مردم لرستان در عزای امام حسین(ع) گل ماتم به سر گرفتند

خبرگزاری شبستان:مردم استان لرستان، طی آیینی دیرین در عزای امام حسین و یاران باوفایش گل ماتم به سر می گیرند و عزاداری حسینی در حالی که آغشته به گل هستند برگزار می کنند.

به گزارش خبرگزاری شبستان از خرم آباد، با نواخته شدن آهنگ چمریونه، و برگزاری آئیین گل مالی، هم اکنون غباری از خاک عزا بر آسمان استان لرستان نشسته و مردم خالصانه در عزای دومین امام شیعیان اشک ماتم ریخته وبر سر و صورت خود می زنند.

 

آیین عزاداری حسینی در بین مردم استان لرستان که صد در صد جمعیت این استان شیعه است، آیینی سنتی است که نوای چمریونه و گل مالی عزاداری مردم استان را خاص کرده است.

 

 در ایران باستان مرسوم بوده  که مردم در سوگ عزیزان خود بخصوص جوانان گِل عزا بر سرو شانه خود می مالیدند، برخی از  مردم استان لرستان  این مراسم را امروزه درعزای جوانان و عزیزان خود انجام می دهند، اما در سوگواری حسینی این مراسم که در گویش محلی افتادن در گل نامیده می شود شامل تمام سر و صورت و لباس عزاداران است.

 


خاک مخصوص گل عزاداری، در روز تاسوعا توسط جوانان هیئت های عزاداری از مناطق دور دست طبیعت جمع آوری می شود و  این خاک چند بار الک شده سپس در حوضچه های گل ریخته می شود.

 

پس از اقامه نماز صبح روز عاشورا، این خاک ها با گلاب به گل تبدیل می شود و هیئت های سینه زنی و زنجیر زنی به نوبت تمام سر و صورت و برخی حتی چشمان خود را آغشته به گل می کنند و به اصطلاح به گل می افتند.


برخی دیگر از عزاداران تنها سر و صورت و دوکتف و شانه خود را گل می زنند و در کنار شعله های آتش که به همین منظور تهیه شده خود را خشک می کنند و فرد به گل افتاده این وضعیت را تا ظهر عاشورا حفظ می کند.

 

 در کنار تپه های از هیزم که  با همکاری منابع طبعی از درختان خشک شده تهیه شده است، لباس های لباس های خیس از گل عزاداران در حالی به تن آنها خشک می شود و کمی از سرمای سحرگاهی نشسته به جان عزاداران هم کاسته می شود.

 

 

صبح عاشورا قبل از طلوع آفتاب ناله جانگذازساز ودهل که نوای چمریونه (نوایی حزن انگیز که در سوگ جوانان نواخته می شود)،عزادارانی که هنگام سحر به گل افتاده بودند در کنار آتش های برافروخته تا سپیده صبح به عزداری می پردازند.

 

 

 آیین عزاداری روز عاشور با دمیدن شدن نوای چمریونه آغاز شده و تا ظهر عاشورا ادامه دارد.

 

این آیین در خرم آباد توسط همه اقشار از هر فکر و سلیقه، فقیر و غنی و پیر و جوان و زن و مرد انجام می شود.

 

 

 آیین عزاداری ویژ مردم خرم آباد درغم سرور و سالار شهیدان به شماره 53 به ثبت ملی رسیده است.
 

 

کد خبر 659211

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha