تعزیه خوانی و  سر دادن طنین نوای «چَمری» در کرمانشاهان

خبرگزاری شبستان: کرمانشاه به عنوان دروازه نجف و قرار گرفتن در مسیر عتبات عالیات همزمان با فرارسیدن ماه محرم رنگ و بویی عاشورایی به خود می گیرد.

خبرگزاری شبستان: عاشورا به عنوان سوزناک ترین واقعه حماسی تاریخ اسلام همچنان با گذشت 1400 سال از وقوع آن مورد توجه ویژه مردمان هر منطقه و دیاری است که بر اساس آیین و شیوه خاص پاسداشت این واقعه عظیم عزاداری های صورت می گیرد.

 


استان کرمانشاه نیز به عنوان دروازه نجف و قرار گرفتن بر سر راه عتبات عالیات پذیرای زائران سیدالشهدا(ع) بوده و مردم این دیار از گذشته های دور افتخار خادمی سالار شهیدان را داشته اند و از آغاز ماه محرم با برگزاری آیین های عاشورایی این استان رنگ و بویی حسینی به خود می گیرد.

 


یک پژوهشگر و محقق کرمانشاهی در این باره به خبرنگار خبرگزاری شبستان گفت: پاره ای آیین های مردمی و ملی از جمله عزاداری های ایام ماه محرم و صفر جنبه عمومی دارد و در سراسر کشورمان ایران از اولین روز ماه محرم تا آخرین روز ماه صفر ادامه داشته و با توجه به اینکه عزاداری ها در تمام نقاط معمول بوده، امادر کل دارای زیرساخت مشترکی است.

 


*آغاز عزاداری ها در رثای سیدالشهدا(ع) از سال 351 هجری قمری


اردشیر کشاورز ادامه داد: در بعضی از نقاط روستایی و شهری عزاداری ها صورت گرفته با آیین های مردمی و محلی که در طول زمان همواره دچار تغییر شده و با گذر روزگار شکل های مختلفی به خود گرفته است، تلفیق شده است.

 


به گفته وی، حرکت های احساسی خودانگیخته بدون هر گونه دخالت عوامل و ساختار حاکمیتی از سال 351 هجری قمری به دستور امیر معز الدوله دیلمی در شهر بغداد همزمان با روز عاشورا آغاز شد و به فرمان وی همه جا برای عزاداری سیدالشهدا(ع) یک دست و یکپارچه سیه پوش شد و از آن زمان تاکنون این حرکت ها بدون هرگونه دستور حکومتی بنابر خواسته احساسی و باطنی مردم صورت گرفته است.

 


*برگزاری آیین کُتل همراه دسته جات سینه زنی در کرمانشاه

 


این پژوهشگر و محقق کرمانشاهی با بیان اینکه آیین ها و شیوه های عزاداری امروز از آن زمان به بعد به صورت طرح ریزی شده ادامه داشته است، عنوان کرد: در کرمانشاه و در گذشته های دور در ایام محرم در و دیوارها برای عزاداری سالار شهیدان سیاه پوش می شد و و آیین های کُتل به یاد ذوالجناح با آوردن اسب و سیاه پوش کردن آن به همراه برپایی دسته جات سینه زنی برگزار شده و می شود.

 


*ترکیب آیین های ایرانی و اسلامی در عزاداری ها در گذر زمان

 


کشاورز خاطرنشان کرد: در عصر باستانی نیز آیین های متعددی وجود داشته است که از جمله آن می توان به برگزاری مراسمات و نمایش ها توسط مردم بر اساس داستان های فردوسی اشاره کرد به این شکل که زنان و مردان با سر دادن شیون و سیلی زدن به سر و صورت خود و گِل مالی کردن به عزاداری می پرداختند و این شیوه تنها مخصوص ایرانیان بود و در اسلام چنین پدیده ای نبوده است و در طول تاریخ نیز هر چقدر جلوتر آمده ایم آیین ها و رسومات مذهبی به خصوص عزاداری های ماه محرم ترکیبی از آیین های ایرانی و اسلامی شده است.

 


*اجرای تعزیه خوانی و سر دادن آواهای غمناک در عزاداری های کرمانشاهیان

 


وی به سر دادن مرثیه های غمناک در اوصاف ظلم های بنی امیه در حق شهیدان کربلا توسط مردمان از گذشته های دور تاکنون اشاره کرد و افزود: در کرمانشاه به خصوص در بین عشایر رسم بوده و است که نوحه خوانان و مُرشدان چگونگی رخداد واقعه عاشور را از طریق نوای سر دادن نوای«چَمری» بیان می کنند و زنان و کودکان سیاه پوش همراه با اسب سیاه با سر دادن شیون و زاری به سمت محل های عزاداری در حرکت خواهند بود و آواهای غمناک را با خود زمزمه می کنند.

 


این پژوهشگر و محقق کرمانشاهی یادآور شد: تعزیه خوانی از دیگر آیین های اجرا شده در استان کرمانشاه بوده که همواره مورد استقبال مردم نیز قرار گرفته و در حال حاضر نیز در برخی موارد به یاد واقعه عاشورا به اجرا در می آید و امروزه آیین های عزاداری توانسته بافت اولیه و زیرساخت های خود را حفظ کند و مراسمات مختلفی نیز در ایام محرم و صفر در تکایا و حسینیه ها برگزار می شود.

 


گزارش: سهیلا شعبانی

 

کد خبر 656867

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha