خبرگزاری شبستان//خراسان رضوی
اشاره:
مسجد کرامت یکی از مساجد قدیمی و معروف شهر مشهد است که در چهار راه شهدا(چهارراه نادری)واقع شده، این مسجد بزرگ از گذشته بهدلیل قرابت با حرم علی بن موسی، محل رفت و آمد جمع کثیری از زوار بودهاست، مسجد کرامت واقع در چهارراه شهدا در دوران مبارزات ملت مسلمان مشهد، مرکز و ستاد عملیاتی تظاهرات و راه پیمایی ها و رهبران انقلاب اسلامی بود.
این مسجد در دوران انقلاب یکی از مهم ترین پایگاه های مبارزه روحانیون مشهد با نظام شاهنشاهی و یکی از اصلی ترین پایگاه های مبارزاتی با نظام طاغوت بود و پایگاه شهدا آن زمان مشهد در کنار مسجد کرامت به عنوان دومین سنگر نبرد با مزدوران رژیم استبدادی شاه محسوب می شد، مقام معظم رهبری نیز در شهر مشهد و در پایگاه شهدا این شهر اقامه نماز می کردند و پس از نماز به افشاگری و بیان حقایق و جنایات رژیم شاهنشاهی می پرداختند که پس از مدتی ایشان توسط ماموران رژیم بازداشت و سپس روانه زندان شدند، آیت الله خامنه ای پس از گذراندن دوران محکومیت خود آزاد شدند و افشای جنایات رژیم پهلوی را از سر گرفتند.
مسجد کرامت با حضور آیت الله خامنه ای جان تازه گرفت
ایجاد حرکت فکرى بین مردم از برکات حضور مقام عظمای ولایت در مسجد کرامت، از گذشت مدتی از حضور مقام عظمای ولایت در مسجد کرامت، این مسجد کوچک از جمعیت پرشد و جا تنگ شد، از همین رو با کمک فرد خیری مقدارى به فضای آن اضافه شد، باحضور ایشان در طول دو سه ماه آوازه این مسجد در مشهد پیچید.
بنای مسجد کرامت به همت خانواده سید محمود کرامت وقف شده است، این مسجد خانه شخصی سید محمود کرامت بود که ابتدا برای برگزاری جلسات قرآنی و بعدها تمام فضای آن وقف مسجد شد و در سه طبقه شامل زیرزمین، رستوران، همکف و دو طبقه زایرسرا و حسینیه ساخته شد؛ آیتالله خامنهای در این مسجد قرآن کریم را تفسیر و سیره اهل بیت (ع) را تبیین می کردند که سخنرانیهای ایشان درباره سیره امام سجاد (ع)، موسی بن جعفر (ع) و امام صادق (ع) پیش از انقلاب چاپ شد.
شهید کامیاب، شهید قوچانی و گروههای مبارز و انقلاب در زمان گذشته در راستای حفظ ارزش های اسلامی و انقلابی در این مسجد تلاش کردند؛ تکثیر اطلاعیه و پیامهای امام درباره زمان راهپیماییها و نوع شعارها از مسجد شهید کرامت ساماندهی می شد.
خاستگاه های اصلی نهضت در مشهد
پس از شهریور1320 (ه.ش) که منجر به سقوط و تبعید رضا شاه شد، در شهر مشهد همانند دیگر نقاط کشور فضای نسبتا بازی در عرصه های سیاسی، اجتماعی و مذهبی گسترش یافت. که به دنبال آن فرصتی برای فعالیت مساجد، گروهها و کانون های مذهبی و البته جریان های غیرمذهبی ایجاد شد، مسجد کرامت، پایگاه انقلاب چرا که بی تردید بازگشت به روزهای انقلاب در مشهد، مسجد کرامت و امام جماعت آن را در اذهان تداعی می کند، مسجدی که به لطف فعالیت های روحانی جوان و خوش فکری که آن روزها 32 سال بیشتر نداشت و امروز رهبری انقلابی که حاصل آن دوران بود را به عهده دارد، فصلی جدید در مبارزات ضد استبدادی ملت ایران باز کرد.
بیحجابها پای درس تفسیر
حسن فتحعلیان عضو هیئت امنا این مسجد می گوید: پس از حضور آیت الله خامنه ای به لطف خدا نمازگزاران به قدری زیاد شدند که به اندازه صحن مسجد، طبقه بالا هم از جمعیت پر می شد و جا کم می آوردیم، حتی بعضی ها برای گوش دادن به سخنرانی آقا لبه پنجره ها می نشستند، پس از مدتی آقا از ما خواستند که تخته سیاهی در مسجد بگذاریم تا ایشان آیات قرآن را روی آن بنویسند، در کنار تفسیر، کنایه هایی هم به رژیم می زدند. به خاطر دارم بعد از نماز مغرب دخترهای بی حجاب سر کوچه چادرهایشان را از کیف در می آوردند و می آمدند پای تفسیر آقا می نشستند.
تعطیلی جلسات
همچنین مقام معظم رهبری از آن روزها این چنین نقل می کنند"یک روز به من اطلاع دادند که از ساواک اعلام کرده اند، دیگر حق ندارم بروم مسجد کرامت، در مدتی که آنجا رفت و آمد داشتم و شاید هر هفته، شش شب صحبت می کردم و اجتماع زیادی در آن جا تشکیل شده بود، بالاخره ساواک آن جلسات را تعطیل کرد و مجددا برگشتم به مسجد امام حسن(ع) منتها دیگر مسجد امام حسن(ع) گنجایش جمعیتی که با من بودند را نداشت، لذا اهل محل و همان حاجی خیر سابق الذکر که خدا ان شاءالله او را حفظ کند، همت کرد و یک مسجدی بزرگتر از مسجد کرامت در همان محل مسجد امام حسن(ع) ساخت که الان هم آن مسجد هست.
خاطره ای از رهبر معظم انقلاب:
مسجد خیلی کوچکی بود. برای نماز دو سه صف بیشتر جمعیت نداشت. تازه آنجا رفته بودم. چند شبی گذشت تا اینکه یک شب طبق وظیفه بین دو نماز برایشان چند دقیقه ای صحبت کردم. یکی دو هفته ای گذشت، مسجد پر پر شد، خیلی جا کم می آمد؛ از طرف مسجد کرامت آمدند و خواستند مرا به آنجا ببرند، مسجد کرامت بهترین و بزرگترین مسجد محله در مشهد بود، قبول کردم و رفتم.
پس از مدتی مسجد کرامت توسط ساواک تعطیل شد، مجبور شدم برگردم به همان مسجد، خیابان فردوسی روبروی حمام زیبا مسجد امام حسن(ع)
اما مسجد بیش از حد کوچک بود و جمعیت زیاد؛ رفتیم سراغ کسبه محله، طولی نکشید که مسجد واقعا مسجد شد.
منبع:
کتاب یک سبد گل محمدی (گوشه هایی از زندگی امام خامنه ای)
یکشنبه خون مشهد سال 57 - مسجد کرامت در معرض تهاجم تانک ها
صبحگاه ارتش در مشهد و پیامدهای آن
وقایع اطراف منزل آیةا... سید عبدا... شیرازی
نقشه حمله به منازل رهبران نهضت در مشهد
پایان پیام/
نظر شما