به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری شبستان، سیدضیاء هاشمی، سرپرست وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در همایش سراسری رؤسای دانشکدههای فنی و حرفهای سراسر کشور که در هتل المپیک در حال برگزاری است، گفت: دوران تقاضای گسترده برای ورود به آموزش عالی بخصوص در مقاطع کاردانی و کارشناسی به سر رسیده است.
وی افزود: بسیاری از رشتههای دانشگاهی خالی از ظرفیت باقی ماندهاند و ما ناگزیریم به سمت بازآرایی و آمایش مجدد نظام آموزش عالی کشور حرکت کنیم.
هاشمی تصریح کرد: یکی از مهمترین شاخصهای ما در این بازآرایی نقشی است که واحدهای آموزشی ما در هدایت جوانان تحصیلکرده به سمت بازار کار ایفا میکنند و این مهمترین رسالت واحدهای فنی و حرفه ای در بدو تاسیس آنها بوده و اکنون نیز در فصل بازآرایی نظام آموزش عالی کشور می تواند نقطه قوت این مجموعه باشد.
هاشمی بیان کرد: اگر به ریشه و اهداف تاسیس واحدهای فنی حرفه ای در کشور در حدود 50 سال قبل بازگردیم شاهدیم که این نوع مراکز آموزشی با هدف رفع نیاز کشور به نیروی ماهر در سطح کاردان و تکنسین ابتدا در قالب انیستیتوهای تکنولوژی و سپس در دهه 70 در آموزشکده های فنی و حرفه ای تاسیس شدند.
وی ادامه داد: در دهه 90 دانشگاه فنی و حرفه ای زیرمجموعه وزارت علوم قرار گرفت. در بیش از 165 دانشکده زیرمجموعه آن 150 هزار نفر دانشجو شاغل به تحصیل بودند که تا سال 94 این رقم به 180 هزار نفر افزایش یافت.
سرپرست وزارت آموزش و پرورش تصریح کرد: یکی از مهمترین نقاط پیوند میان دانشجویان و بازار کار بخصوص در حوزههای فنی و کشاورزی که بیش از دو سوم از ظرفیت این واحدها را تشکیل می دهند باید دانشکده های فنی و حرفه ای باشند.
وی ادامه داد: پس از شش سال از آغاز فعالیت دانشگاه فنی و حرفه ای ذیل وزارت علوم و چند دهه پس از فعالیت آنها ذیل وزارت آموزش و پرورش ما باید به این پرسش پاسخ دهیم که این واحدها در تربیت نیروی ماهر و جهت دهی نیروی جوان ما به سمت بازارهای کار تا چه اندازه موفق بوده اند؟ متاسفانه بنده احساس می کنم به این دلیل که ما در سال های گذشته نتوانسته ایم پیوند منسجمی میان علمای رشته های مختلف دانشگاهی برقرار کنیم از بنا کردن یک سیستم دقیق ارزیابی برای پایش خروجی دانشگاههایمان بازمانده ایم.
هاشمی تصریح کرد: اگر رابطه میان دانشمندان ما در حوزه فنی با علمای علوم اجتماعی و انسانی به شکل منسجمتری شکل می گرفت امکان پیمایش ها و مطالعات طولی منظم درباره دانش آموختگان دورههای مختلف این دانشگاه ها به طور کلی نظام آموزش عالی کشور و مقایسه به دوره های مختلف با هم و ارزیابی کارنامه واحدها و دوره های آموزشی فراهم می آمد.
سرپرست وزارت علوم، تحقیقات و فناوری با اشاره به مهمترین اولویت وزارت علوم گفت: ایجاد یک سیستم پایش دقیق برای ارزیابی خروجی های دانشگاه های وزارت علوم در دستور کار است.
هاشمی با بیان اینکه 40 درصد از جمعیت بیکار کشور را فارغ التحصیلان دانشگاهها تشکیل می دهند، تصریح کرد: باید چشم اندازی را ترسیم کنیم تا به ما نشان دهد کدام یک از واحدهای آموزشی در جهت دهی جوانان به سمت بازار کار موفق تر عمل می کند.
هاشمی تصریح کرد: تعداد 165 متولی تربیت کاردان و تکنسین برای کشور هستند که باید از میزان موفقیت آنان تصویر روشنی وجود داشته باشد و شاخص های موفقیت مشخص شود.
وی با بیا اینک وزارت علوم در تلاش است تا نیروهای متناسب با اقتضائات بازار کار تربیت کند، بیان کرد: تجهیز آزمایشگاهها و کارگاهها برای توسعه واحدهای موفق و معرفی آنان به جامعه همه از برنامه هایی است که باید در دانشگاه های فنی حرفه ای نیز اجرا شود.
وی تاکید کرد: اگر واحدهای فنی و حرفه ای متوجه دوره گذار فعلی نشوند و گمان داشته باشند که همچنان مثل چند سال گذشته می توانند به فعالیت خود ادامه دهند، تردیدی ندارم که در فاصله کوتاه به سرعت شاهد ضربه پذیری گسترده این واحدها به دلیل عدم متقاضی روبرو خواهیم شد.
وی تصریح کرد: باید به سمت آموزش کیفیت محور، پژوهش مسئله محور و دانشگاه گفتگومحور حرکت کنیم و لازم است تا نقاط موفقیت و کیفی خود را مشخص کنیم و به جامعه و بخصوص به دانش آموزان معرفی نماییم.
وی خاطرنشان کرد: جدا شدن واحدهای فنی و حرفه ای از آموزش و پرورش نباید منجر به گسست در روابط آنان با آموزش و پرورش شود. باید دوره هایمان را متناسب با میزان موفقیت رشته ها، واحدها، نیاز موجود در صنعت و جامعه، میزان تقاضای موجود در رشته های مختلف و همچنین تعریف مجدد واژه مهارت بازتعریف کنیم.
نظر شما