خبرگزاری شبستان_ صومعهسرا: میهن اسلامی ما پر است از جوانان نخبه و فعال که برای سربلندی میهن جانانه تلاش می کنند که عده کثیری از این جوانان با حضور مداوم خود در مسجد و کسب معرفت دینی و پیاده کردن آن در زندگی روزمرهشان، موفقیتهای زیادی را کسب کردهاند.
در این راستا نعیم یوسفی یکی از جوانان مسجد امام حسین(علیهالسلام)، متولد سال 1370، شهرستان صومعه سرا، با شرکت در آزمون دکترای تخصصی سال 96، رشته مهندسی مکانیک موفق به کسب رتبه 109 گردیده و با گذر از مصاحبه دو مرحلهای (عمومی- تخصصی) در دانشگاه علم و صنعت ایران پذیرفته شده است.
وی به دلیل علاقهمندی به رشته مکانیک خودرو با رویکرد تئوری و عملی، تحصیلات پایه خود را در هنرستان شهید عباسپور شهرستان طی کرد. در سال 87 مقطع کاردانی خود را در رشته مکانیک خودرو در دانشکده انقلاب تهران با رتبه 33 کشوری آغاز نموده و در سال 89 به اتمام رساند. بلافاصله مقطع کارشناسی خود را در همان رشته با رتبه 6 در دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی به مدت دو سال 90-92 ادامه داد.
وی با پشتکار و انگیزه فراوانش، بدون وقفه ادامه تحصیلات تکمیلی خود را در مقطع کارشناسی ارشد رشته مکانیک- طراحی کاربردی و به طور تخصصی در زمینه کنترل و ارتعاشات با رتبه 401 در دانشگاه علم و صنعت ایران در سالهای 92-95 سپری نمود و اکنون نیز با آغاز سال تحصیلی جدید مهر-96 مقطع دکترای خود را در دانشگاه علم و صنعت ایران آغاز و ادامه خواهد داد.
که در این راستا مصاحبه تفضیلی با این نخبه مسجدی صومعهسرایی انجام دادهایم که در ادامه به آن میپردازم؛
انگیزه شما از شرکت در آزمون دکتری تخصصی چه بود؟
یکی از زمینههای پیشرفت تحصیل و کار در رشته مهندسی مکانیک، مقطع دکتری است، بعلاوه علاقه مندی بنده به رشته ام و قرارگیری در محیط های علمی و پژوهشی در انتخاب مسیرم موثر بوده است. در واقع یک شخصیت علمی با عملکرد صحیح در جامعه می تواند بسیار موثر و مفید باشد و خدمت وسیع تری را به مردمانش ارائه دهد. یکی از خواص فراگیری علوم ایجاد بینش و افزایش جامع نگری نسبت به احوالات پیرامون فرد است. چنین شخصی با دید وسیع تر، ایده و راه حل های راهگشاتری به مسائل نگاه می کند به شرطی که بتواند در کنار کسب علوم به پیاده سازی و اجرای آن ها نیز اهتمام داشته باشد. یکی از اهداف آینده بنده ایجاد تشکیلات و مجموعهای است در زمینه تخصصم که یکی از لزومات آن جهت سرپرستی مجموعه، توانایی مدیریتی و داشتن تحصیلات و دانش حرفه ای است. در ضمن اضافه کنم که بنده همواره به تواناییهای خودم ایمان داشتم و دارم، به همین جهت ظرفیت های خود را بسیار بیشتر از وضعیت فعلی تصور می کنم که در پاسخگویی به آن مسیر طولانی در پیش رو دارم.
مطالعه برای آزمون دکتری را از چه زمانی آغاز کردید؟
از اواسط آبان ماه شروع به مطالعه کردم و حدود 4 ماه برای آزمون به طور جد تلاش کردم.
آیا در کلاسهای کنکور و آزمونهای آزمایشی موسسات آمادگی کنکور شرکت داشتید؟ این آزمونها و کلاسها را تا چه حد در موفقیت خود موثر میدانید؟
در هیچ کلاس و آزمونی شرکت نکردم زیرا در این مقطع ضرورتی نمیدیدم. این نکته هم لازم به ذکر است که بخش زیادی از نتیجه نهایی، ارتباط مستقیم با میزان تلاش و همت شخص داوطلب دارد.
میزان مطالعه شما جهت آمادگی برای آزمون دکتری روزانه چند ساعت بود؟
در آغاز به طور میانگین روزی 4 تا 5 ساعت درس میخواندم ولی به مرور در ماههای بعد به روزی 8 تا 10 ساعت رسیدم. البته اشاره کنم بنده در مطالعاتم از روش خاصی استفاده می کنم. به طوری که مابین دروس تحلیلی و توصیفی تفکیک قائل میشوم و هر کدام را بر اساس روش خودش میخوانم و به خلاصه نویسی صحیح (روش شبکه ای) معتقدم.
منظورتان از دروس تحلیلی و توصیفی چیست و لطفا روش مطالعه آنها را برای مخاطبان ما توضیح دهید؟
دروس تحلیلی یا تمرینی دروسی هستند که نیاز به تمرین زیاد دارند تا شخص به مهارت و تسلط کافی برسد و صرف خواندن تشریحی این دروس زیاد موثر نیست همانند ریاضی، فیزیک، قواعد عربی، گرامر زبان انگلیسی. داوطلب آنقدر باید این مباحث را تمرین کند تا کاملا مسلط شود و مشکلی در پیاده سازی فرمولها و اثبات آنها در حل تستها نداشته باشد. دقت شود هرچه عزیزان در دروس تحلیلی، تمرین بیشتری داشته باشند، به دلیل منطقی بودن مباحث و تکنیکیکال بودن آنها، نیاز به مرورهای بعدی هم کمتر می شود و تا درصد زیادی در حافظه، ماندگار خواهند شد.
و اما دروس توصیفی یا خواندنی؛ این دروس را میتوان با مطالعه و فهم دقیق و عمیق به تسلط رساند. این دروس نیاز به تمرینهای زیادی ندارند بلکه حل انواع تیپ تستها به همراه مطالعهی دقیق و عمیق میتواند این دروس را جزو نقطهی قوت شما در آزمون تبدیل کند. دقت شود مطالعه و فهم دروس توصیفی نسبتا راحت است ولی در مقابل بسیار فرار هستند و در صورت نداشتن برنامهی مرور مستمر خیلی زود فراموش میشوند همانند تاریخ، زیست، ادبیات، دین و زندگی.
با وجود سخت بودن مطالب و مفاهیم دروس آزمون دکتری قطعا شما فرصتی را به فراغت علاوه بر استراحت روزانه تخصیص داده اید. مقداری برایمان از نوع تفریحات و برنامه هایتان بفرمائید؟
بله همینطور است. در واقع شما علاوه بر استراحتی که روزانه به جسمتان می دهید، لازم است روحتان را هم تغذیه و تقویت کنید که غالبا به دلیل داشتن روحیه اجتماعی بنده، این مسئله تا حدود زیادی مرتفع می شد. یکی از عوامل موثر در ایجاد انگیزه و روحیه شاداب، ارتباطم با مسجد و دوستانم بوده است. محیط مسجد به گونه است که شما را حداقل به اندازه یک قدم به خدا نزدیک می کند و این حضور، در زندگی شخص بسیار ارزشمند و تاثیرگذار است. از طرفی معمولا در فعالیتها و برنامههای اجتماعی چه محدود و چه گسترده شرکت میکنم، با دوستانم به سینما، پیک نیک، نمایشگاه و یا همایش می رفتم و در کنار همه این ها باید بگویم علاقه شدیدی به مطالعه کتب غیردرسی، بخصوص در حوزه های فرهنگی، مذهبی و مدیریتی دارم به همین خاطر برنامه مدون و مستمری برای مطالعه آنها در زندگیام اختصاص دادهام و اعتقادم این است که انسان باید به طور همه جانبه (اصطلاحا چندبعدی) رشد کند.
من لازم می دانم توصیه ای خارج از موضوع سوال شما به داوطلبان عزیز داشته باشم و آن اینکه؛ ایامی هستند که از آنها به عنوان ایام طلایی نام میبریم نه ایام فراغت! ایام نوروز، تعطیلات تابستانه یا بعضا میانترمها، اینها خط سرعت یک داوطلب است، یعنی دقیقا جایی است که داوطلب میتواند بین خود و سایر رقبایش اختلاف ایجاد کند، توصیهی اکید بنده به عزیزان این است که این فرصتهای طلایی را از دست ندهند.
آیا ورزش کردن در ایام کنکور میتواند موثر واقع شود؟ برنامه ی ساعت خواب یک داوطلب از نظر شما چگونه باید باشد؟
ورزش کردن در روحیه و انگیزه داوطلبان بسیار موثر است. بخصوص ورزشهای هوازی مانند پیاده روی و شنا، البته بنده فرصت کافی در تداوم ورزش نداشتم و مدتی از زمان را ورزش میکردم. نکته بسیار حائز اهمیت که بسیاری از داوطلبان امروز در معرض خطر آن هستند استفاده نادرست از شبکه های مجازی است. میتوان طوری برنامهریزی کرد که به میزان یک الی چند ساعت در پایان هفته با دوستان خود از طریق شبکههای مجازی در ارتباط بود. این را به خاطر داشته باشید که میزان استفاده از شبکه مجازی برای یک داوطلب کنکور و شخص عادی متفاوت است.عزیزان حتما باید به طور برنامهریزی شده از این شبکهها استفاده کنند و به هیچ عنوان در هنگام خواب از گوشی و اینترنتشان استفاده نکنند، داشتن خواب کافی بسیار موثر است. بهتر است داوطلبان عزیز 7 ساعت خواب شب داشته باشند و یک ساعت هم در طی روز (بعد از ظهر) استراحت کنند که در تقویت حافظه بلند مدت بسیار موثر است.
به طور کلی چه توصیههایی در خصوص نحوه مطالعه داوطلبان و آمادگی برای کنکور سراسری دکتری دارید؟
بر خلاف تصور بسیاری از داوطلبان، اغلب مباحث کنکور دکتری مشابه با کنکور ارشد است. بنابراین برای گرفتن نتیجه خوب در آزمون دکتری باید در هر درس مشترک با کنکور ارشد، مباحث کنکور ارشد را کامل مرور کرد. افرادی که برای کنکور ارشد وقت مناسبی گذاشتهاند و به طور کلی نتیجه خوبی در آزمون گرفتهاند، کارشان راحتتر خواهد بود. بنده در کنکور ارشد مهندسی مکانیک سال 92 از برخی کلاسهای تخصصی و پایه و آزمونهای موسسات تهران استفاده کردم و نتیجه خوبی هم بدست آوردم. به همین دلیل مشکل خاصی در این مرحله (کنکور دکتری) نداشتم و از کلاس و آزمونی هم استفاده نکردم. سعیام بر این بود که مطالب گذشته را مرور کنم و مسلط شود و نقاط ضعفی را که در برخی مباحث وجود داشت ترمیم کنم، مابقی وقتم را نیز صرف مباحث جدید و تمرین و حل سوالات متنوع که احتمال میدادم در آزمون مدنظر طراح سوال باشد کردم. بنابراین نباید فکر کرد که برای کنکور دکتری قرار است که روی لبۀ علم حرکت کرد! تنها تسلط مجدد روی مباحث کنکور ارشد میتواند یک نتیجه خیلی خوب را برای داوطلب رقم بزند.
در مصاحبه کدام دانشگاهها شرکت کردید و هر یک به چه نحوی برگزار شد؟
بنده در مصاحبه دانشگاه علم و صنعت، گیلان، شهید بهشتی، شهید رجایی، صنعتی اصفهان، فردوسی مشهد و دانشگاه شیراز دعوت شدم. اما از آنجا که در حین خدمت سربازی در دانشگاه گیلان بودم و محدودیت زمانی داشتم در مصاحبه دانشگاه علم و صنعت ایران و گیلان شرکت کردم.
مصاحبه دانشگاه علم و صنعت از دو بخش تشکیل می شد؛ مصاحبه عمومی و تخصصی. در جلسه مصاحبه عمومی اساتید شاخص رشته مکانیک حضور داشتند. هر داوطلب به صورت انفرادی به سالن دعوت میشد که در سمت مقابل اساتید پشت میز بزرگی که وجود داشت مینشست. در جلسه مربوط به بنده، ابتدا خواسته شد خودم و رزومه علمی که داشتم را به طور مختصر معرفی کنم. سپس از عنوان پایاننامههای کارشناسی و ارشد و دلایل انتخاب آن و استاد راهنمای آن سوال کردند و در ادامه بهصورت تخصصی سوالات علمی از پایاننامه ارشدم شد که لازمه آن تسلط بر موضوعات بود که بحمدالله پاسخم راضی کننده بود. در ادامه خواسته شد دورنمایی از موضوع پروپوزال دکتری و کارهای آینده و مدنظرم ارائه دهم. در ضمن از برنامه های شغلی و سکونت در طی تحصیل سوال شد، اغلب اساتید علاقهمند به همکاری با دانشجویی هستند که دغدغه شغلی نداشته باشد و حضور فعال در دانشگاه و فعالیتهای علمی و پژوهشی داشته باشند.
در نهایت پس از اعلام اسامی پذیرفتهشدگان در مصاحبه عمومی در سایت دانشگاه، برای هفته آینده به مصاحبه تخصصی دعوت شدم. مصاحبه تخصصی به گونهای بود که هر داوطلب به اتاق استادی که از او پذیرش داشت دعوت می شد و غالبا سوالاتی تخصصی از پایاننامه ارشد و همچنین از ایدهها و زمینههای مورد علاقه موضوعات کار در مرحله دکتری پرسیده میشد. علاوه بر آن مصاحبه و ملاقاتی هم در آزمایشگاه تخصصی گرایش مربوط با سرپرست آزمایشگاه که استاد تعیین کرده بود انجام میگرفت.
از آنجایی که جلسه مصاحبه در دانشگاه گیلان بعد از مصاحبه دانشگاه علم و صنعت بود و بنده در مصاحبه اول موفق بودم و قبولی شفاهیام را از استاد مربوطه گرفته بودم دیگر لزومی ندیدم در مصاحبه دانشگاه گیلان شرکت کنم و جای شخص دیگری که امکان قبولی داشته باشد را اشغال کنم.
رزومه شما جهت شرکت در مرحله مصاحبه علمی چه بود؟
– 2 مقاله بین المللی ISI در مرحله اصلاحات (revision)
– 1 مقاله علمی پژوهشی ISC پذیرفته شده
– 1 مقاله کنفرانس خارجی IEEE ارسال شده به کنگره
– تحصیل در دانشگاههای خوب کشور با رتبه بالا
– گذراندن مقطع کارشناسی ارشد در همان دانشگاه و شناختی که اساتید حاضر در جلسه مصاحبه از من داشتند، در روند پذیرش بنده تأثیرگذار بود.
برای داوطلبان آزمون دکترای 97 چه توصیهای دارید؟
زیاد خود را درگیر کلاسهای مختلف نکنند. برای آزمون دکتری باید مفاهیم را درک کرد. اگر در مقطع ارشد موفق بودهاند، شرکت در کلاسهای کنکور ضرورتی ندارد. انتخاب منبع درسی خوب، برنامهریزی دقیق و انجام آن، کسب مهارتهای تستزنی و روشهای صحیح مطالعه و خلاصهبرداری، در کسب نتیجه بسیار مؤثر است.
توصیه میکنم رزومه علمی و پژوهشی خود را تقویت کنند و سعی کنند مقالات معتبر و مرتبط با پایان نامه و مدرک زبان مورد تایید وزارت علوم در تحصیلات تکمیلی ارشد خود، قبل از شرکت در مصاحبه جمع آوری کنند. زیرا برخلاف مقاطع کارشناسی و کارشناسیارشد، شرط قبولی در دانشگاه تنها کسب رتبه کنکوری مجاز و قبولی در آزمون سنجش نیست، بلکه 50 درصد نتیجه به امتیازاتی است که به مصاحبه عمومی و تخصصی - مستندات علمی و پژوهشی داوطلب مرتبط است. این موارد هر کدام امتیاز خودشان را دارند و داشتن سبد متنوعی از این امتیازات خیلی در موفقیت شان اثرگذار خواهد بود.
قبل از حضور در مصاحبه دانشگاه مدنظر حتماً اطلاعاتی راجع به نحوه مصاحبه آن دانشگاه کسب کنند تا بتوانند بهتر خودشان را برای جلسه سرنوشتساز مصاحبه آماده کنند و در صورت امکان تلاش کنند با استادی که برای مقطع دکترای خود مدنظر دارند صحبتی داشته باشند و از پیشنهادات و کارهای آینده و معرفی اجمالی خود به ایشان بگویند که قطعا در فرآیند پذیرش بسیار موثر است. در مصاحبه عموما در مورد تجربیات و کارهای انجام شده در مراحل پایان تحصیلی گذشته و به طور تخصصی مسائل مرتبط با پایان نامه سوال می شود. از اهداف و برنامههای پیشنهادی داوطلب در مقطع پیش رو سوالاتی پرسیده میشود. قطعا زیبایی کلام و بیان صریح و ظاهر آراسته یکی از امتیازات مدنظر هر استاد است.
اصلی ترین عامل موفقیت خودتون رو چه چیزی می دونید و چه افرادی را در این موفقیت سهیم می دانید؟
اول از همه باید بگویم روحیه و باور درونی که دارم، این است که خداوند را همراه و همیار خود میدانم که این موضوع بسیار بر استوار سازی قدمهایم تاثیرگذار است. علاقه به مطالعه دارم و اهدافم را تا حدودی معین کردهام و سعی میکنم با شتاب بیشتری به سمتش حرکت کنم. من سه اصل را برای خودم در زندگی شاخص قرار داده ام. توکل – تلاش – تقدیر
ابتدا تعیین هدف سپس برنامهریزی صحیح و پشتکار برای رسیدن به آن و مهمتر از همه توکل به خدا در همه شرایط زندگی و واگذاری نتیجه نهایی به مصلحت خدا به انسان آرامش و توانایی مضاعف میبخشد که پیشنهاد میکنم دوستان عزیزم امتحان کنند. از عوامل شخصی که بگذریم باید بگویم دوستانی که با آنان رفت و آمد داشتهام بهخصوص عزیزانی که در خوابگاه و دانشگاه با آنها چند سال زندگی کردهام بسیار مشوق و راهنمای من در نوع انتخاب و حرکت در مسیر درست بودهاند. محیطهای معنوی از جمله مسجد در انگیزه بخشی و خانوادهام در ایجاد محیط آرام منزل و حمایتهای مادی و معنوی بسیار موثر بودهاند و از همه با ارزشتر دعای خیر پدر و مادرم است که همیشه همراه من است.
و اما حرف آخر؟
دوستان داوطلب کنکور هدف را به طور صحیح مشخص کنند و برای آن برنامه ریزی بلند مدت و کوتاه مدت داشته باشند. اراده کنند و برای دستیابی به آن تلاش و پشتکار داشته باشند. در طی مسیر همواره توکل و توسلشان به خدا باشد و نتیجه نهایی را هم هر چه شد بپذیرند و به مصلحت خدا واگذار کنند. آرزوی سربلندی و سرافرازی برای همه بخصوص جوانان عزیز میهنم دارم و از شما سپاسگزارم که این فرصت را ایجاد نمودید تا نکاتی را به عرض داوطلبان و فرهیختگان برسانم.
به گزارش خبرگزاری شبستان؛مسجد میتواند برای جوانان تعیین کننده راه زندگی و موفقیت و رسیدن به درجات اعلی و معنویت باشد.
نظر شما