون فرهنگی و هنری مسجد جامع المهدی (عج) یکی از مهمترین پاتوقهای علمی و فرهنگی جوانان منطقه دولتآباد شهر ری است که فرصت خوبی را برای درس خواندن اهالی آن فراهم کرده است.
سالن مطالعه، مخازن کتاب با بیش از 2 هزار جلد کتاب، سایت و کلاس آموزشی از بخشهای اصلی این کانون به شمار میروند که دانشآموزان و دانشجویان میتوانند با عضویت در آن علاوه بر استفاده از فضای آرام و مناسب سالن قرائتخانه از کتابهای کمک آموزشی موجود در این کتابخانه استفاده کنند و در صورت نیاز، کلاسهای تقویتی و رفع اشکال را با حضور دوستانشان در کلاس مجاور کتابخانه دایر کنند.
سالن مطالعه کانون فرهنگی هنری مسجد جامع المهدی (عج) به متراژ ١٠٠ متر مربع و در کنار شبستان مسجد قرار دارد و در حال حاضر فقط به برادران خدمات ارایه میدهد، همچنین این سالن مطالعه، دارای دو دستگاه رایانه متصل به اینترنت پرسرعت برای انجام امور تحصیلی و تحقیقاتی اعضای خود است و افرادی که دارای لپ تاپ شخصی هستند میتوانند از اینترنت وای فای با دانلود نامحدود آن استفاده کنند.
با توجه به درخواست متقاضیان، کتابخانه کانون فرهنگی هنری مسجد جامع المهدی (عج) از ساعت 8 صبح تا 11 شب یکسره باز است و در فصل امتحانات و کنکور نیز به طور شبانهروزی فعالیت میکند و جالب این است که اعضای این کتابخانه خودشان مدیریت امور آن را برعهده دارند و خوشبختانه تاکنون با مشکلی در این زمینه مواجه نشدهاند.
کتابخانه کانون فرهنگی و هنری مسجد جامع المهدی (عج) با دارا بودن کتابهای گوناگون با موضوعات دینی، انقلاب اسلامی، تاریخی، عرفانی، فرهنگی، اجتماعی، ادبی و همچنین برخی کتابهای مرجع به عموم نمازگزاران و جوانان خدمات امانت کتاب را ارایه میدهد.
البته کتابخانهای نیز با مخزن باز در ورودی این مسجد قرار دارد که نمازگزاران به مطالعه کتابهای آن میپردازند و میتوانند ظرف مدت زمان مشخصی آنها را به امانت نزد خود نگه دارند.
کتابخانه دیگری نیز مخصوص دانشآموزان و دانشجویان در بخشی مجزا فراهم شده است که دارای موضوعات و مطالب گوناگون درسی است و برای کنکور کارشناسی و کارشناسی ارشد مورد استفاده افراد قرار میگیرد.
واحد آموزشی کانون فرهنگی و هنری مسجد جامع المهدی (عج) به منظور افزایش سطح دانش ادبی و فرهنگی اعضای این کانون و همچنین نمازگزاران این مسجد، کارگاه شعر و ادبیات برگزار میکند.
برگزاری جشنواره قرآنی مدهامتان
از جمله فعالیتهای سازنده کانون فرهنگی و هنری مسجد جامع المهدی (عج) اجرای جشنواره قرآنی مدهامتان در سالهای مختلف در این مسجد بوده است که هربار با استقبال گسترده مردم روبرو شده است.
چندی پیش رضا مهدی نژاد؛ دانش آموز پایه ششم ابتدایی دبستان امام خمینی (ره) و عضو نوجوانان کانون فرهنگی و هنری مسجد جامع المهدی (عج) موفق به ثبت اختراع علمی تولید الکتریسیته از دانههای برنج شد.
وی موفق شده بود طرح خود را با عنوان «تولید الکتریسیته از دانههای برنج» که در «جشنواره ملی جابربن حیان» سال گذشته حائز رتبه کشوری شده بود را به عنوان یک اختراع علمی به ثبت برساند.
سخن آخر اینکه، کانون فرهنگی و هنری المهدی (عج) به دلیل تعامل خوب و سازنده اعضای آن با امام جماعت، هیات امنا، پایگاه بسیج و نمازگزاران مسجد جامع المهدی (عج) توانسته است مرکزی برای تبادل تجارب موفق نخبگان فرهنگی و علمی و فضایی برای شناسایی و پرورش نیروهای موفق آینده کشور باشد.
این موضوع زمانی توانست جلوه کند که دستگاههای متولی و پشتیبان مسجدی و فرهنگی مانند وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، شهرداری و ... نسبت به این مرکز حمایتهای معنوی و کمکهای مادی داشتنند، واقعیتی که در صورت تحقق آن برای سایر کانونها شاهد موفقیت بیشتر و چشمگیرتر این نهاد انقلابی نیز خواهیم بود.
نظر شما