زهرا صدراعظم نوری در گفتوگو با خبرنگار مسجد و کانونهای مساجد خبرگزاری شبستان، با اشاره به اینکه مساجد پایگاههایی اعتقادی و دینی هستند که باید همواره توسط مردم احداث و به بهرهبرداری برسند، گفت: خانههای خدا همواره ملجأ و پایگاههایی مردمی بودهاند،اما در کنار حمایتهای مردمی از آنها، مدیریت شهری نیز باید با همکاری با دستگاههای متولی مساجد در جهت تقویت و تحکیم این خانههای خدا تلاش کنند.
وی با اشاره به معماری مساجد پایتخت، اظهار کرد: معماری ایرانی ـ اسلامی همواره از غنای خوبی برخوردار بوده و پایهها و بنیانهای این معماری ایرانی و اسلامی قوی است، به نظرم جفا است که در ساختار شهری و معماری مساجد از این معماری فاصله بگیریم.
این عضو شورای اسلامی شهر تهران، ادامه داد: وقتی در شهرهای مختلف ایران حضور مییابیم، همواره شاهد این مهم هستیم که آثار به جای مانده از معماری ایرانی و اسلامی و مساجد دوران گذشته، اثر مثبتی بر ذهن بینندگان آنها به جا میگذارد و مخاطب به راحتی با این نوع سبک ارتباط برقرار میکند، زیرا که ابعاد نیازهای انسان در این معماری دیده شده است و از ساختار و چارچوب مستحکمی برخوردار است.
صدراعظم نوری ادامه داد: برخی از مساجدی که اخیرا در شهرها ساخته میشوند و به عنوان مساجد معظم و مجلل از آنها یاد میشود، به دلیل فاخر بودن، روح معنویت در آنها دیده نمیشود و مخاطب نمیتواند هیچگونه ارتباطی با آنها برقرار کند، بر این اساس به نظرم لازم است در ساخت مساجد از الگوها و سبکهای ایرانی ـ اسلامی تبعیت شود تا در ساخت آنها هماهنگی بوجود آید.
وی با بیان اینکه به اعتقاد من، مساجدی که در شهرها ساخته میشوند و نوع معماری و کالبد آنها باید جاذبهای مضاف برای مردم ایجاد کنند، گفت: در این زمینه لازم است که بر معماری مساجد در سطح شهرها نظارت شود و در این عرصه میان کمیسیون معماری و شهرسازی شورای اسلامی شهر تهران و مرکز رسیدگی به امور مساجد و دیگر دستگاههای متولی آنها تعامل شود.
این عضو شورای اسلامی شهر تهران، اظهار کرد: لازم است، ساخت مساجد توسط مردم به صورت خودجوش و داوطلبانه انجام شود، به همین جهت باید ارتباطی تنگاتنگ میان مردم و دستگاههای متولی مساجد برقرار شود و الگوهای موفق در این زمینه ارایه شوند.
نوری ادامه داد: به نظرم با توجه به گستردگی که مساجد در نقاط مختلف دارند، آنها بیش از دیگر بناها به مخاطب حس معنوی میدهند، بنابراین باید در جهت ماندگاری آنها به عنوان اثر ایرانی و اسلامی، تلاش کنیم.
وی ادامه داد: از طرفی در ساخت هر بنایی باید ویژگی بهرهبرداران آن مورد توجه قرار گیرد، تا آن بنا مفید باشد و کارکرد خودش را داشته باشد، مساجد اماکنی هستند که همه افراد از آنها استفاده میکنند، بنابراین در ساخت، آمادگی و بازسازی آنها باید شرایط همه گروههای سنی مورد توجه قرار گیرد.
این عضو شورای اسلامی شهر تهران، گفت: امروز با توجه به گسترش جمعیت باید شرایط حضور همه اقشار جامعه را در مساجد فراهم کنیم و شرایط حضور بانوان به عنوان بخشی از جامعه هم باید در این مراکز تسهیل شود.
نوری اظهار کرد: با توجه به اینکه در اکثر مساجد، شبستان بانوان در طبقه بالا قرار دارد که البته به دلیل محدودیت فضا است اما برای راحتی در رفت و آمد کهنسالان ضرورت دارد که حداقل مساجد مجهز به آسانسور باشند و محیط این خانههای خدا هم از نظافت و بهداشت مناسبی برخوردار باشد. زیرا جایگاه مساجد با اعتقادات و ارزشها گره خورده است، بنابراین باید از استانداردهای ویژه و بهداشت لازم برخوردار باشند و پسندیده نیست که این خانههای خدا در جامعه ما به عنوان یک جامعه اسلامی از شاخصها و استاندارهای لازم برخوردار نباشند.
وی بر لزوم اداره مردمی مساجد تاکید کرد و گفت: اگر شورای شهر و مدیریت شهری مدیریت همه مساجد را بر عهده بگیرد، این اقدام به معنای تداخل وظایف و ماموریت با سایر دستگاهها است، البته باید در مدیریت شهری برخی از وظایف به شهرداریها سپرده شود، همان گونه که در قانون اساسی آمده و ماموریت حوزه شهری از دولت به شهرداریها سپرده شده است اما به نظرم به جای موازیکاری بهتر است حمایت از مساجد توسط یک نهاد و دستگاه انجام شود و دیگر دستگاهها نقش حمایتکننده از آنها را داشته باشند.
نظر شما